Soudečkové tyčkové rajče do skleníku - jakou odrůdu?



Stránky: 1,  2,  3   
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?) 
17.5.2012 16:37, zobrazeno: 28902x

Pěstuji rajčata výhradně ve skleníku. Kromě dřívější i větší sklizně se většinou plíseň objeví až pozdě na podzim nebo vůbec ne. Marně však hledám ranné rajče tyčkové s plody soudečkového tvaru, vhodné pro přímý konzum. Pominu-li typ San Marzano, pro přímý konzum nevhodný a ani snad není soudečkový a ranný už vůbec ne, pak jsem na e-shopech nic vhodného nenašel. Hledám červenou, šťavnatou a chutnou odrůdu s plody běžné velikosti nebo i menšími - keříčkovou obdobou je možná Salus i řada dalších, do skleníku asi málo vhodných. Koktejlová rajčata vylučuji, ve skleníku mi zatím všechny praskaly, zřejmě teplotními i vláhovými výkyvy. Prosím poraďte odrůdu a zdroj. Díky. R.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 17.5.2012 17:27

Soudkové, tyčkové a rané, tak to bude tvrdý oříšek, další oříšek bude soudkové a šťavnaté. Napadlo mne De Barao, ale to není vysloveně soudkové, je polorané a navíc hodně mi praskalo. Nevím proč trváte na soudečku, jinak by Vašim požadavkům vyhovovalo Bejbino. Na pultech supermarketů se jako soudečkové objevuje odrůda ROMA, ta je uváděna jako polovysoký vzrůst, na druhou stranu si říkám že ve velkopěstírnách by nějaké nízké rajče určitě nepěstovali. Roma je klasický soudek velikosti menšího vejce ale šťavnaté není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 18.5.2012 18:53

Proč soudkové? Jen tak, líbí se mi jak velikostí, tak tvarem. Je také doporučováno v mnoha receptech, ovšem bez udávání odrůdy.Tyčkové - jen proto, že do skleníku jsou keříčková zřejmě nevhodná, Na ranném bych netrval, na vhodnosti pro přímý konzum v syrovém stavu ano. Přemlouvat keříčkové rajče k růstu tyčkového by zřejmě nemělo úspěch, i když mi asi nic jiného nezbude. Bejbino je uváděno jako koktejlové a do 60 až 80 gramů, uváděných u soudečkových odrůd, bude asi mít dost daleko. Budu hledat dál, teď už je to pro sklizeň příštího roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 18.5.2012 18:57

Bejbino není ani zdaleka koktejlové rajče! To by se "koktejl" musel dělat do lavóru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 19.5.2012 7:58

Vycházel jsem z údajů výrobce - Semo. Ten i na obalu označuje Bejbino jako koktejlové. Vygůgloval jsem i zkušenosti jiných, kde je uváděn při dobré agrotechnice průměr plodu AŽ 4CM, což znamená, že většina plodů je výrazně menších. Ale respektuji Vaše zkušenosti víc, než "popsaný papír".  Asi jej příští rok zkusím, teď už je pozdě a skleník je víc než plný. Doufám, že nebude praskat. Díky za názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 216.173 (?), 19.5.2012 15:31

Při dobrých podmínkách má Bejbino ideální konzumní velikost a chuťově je výborné, s praskáním je na tom taky celkem dobře. Mám letost spoustu nových odrůd typu ROMA, nestudoval jsem zatím růst nějak podrobně ale pokud tam bude něco podle Vašich požadavků tak dám vědět. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 20.5.2012 8:10

Nejsem odborník na odrůdy, ale na tyčkové rajče, které bude rané, bude mít výbornou chuť, bude 60-80 g, nebude praskat a ještě k tomu bude mít nějaký soudečkový tvar si budete muset ještzě dlouho počkat- toto je opravdu zatím jen sen všech šlechtitelů. Jen poznámka- mám pocit, že Salus vůbec nevypadá jako soudečkový. Jinak, pokud jste ochoten tolerovat větší rajčata, tak se mně nejvíce osvědčila odrůda Cristal, jejíž semena prodávala fy Semena Veleliby, ale nevím jestli jsou ještě na trhu. Firma Semo nabízí dvě odrůdy Parto a Torino, které jsou uváděny jako typ MSL (s příjemnou chutí a zvýšenou odolností proti praskání- stejný typ rajčete jako Bejbino jen větší). Torino jsem pěstoval. Jinak bych Vám doporučil pro skleník klasický český hybrid Start, který sice za určitých podmínek praská, ale ve skleníku by s ním tyto problémy neměly být. Jistě každý máme jinou chuť, ale pro mě je tento hybrid z kategorie rajčat běžné velikosti chuťově nepřekonaný. Rada na závěr, chce to si pár odrůd vyzkoušet. Přeji hodně úspěchů.

          Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 20.5.2012 9:24

Na úvod podotýkám, že též nejsem odborník na terminologii odrůd rajčat. Takže spíše vlastní zkušenosti a pocity:

S odrůdou Parto mám zkušenost, též jsem ji rok pěstovala, myslím si, že šlo rajče s prodlouženou skladovatelností. Šlo o pevné rajče tvar se blížil Tornádu. Chuť průměrná, syn, který rajčata konzumuje po kilech, mi říkal, ať ho již nepěstuju, že mu nechutná. Dle mne je delší skladovatelnost na úkor chuti jako je tomu u supermarketových rajčat. Zbylá semena jsem darovala kamarádce, která na odrůdu není náročná.

Bejbino je velikostí něco mezi klasickým a cherry rajčetem. Chutná snad všem, doma u nás velmi oblíbené. Dokonce i místní zahradník nedělá jen Tornáda, ale i Bejbina.

Nevím, co si představit jako soudkové rajče,  myslela jsem si, že jde o odrůdy jako Sladkaja Děvočka, Polliccino, Finik... Takovou Děvočku (determinantní) lze pěstovat ve skleníku jako modifikaci tyčkového rajčete. Naše Šejky (determinantní) bych k takovému růstu nepřesvědčila.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 20.5.2012 9:42

Já jsem Parto nikdy nepěstoval, ale firma SEMO ho uvádí stejně jako Bejbino a Torino jako rajče MSL, takže by to nemělo být jako rajčata prodávaná v supermarketech. Firma u těchto rajčat uvádí: Tyto typy mají příjemnou chuť a zvýšenou odolnost k praskání. Po utržení světlých plodů tyto pomalu dozrávají při pokojové teplotě 7-10 dnů a zůstávají pevné konzistence. U těchto odrůd není tvorba etylénu geneticky blokována, je pouze zpomalena. Supermarketová rajčata jsou LSL (long dself life) a mají geneticky blokovánu tvorbu etylénu, takže jsou červená, pevná, ale chuť se jim nemění. Jinak já Bejbino nikdy nekonzumuji  přímo ze stromku, ale ukládám si je doma a teprve potom po úplném dozrání mně chutnají.No každý máme jinou chuť.

         Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 20.5.2012 14:39

Díky za každou radu. Jen "chce to pár odrůd vyzkoušet" už asi není aktuální, z toho, co je na trhu, jsem už většinu vyzkoušel. Ještě neznám odrůdu Garden¨´s light, i když není soudečková, měla by mít menší plody - příliš velká rajčata nemám rád. Ještě by mne zajímalo, která odrůda je úplně nejranější - čím včasnější první plody, tím víc si je užijeme. Stupické, Tornádo, Toro, Tipo, Harzfeuer atd. jsem už vyzkoušel.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika