Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 187.246 (?) 
15.1.2013 11:07, zobrazeno: 40947x

Keďže máme ešte dosť času, kým to vypukne :) napadlo ma vzhľadom na diskusiu či "sme ešte národ zahrádkářú" jedna vec: nakoľko sa oplatí pestovať vlastnú zeleninu/ovocie.

Nejde mi teraz o cenu v obchode, po započítaní ceny osiva, hnojiva, benzínu do rotavátora a práce všetci vieme, na čom sme. Mne ide o chuť a celkovo pomer "cena/výkon".

Napríklad ja som zistila, že sa mi nevyplatí pestovať mrkva, lebo (domievam sa, že je to pôdou) chutí rovnako, ako tá z obchodu (jediné, čo by ma ešte prinútilo ju pestovať by bolo, ak by mi dal niekto nejaký dobrý zdroj, čo za chemiu je v nej - napríklad sa hovorí, že jablká v supermarketoch sú striekané až 16x... tak toto by ma zaujímalo aj o zelenine) a ešte je aj oveľa menšia (pôda je spracovaná dobre)... v sezóne stála 1€/3kg, pôvod SR.

Takisto sa mi nevyplatí paprika, ktorá v sezóne bola za 1€/1kg (predávajú ju farmári z juhu SR), my ju moc nejeme, lečo si zavarím v sezóne, plnenú papriku zamrazím tiež, skleník nemám, a moja je malá... a moja chutí rovnako ako tá maďarská.

Ďalej sa nevyplatí cvikla, jej cena v sezóne bola 0,20€/1kg, nakladám len nakyslo, inak ju nejeme.

Čo sa podľa mna 100% oplatí je hrášok (v obchode je surový málo a aj to je prezretý hnus), aj mrazený chutí inak, ten sa podľa mňa vyplatí.

Vyplatí sa aj kukurica (sezóna je krátka, mrazím si aj celé šúlky), rajčiny snaď ani nemusím spomínať, uhorky šalátovky tiež.

O nakladačkách nie som až tak presvedčená (kupované chutia rovnako, cena 0,80€/kg na nakladanie sa mi nezdá extrém).

Aký máte vy názor a skúsenosti? adri

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.1.2013 11:39

Bereme-li to poměrem cena a výkon, tak se nevyplatí pěstovat v podstatě nic. Když k tomu navíc připočteme cenu  pozemku, daň či pronájem,  benzínu,  elektřiny v mrazáku, je nejvýhodnější to,  co sníme, si koupit Nejsem si jistý, zda zelenina ošetřovaná a hnojená tak, jak zde mnozí diskutující uvádějí, má diametrálně zdravější složení než v obchodě.
   Zahrada dnes slouží k zábavě, pohybu na čerstvém vzduchu, k uspokojení z pěstitelského úspěchu, k experimentování, k dobrému pocitu, že obdarujete své blízké, k zážitku zakousnutí se do právě utrženého...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 15.1.2013 11:59

Pokud nepocitame vlastni praci, tak se neco pestovat vyplati. Napr. na jare vysadim 80 ledovych salatu, cca 1/2 pak tedy rozdam dam bratrovi ci sousedum, ale 80 * 20 je 1600. Po sklizni vysadim dalsich 80 rimskych salatu.Salaty neprihnojuji prumyslovymi hnojivy ani nicim nestrikam. Drobne ovoce (tresne, jahody, rybiz, angrest, boruvky) se daji koupit malokdy a kvalita je v nejlepsim pripade dobra, temer nikdy vyborna, cena je velmi vysoka. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.1.2013 12:05

Myslím, ýe zelenina se vyplatí-az na nektere vyjimky jakymi jsou kostaloviny, cibule. Velmi prodejne za dobrou cenu jsou bylinky, tykve a méně běžně pěstované zeleniny.

U ovoce si myslím, že je to horší - kvalitou se to srovnat nedá. Ale pokud by člověk pravidelne prihnojoval, delal postriky apod.tak ziskovost je asi mizerná, tim spis, že jsou stromy narozdil od zeleniny nechraneny proti jarnim mrazikum.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 15.1.2013 13:57

To je opět vlákno, kde můžem diskutovat kolem dokola až do jara a nic nevymyslíme. V podstatě souhlasím s MV. Prakticky nikdo se nedokáže zásobit veškerou kvalitní zeleninou tak, aby nemusel koupit. Je na každém, aby si rozhodl co se mu vyplatí a co ne, ať má důvody jakékoli. Jen trochu uhnu od tématu, troufnu si říci, že v každém případě se vyplatí pěstovat drobné ovoce, ať už z důvodu chuti, nebo dostupnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 15.1.2013 12:07

S papriku mate pravdu, ak nemate dobre podmienky, alebo sklennik tak sa to asi neoplati.

Len ta cena mi akosi nesedi, u nas predajca z Polska, predaval bezne papriku za 0,50e, a za 1e mi naplnil tak igelitku, ze som tolko papriky za cely rok nevypestoval. :D (na chut bola moja troska lepsia ;))

Co sa mi oplati pestovat su baranie rohy (ak chcete kozie rohy), u nas nie su velmi dostat, a ked tak su dost drahe.

A dalej zemiaky, nie pre cenu (to by sa neoplatilo, ale chut mojich je 100x lepsia ako tych z hyper-super. 

Inak s tou mrkvou som na tom pdoobne ako vy, nedari sa mi poriadnu vypestovat, a tak co vypestujem a hned zjeme, a do mrazaku uz neostane, tak musim kupovat, no chut tej domacej mladej mi pride tiez ovela lepsia. (s korenovym petrzlenom som na tom rovnako)

Dalej sa mi neoplati pestovat karfiol, nedari sa mu u mna, a chut je podobna. 

Inak skoro vsetky druhy zeleniny a dost druhov ovocia, tak ked ma nieco napadne tak este napisem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 15.1.2013 12:18

Pokud se mrkvi nedari, tak se s ni netrapte. Mne jde ve vyssi poloze s vetsimi srazkami dobre, potreba vcas a dobre vyjednotit a pak je velmi pekna. Jinak kvetak (karfiol) chce dobrou pudu, pestuji ho na kompostu (nestrikam) a chut je vynikajici, to se s kupovanym neda srovnat. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.1.2013 12:22

u mrkve mam odrudu Jitka F1 a jsme s ni maximalne spokojen, ocividne snasi velmi dobre sucho

kvetak a jine kostaloviny - to je boj, kdyz na nich neni mura zelna, tak maji vedle Jezedaci x ha řepky a těch skudcu co se hrne na kostaloviny, to je opravdu nocni mura!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 15.1.2013 13:14

Já už léta pěstuji pouze ranné odrůdy košťálovin a vyhnu se tak úplně napadení housenkami. Stejně tak pěstuji výhradně ranné odrůdy brambor a nemám pak problém s plísní a mandelinkou. Rajčata pěstuji výhradně ve skleníku a vyhnu se tak houbovým chorobám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 225.240 (?), 15.1.2013 13:44

Máte pravdu, nejlepší je volba vhodných odrůd a prevence, jak na zahradní tak i na internetové škůdce, ale někteří se vracejí opakovaně navzdory silným postřikům a účinným programům. no

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika