Svícení při pěstování sadby



host - 227.31 (?)
13.1.2014 8:58

Výbojky mají sice lepší svitivost na Watt, jenže svítí i v barvách, které jsou pro rostliny k ničemu. Proto jde velká část energie nazmar.

Tuto nevýhodu odstraní LED světla, u kterých lze svítit jen potřebnou barvou. Učinnost a cena LED je stále lepší. Elektrika je také levnější, takže tu máme ideální dobu na experimenty.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 12.1.2014 21:14

Jestli si pamatujete to klasicky žlutooranžové světlo pouličního osvětlení za socialismu, tak to je ono - výboj v čistých sodíkových parách. Pokud je výbojka vysokotlaká, mohou být mimo sodíku i další prvky, které spektrum výboje tím správným způsobem přibarví. No a MH - metal-halogenid jsou ty výbojky co se nyní dávají u přechodů pro chodce (plné bílé světlo).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 13.1.2014 6:28

Co to melete o žlutých světlech za socialismu? Vždyť ty výbojky jsou dnes všude. Podívejte se na kamery CHMI večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.31 (?), 13.1.2014 8:58

Výbojky mají sice lepší svitivost na Watt, jenže svítí i v barvách, které jsou pro rostliny k ničemu. Proto jde velká část energie nazmar.

Tuto nevýhodu odstraní LED světla, u kterých lze svítit jen potřebnou barvou. Učinnost a cena LED je stále lepší. Elektrika je také levnější, takže tu máme ideální dobu na experimenty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 9:45

a máte to o těch LED ověřeno?

Například pro lidské oko je důleřitá zelená a ve videotechnice má váhu 2 proti ostatním (tzn. RGB váhově 1:2:1), zatímco rostliny potřebuji RGB váhově 2:0:1. Tzn nepotřebujete kupovat LED ky pro osvětlování interiérů, ale přesné spektrální a pak je v určitém poměru seřadit do osvětlovacího tělesa aby jste dostal optimální FAR. To mne lépe vyjde HMI výbojka přepočteno na 5 let provozu. Nebo vysokotlaký sodík jako přisvětlení k sluníčku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 105.132 (?), 13.1.2014 11:44

Uz sa to tu pisalo, ze existuju vykonne led na pestovanie rastin. Maju cervenu aj modru zlozku a svietia samozrejme tak ruzovo fialovo. Jedinou nevyhodou takych led je, ze su velmi drahe. Ale ani to nemusi byt celkom pravda, ked si vezmete, ze trvacnost led moze byt velmi vysoka a to bez akejkolvek konkurencie ineho typu svetla. Ide o nasobky vydrze... Spotreba je relativne velmi nizka. Obrovskou vyhodou je monochromaticnost bez zbytocneho viditelneho, ale aj UV a IC ziarenia. Ak nezlyha elektronika, tak led moze vydrzat dlhe roky pri castom a dlhohodinovom nasadeni. Ono asi firmy skor ci neskor popracuju na tom, aby sa aj tento druh tovaru obmienal castejsie, ako je teoreticka vydrz led....co je uz prirodzenou sucastou dnesneho trhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 12:07

ta barva světla pro rostliny je purpurová.

Výhodou LEDky je možnost zhasnutí a opětovného rozsvícení bez čekání, stmívatelnost... aj. Jenže jejich cena se i přes životnost 20 let rozpočítaná do efektivního osvětlení stává zajímavou pouze pro výkony pod 120W příkonu. Pro fytotrony nad 400W je pořád královnou vysokotlaká výbojka. A protože v holandských sklenících kde se svítí na hektary... se budou v následujících 5 letech určitě stále používat výbojky, cena purpurových LEDek pro fytotrony neklesne na ekonomicky zajímavou úroveň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 4.7 (?), 13.1.2014 13:56

...ledky asi lepsie zvladaju chcenu monochromaticnost. Preto keby sa ten prikon preratal na vykon pri ziadanej vlnovej dlzke, mozno by vysli trochu ine cisla. Nazrel som na wiki spektrum sodikovej vysokotlakej vybojky a na spektrum aktivne pre fotosyntezu. Je to dost bieda. Sodikovka ma najvyssie vykony niekde medzi - zelena. zlta, oranzova. Tam kde zuzitkuje fotosynteza minimum. I ked ma maly pik v modrej, a trochu v cervenej ale skor pri malych vlnovych dlzkach.  Dobehnut to vykonom sa moze prejavit v uvareni rastin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 14:08

to jste koukal na nízkotlaké sodíkové výbojky a čistě sodíkové výbojky určené pro veřejné osvětlení. Pro lidské oko je zelená a čeronbílé vidění téměř synonymem.

jinak nejúčinějším zdrojem světla s nejlepším poměrem lx/W jsou výbojky s výbojem v parách síry, jenže jejich cena je astronomická, že se užívají jen pro velmi vysoké výkony, kde by se musel dělat atyp i u konvenčních výbojek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.147 (?), 13.1.2014 23:03

Samozřejmě i  led ,  jsou alternativou,   pro malé plochy   určitě.  Vyšší výkon  je problém  a ještě  dlouho bude.  frekvenční charakteristika  zdrojů je   věc jedna  a   účinnost lm /W je  věc druhá.   Při    svícení rostlinám  řešíme 3   VĚCI 

1)  účinnost zdroje  (lm/W)

2)  účinnost zdroje  pro rostliny   - FAR

3)  vhodné spektrum 

výborná účinnost  zdroje   je k  ničemu pokud lví podíl  záření je     mimo pro  rosltiny využitelné  spektrum.    I když  máme zdoj , který z   vyzařuje   v oblasti   využitelné rostlinami,   ale chybí  mu část  spektra    nebudeme s  výsledkem také spokojeni.   Můžeme také    koupit zdroj ,který bude  obsahovat celé  barevné spektrum    a bude  podle bodu  3 perfektní    a přitom bude mít    špatnou účinnost  ,  pak   asi budeme spokojeni  s roslinami, ale ne  s cenou  zdroje a  el.  energie.

Podle mého  názoru   je   nutno problematiku  rozdělit   na    2   části 

1)    pěstování   ve tmě ,  tzn   že   100%   světla dodá  umělý zdroj.   Zde budou  rostliny citlivější   na   chybějící   části spektra záření ,které potřebuji    budeme potřebovat  větší výkon zdroje   a zajistit  celistvé spektrum 

malé plochy  zářivky   -   18-36-58W   atd     jak říká    Standa typ   /865   nebo   dražší 965.     Případně ideální    /77   -  flora   - tento zdroj  má ovšem  zhruba jen  37%  světelného světelného toku než  standartní 865.   

Celké plochy     -  sodíkové výbojky    určené pro  pěstování osram  plantastár.    nebo kombinace    MH růstových  a   sodíkových výbojek.

-  jak říkám   s tímto provozem  nemám zkušenost. 

2)    přisvětlování   zde nemusíme být  tak přísný  na výber  zdroje,  neboť    máme alespoňm částečně k dispozici  sluneční světlo -  malé plochy  jeznoznačně   zářivka   typu   865   -   je levná   a má  nejvyšší účinnost  -   používám   pro   sadbu zeleniny  a mám  velmi dobré  výsledky.  Při ceně  trubic typu  865   cca 50kč   se ovšem   nevyplatí používat   nevhodné zdroje.  

velké plochy  -  sodík. osram plantastar   nebo ekvivalent. 

Obecně platí,  že   pokud zdroj  obsahuje méně  nějaké složky  spektra typicky  modré   pomůže svitit  více   -   to platí  pro sodíkové  výbojky určené  k pěstování.  Pokud ale  zdroj   nějakou složku  spektra nemá vůbec  -  klasický sodík  nemá modrou   nebo růstové MH  výbojky nemají  červenou   je   nutno   zdroje zkombinovat    více svítit  nepomůže.     Zatím nemám  dost informací, ale    podle   mnohých pěstitelů   se speciální   zářivkové   a led  zdroje   nevyplatí   a   je výhodnější  použít klasické  zářivky   spektrum 865  -  denní bílá.     Sodíkové lampy   v jejich  klasické popobě   nelze   pro pěstování  použít.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 13.1.2014 23:24

"Sodíkové lampy, v jejich klasické popobě, nelze pro pěstování použít."

V dnešní době se vyřazují z veřejného osvětlení a mnohé by lákalo je levně získat. Pokud máte tu možnost, je z toho využitelný pouze předřadník, pokud na něj lze připojit již zmíněný Osram Plantastar. Dříve se ještě užívaly rtuťové výbojky. Ty měly spolu s klasickou zářivkou společné to, že v rtuťových parách vzniká UV záření, které následně je lumiforem (vybranou směsí lumiforů) přeměńováno na spojité spektrum. Rtuťové výbojky byly postupně nahrazeny zlevněním a zkvalitněním nabídky výbojek HMI.

Přisvěcování je nejúčinější, když svítíte v době, kdy by venkovní světlo nestačilo a rostliny by zastavily fotosyntézu a začaly spalovat vytvořené sacharidy. Tedy pokud budete mít časovač, nastavíte rozsvícení 1/2 hodiny před východem slunce a zhanete 1 hodinu po východu a druhý poločas denního přisvícení je, že rosvícení nastane 1 hod před západem slunce a zhasne 1/2 hodiny po západu slunce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika