Usychající sazeničky rajčat - prosím o radu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2744) - 6.138 (?) 
16.4.2019 22:05

Potýkám se s podobným problémem už druhý rok. Listy odspoda schnou, přitom buď nemění barvu - zůstanou zelené - nebo následně zhnědnou. Loni jsem substráty a směsi sterilizoval, letos ne. Výsledek je stejný - letos horší, protože jsem je pěstoval přes celou zimu (s umělým přisvětlením). Vyzkoušel jsem výsevní substráty Agro, Forestina a letos Gramoflor. Rostlinky ze začátku prospívají dobře, ale později - ať už ponechané ve výseváku nebo přesazené do substrátu či směsi, začnou shazovat listy, některé pak přežijí a vedou si venku na balkóně mnohem lépe, i když i tam pokračují ve shazování listů. Sazenice přesazené do zahrady pak byly naprosto zdravé a neshodily ani lísteček. Paradoxní je, že stonek není zasažen a dál vede živiny nahoru, kde rostou nové listy i květy a plody. Projevilo se to rovněž u řízků. Růstové substráty jsem rovněž vystřídal: Agro, Forestina, Floria i Natura. V substrátech to není. Zkoušel jsem přejít z odchlorované tvrdé vody z kohoutku na sněhovou vodu - žádné zlepšení. Přelévání rovněž vylučuju: loni jsem se ho možná dopustil, ale letos rozhodně ne. V hnojení to také není: u některých se to projevuje ještě předtím, než je vůbec začnu přihnojovat.

Co jsem doposud neudělal je sterilizace místností, ve kterých je pěstuji. Dospěl jsem totiž k závěru, že se jedná o bakteriální, případně virovou nákazu, která se šíří vzduchem. A rostliny, oslabené nedostatkem světla, se jí nedokážou ubránit. Situaci už letos nezachráním, ale příští rok vysterilizuji byt UV nemocniční zářivkou, balkonovník (pařník na balkóně) pak vysířím a ještě vysvítím UV. Zároveň v létě nechám vymalovat byt nějakým antibakteriálním a protiplísňovým prostředkem. Šíření nákazy pak napomáhá vyšší teplota v místnosti (nad 20°C). No a také se vrátim ke sterilizaci substrátů i směsi s půdou. Možná na to existuje nějaká chemie, ale tu nechci používat, zvlášť když nevím, co mne potrefilo. Uvažoval jsem o nějakém odborném vyšetření uschlých listů či celých rostlin, ale netuším, kdo by jej pro mne mohl udělat. Pokud víte o nějaké takové laboratoři, prosím, dejte mi vědět.

Sazenice pro letošek pěstuju na chodbě na východním okně v nižších teplotách (13 - 17°C) a zdá se, že si vedou mnohem lépe, i když i tam se u některých problém částečně objevil - pravděpodobně tam nákaza není tak rozšířená. Doufám, že, tak jako loni, po přesazení do zahrady - už se blíží - úplně ozdraví. Slyšel jsem či četl, že podobné nákazy se projevují i ve sklenících.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 149.16 (?), 16.4.2019 22:38

Nebylo by na škodu, provést řeřichový test a podle výsledku (pravděpodobně budu mít plnou pravdu), substrát přemístit do popelnice!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 162.121 (?), 19.4.2019 15:32
Muze to byt tim ze je blizko za oknem proste spali slunce.zadna zmena barvy, proste zacnou usychat.uz predtim je na nich videt ze nejdou a trapi se.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika