Výsev a předpěstování sazenic v domě



Brunoos - (5) - 33.226 (?) 
21.8.2018 12:20, zobrazeno: 3302x

Dobrý den

Druhým rokem bydlíme v novostavbě, kde máme okna s trojsklem (přesnou specifikaci neznám). A druhým rokem stejný problém.
U velkého okna, kde slunko na jaře svítí od cca 10h do cca 16h jsme zaseli do truhlíku semínka rajčat, papriky, dýně, cuketa, melouny (okno není nijak stíněno střechou, má pouze venkovní žaluzie, které v době klíčení a rustu průběžně zvedáme a spouštíme). Teplota v domě je taková klasická - cca 24°C z podlahového vytápění.

Semínka vyklíčí. Rostlinky dál ale velmi rostou do výšky a přitom stonky zůstávají velice tenké. Po přesazení ven je pak problém udržet rostlinku při životě. Rostlinka často leží a hrubší dešť ji hned poláme.

Hledám příčinu, proč tomu tak je, proč ve starém domě u rodičů, kteří taky vyseté semínka mají v jižním okně, rostou rostlinky pomaleji do výšky a stonky jsou tlusté.

Přemýšlím jestli tou příčinou nemůže být právě to trojsklo v okně, které zamezuje více prostupu světla, možná i UV, nebo něčeho dalšího…..

Děkuji za názory a případne rady co s tím.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 53.112 (?), 21.8.2018 13:22

Snížit teplotu, přisvěcovat!  Na tomto fóru už bylo psáno o tomto problému mnoho. Jen si to vyhledat!  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 191.123 (?), 21.8.2018 13:48

Nespěchejte s výsevem. Rajčata nejdřív v polovině března, a tykvovitou ještě později. Úplně ideálně, tykvovité bych za okno schoval jen na mrazivé noci a předpěstovával je ve dne (jsou na vytahování citlivé).

Nepíšete detaily o způsobu předpěstování. Cca dva týdny po výsevu rajčata přepikýrujte a při tomto činu jim můžete vytáhnutý stonek schovat až po děložní lístky a rostlinu tím "snížit". Čím delší den bude, tím méně se budou vytahovat, i když budou na okně v bytě.

Vysoká teplota samozřejmě podporuje vytahování, ale samotná není důvodem k tomu, abyste nemohli pěstovat sazenice doma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Brunoos - (5) - 173.3 (?), 21.8.2018 21:31

Předpěstování děláme pořad stejně jako kdysi ve starém domě u rodičů. Tam jsme s tím problémy nikdy neměli. V tom bych důvod neviděl, hledám právě tu technickou příčinu a jak ji odstranit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.103 (?), 21.8.2018 21:58

hledejte pojem světelná propustnost. Trojsklo má propustnost nižší, než dvojsklo a to v kombinaci s vysokou teplotou a nedostatkem slunečního svitu za den způsobí vytažení sazenic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.103 (?), 22.8.2018 9:59

možností je umístění zrcadla za sazenicemi, které bude násobit množství světla procházející oknem, přisvětlování umělým osvětlením, které prodlouží den a zvýší množství světla. Každopádně ale 24° se mi jeví jako příliš vysoká teplota na úspěšné předpěstování sazenic rajčat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.138 (?), 22.8.2018 10:33

Kromě světelné propustnosti to staré okno určitě také mělo chladnější povrch. Každopádně rostlinám ten poměr teplo-světlo nesvědčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika