Usychání květů na rajčatech



host - 129.198 (?) 
28.4.2010 12:33, zobrazeno: 16439x

Předem se omlouvám za hloupý dotaz - jsem "zahrádkář" začátečník. Mám v truhlících zasazené sazeničky převislých rajčátek, vesměs všechny už mají květy, ale všechny tyto květy vždy uschnou a jakoby se stopkou opadnou. Rajčátka mám v samozavlažovacích truhlících (Lebiš), zasazené dle návodu (nejprve zalévané zvrchu, teď jim dávám do misky), zemina je dle mého tak akorát vlhká (ani suchá ani přemokřelá), přes den je dávám na slunný balkon, na noc uklízím do pokoje.

Nevím, jestli je to usychání květů normální nebo dělám něco špatně :-(, poraďte...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 28.4.2010 12:49
Jak často je hnojíte? A podle opadu bych soudila, že nedochází k opylení, je třeba na jednotlivé rozvíjející se vijany lehce prstem poklepat. Mělo by to pomoci. MH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 129.198 (?), 28.4.2010 14:07

Hnojím skoro do každé zálivky hnojivem Fert (také koupené u Lebiše, hnojení do každé zálivky je dle návodu, aspoň doufám...). K opylení jsem myslela že stačí když sem tam foukne větříček, ale zkusím to... Spíš mám strach, aby nebyla zemina moc suchá. Přiznám se, že nemám k samozavlažovacím truhlíkům (vzhledem k minimálním zkušenostem) moc důvěru, ale zase mám strach hodně zalévat, aby kořínky neuhnily... Rostlinky se rozrůstají a vypadají zdravě (až na ty květy), tak snad bude zálivka OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 221.36 (?), 11.7.2010 15:43

S tímto problémem se potýkám také a snad každý, kdo rajčata pěstuje. Zaschnutí a opad kvěri způsobuje malá muška, kterou můžete přistihnout na stonku pod květem, ta stonek napíchne a asi tam nasadí nějakou larvu. (Něco jako květopas na jahodníku). Květ zaschne a v místě kolínka na stopce odpadne. Je nutné květy sesbírat a zničit. Rostliny prohlížím a pokud mušky najdu, hubím. Muška se ukrývá na stonku, listech nebo i na substrátu, poklep na rostlinu ji někdy vyplaší a vzlétne. Jistě ji najdete, nevím, co to je, ale škodí a likviduje část úrody. Určitě to není zalivkou.

Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 19.252 (?), 16.8.2018 22:08

Zdravím všechny pěstitele, úplně přesně popsány problém.Neví z Vás někdo jméno tě mušky?           Kamila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 208.66 (?), 16.8.2018 23:05

Klopuška. Dejte si do vyhledávače na levé straně: Zasychání vrcholků okurek. Kdysi jsme tady podobný problém řešili. Bohuna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika