Víceleté pěstování rajčat



Stránky: 1,  2   
host - 1.25 (?) 
5.5.2012 12:27, zobrazeno: 30125x

Dobrý den,

zajímalo by mne, zda má někdo zkušenosti s víceletým pěstováním rostliny rajčete. Samozřejmě je jednoduché je každý rok vysít ze semínek znovu.. Nicméně rajče je trvalka a říkám si, že by uchování rostliny neměl být až takový problém, samozřejmě pokud jsou k tomu podmínky. Rostliny pěstuji ve velkých květináčích na slunné terase.

Děkuji za názory i rady,

Kety

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 9.159 (?), 5.5.2012 19:15

Zajímavé - vyzkoušejte to a sdělte výsledek. Zdravím - Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.70 (?), 5.5.2012 19:51

Pokoušel jsem se nařízkovat rajčata z velkých rostlin a pěstovat je doma za oknem.  Bohužel po pár týdnech bylo po nich... málo světla a chlad udělal své :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.40 (?), 5.5.2012 20:37

pěstuju takhle papriky, ale rajčata jsem ještě nezkoušela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.25 (?), 5.5.2012 21:51

Můžete mi prosím napsat, jak ty papriky zazimováváte? Kdy se probírají do nového vegetačního období? Někde jsem kdysi narazila na text od paní, co takhle dlouhodobě pěstuje rajčata. Myslím, že je to pochopitelné a dané podmínkami - pro většinu lidí je nemožné rajčata dobře zazimovat, tak trvalku pěstují zažitým způsobem jako jednoletku. Děkuji, K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.40 (?), 6.5.2012 10:21

Jsou dvě varianty. Na podzim je přesadím do květináčů a mám třeba dvě tři celou zimu doma a rostou v podstatě stále, akorát v zimě plodí minimálně a navíc je to náročné na místo. Druhá je, je na podzim přesasid, ostříhat a nechat v chladnější místnosti přezimovat. Zálévám tak jednou za 14 dní trochu, jen aby neuschly. Vytáhnu je třeba v únoru, březnu a do května je mám doma, nebo pak rovnou v květnu přesadím do fóliovníku či skleníku. Pokud si některou vytáhnete v únoru, krásně obroste a v květnu už máte první papriky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 1.25 (?), 7.5.2012 0:07

Děkuji. Předpokládám, že máte silné, zdravé rostliny. Ostatní by přezimování nezvládly. Jak to řešíte se světlem - co nejsvětlejší chladné místo nebo naopak polotemno? A cca teplota? K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 4.7.2019 19:55

Taky dělám obdobné pokusy, bez umělého světla, ale na Balkáně (o Vánocích je tu den o 50 min. delší než v Praze). Zdá se, že některá rajčata je skutečně možno pěstovat jako trvalky. Moje Vilma zasazená na jaře 2018, stále odolává svému věku. Roste a plodí. Mám ji celou dobu v interiéru, takže se k ní nedostanou ani houbové choroby ani škodlivý hmyz. Musím s ní však občas zatřepat pro lepší opylení a taky přihnojit Kristalonem. Rostlina má dnes tendenci růst více do šířky než na počátku. Proto ji občas přistřihnu a vylámu staré listy. Pokud přežije období s omezenou péčí (dovolená a Vánoce), nechám ji plodit i třetí rok.

Mým dalším pokusem v sezoně je řízkoviště. Pěstuji celý záhon zakořeněných zálistků- řízků F1, které by měly koncem měsíce začít plodit. Až ostatní venkovní rostliny podlehnou svému stáří a chorobám, mohou být řízky ještě zdrojem radosti.

Vilma 2.7.2019
Vilma 2.7.2019
Vilma po řezu 17.5.2019
Vilma po řezu 17.5.2019
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 26.4.2021 22:39

yes Gratuluju Tvé Vilmě. Kdy bude mít 3 narozeniny? Vlastně už měla v únoru, ne?

Zkoušel jsem "rajčatový strom", zkoušel jsem i řízky. A vždycky jsem narazil na tentýž problém: jak je udržet zdravé a bez škůdců přes zimu bez chemie - přes chemii u mne vlak nejede. Papriky, které jsem přezimoval, začaly rašit, měl jsem radost. A najednou byly "zavšivené". Totéž s řízky: ty zase podlehly nějaké chorobě, která na nich na podzim vůbec nebyla zřetelná. Mám mšice na paprikách i doma. Nějak jsem si je tam přenesl zvenčí. A bakterií, hub a možná i virů plný byt. Výhodou sazenic ze semínek je, že mají silný imunitní systém a čas, po který jsou vystavené svým nepřátelům, je relativně krátký. 

Mimmo, jak Ty ji udržuješ ve zdraví? Vím, že také nejsi žádný "chemicko-postřikový" nadšenec. Poraď. Máme podobné ambice, t.j. mít papriky a hlavně rajčata po celý rok. Ne nutně v nějakých velkých objemech, ale pořád. Nejsem cíle daleko, ale pořád mi chybí ten finiš. Díky.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 80.187 (?), 30.4.2021 4:27
Vilma je po smrti. Přežil jen Azték. Obě rostliny chytily v zimě v mé nepřítomnosti svilušky. Následovalo stěhování, malování místnosti atd. Hodně jsem je ostříhal, ale pouze Azték se vzpamatoval a pěkně plodí. Je ve 4 litrovém květináči. Teď je znovu v riziku, protože jsou pravoslavné Velikonoce a související dovolené. Na okně ve druhém poschodí a sítí proti hmyzu jsou obecně rizika potlačena. Substrát by měl být přemrzlý nebo propařený. A žádné přinášení jiných rostlin z venku. Je v nich plno breberek, které se projeví až v teple.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika