Rozdeleni druhu tykvi a jejich vzajemna sprášitelnost



rbata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 174.196 (?)
17.3.2015 23:50

Tady je návod jak udržet odrůdy tykve čisté.

Popř. tady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 25.12.2014 18:24, zobrazeno: 10840x

Doslechl jsem se ze existuje snad 5 hlavnich skupin. Navzajem se mezi sebou mohou krizit jen ty druhy tykvi ktere jsou ve stejne skupine. 

POkud mate odkaz na web ci literaturu, ktera o tom informuje, prosim o doporuceni.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 79.152 (?), 3.2.2015 6:41

Roky sme pestovali spolu kríčkové i plazivé cukety s klasickými tekvicami. Úrodnosť síce nejaká bola, no bolo nám všetkým zrejmé, že tie rastlinky majú na podstatne viac. Situácia sa zmenila až vtedy, keď nás istý skúsený záhradkár upozornil, že tie rastlinky sa opeľujú medzi sebou navzájom, a potom to vadí tak cuketám, ako i tekviciam. Odvtedy preto cukety i tekvice pestujeme tak, aby boli od seba čo najďalej, pokiaľ možno na opačnom konci záhrady a úrody sú v pohode... Nejaké výraznejšie rozdiely pri vzájomnom opeľovaní medzi rôznymi odrodami týchto základných skupín sme už nepozorovali. To však neznamená, že sa za určitých okolností nemôžu vyskytnúť, a to najmä u niektorých hybridov...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 173.17 (?), 3.2.2015 7:12

Toto jsem vyčetl z jednoho webu:

Celkem jsou k dispozici čtyři běžné druhy, které zahradníci uznávají jako tykve, z nichž všechny jsou opylovány hmyzem. Mezi tyto druhy patří Cucurbita argyrosperma (cushaw typy a stříbrné nasazený typy), Cucurbita maxima (banán, pryskyřník, Hubbard, turban, kabocha, a většina dýně), Cucurbita moschata (ořešák, typy sýr), a Cucurbita pepo (žalud, mušle, špagety, crookneck, cuketa, delicata). I když tyto druhy když se zkříží neprodukují většinou plodné potomstvo,  tak je nejbezpečnější izolovat je mezi sebou, aby nemohlo dojít ke křížení. V rozsáhlých komerčních výsadbách se doporučuje izolační vzdálenost 800 m nebo více, aby se snížilo riziko náhodného křížení. Pro zahrádkáře, kteří nemohou splnit toto doporučení, nebo pro ty, kteří chtějí pěstovat více než jednu odrůdu ve své zahradě, je nutné pro zajistění druhové čistoty semen provádět ruční opylení. Vzhledem k tomu, že samčí a samičí květy lze snadno rozlišit je ruční opylování tykví snadné. 

Ale to všechno je důležité jen v případě, že si chcete nechat semeno pro příští sezónu.

                           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 79.152 (?), 3.2.2015 8:05

Mr. Bigggg, vďaka za hodnotný príspevok. To čo som popisoval vo svojom komentári, bolo v podstate o vplyve vzájomného opelenia Cucurbita pepo s Cucurbita maxima na úrodu, o semenárení som nehovoril.  Lebo to už je trošku iné kafé. A ako som mal možnosť vidieť, profesionáli tu už vo veľkom používali nielen umelé opeľovanie, ale i rôzne ochranné kryty a pytlíky na takto opeľované kvety.

Nie som si však istý, ako je to s krížením v rámci jednej skupiny, lebo bežne vídavam, ako si záhradkári nechávajú semienka i z vedľa seba pestovaných odrôd, pričom naozaj neviem nič o tom, že by sa bol niekto sťažoval, že o rok dopestoval namiesto zelených a žltých cukiet napr. pásikavé...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 173.17 (?), 3.2.2015 10:16

Já tomu rozumím tak, že vzájemně se mohou opylit Cucurbita pepo s Cucurbita maxima jen vyjímečně a potom vznikne plod bez semen. Protože se nemohou běžně mezi sebou opylit, tak jejich blízkost nemá žádný význam pro úrodu. Plod vznikne jen z opyleného květu pylem stejného rodu, tzn. samčí květ Cucurbita pepo opylí samičí květ Cucurbita pepo.
Pokud jde o ty cukety, tak barva asi není nejdůležitější vlastnost. Že křížením nemusí vzniknout nějaká pruhovaná je docela pochopitelné (některé vlastnosti jsou dominantní a těžko se mění). To už věděl i Mendel, ale potíž je v tom, že my o jeho teorii víme jen, že zkřížil dva hrachy a jedna čtvrtina potomstva byla bílá, jedna čtvrtina mám dojem že fialová a zbývající polovina měla spektrum barev něco mezi oběma původními. Asi naše škola něco zanedbala.
Pak jsou tam jiné důležitější vlastnosti jako například úrodnost, ranost, odolnost proti chorobám, chuť, skladovatelnost a to obyčejný zahrádkář není schopen posoudit. Ale tím neříkám, že si někdo nemá odebírat vlastní semena. Pro mne je snadnější a i ekonomičtější jít do obchodu a koupit si odrůdu, která se mně osvědčila. Pokud není v obchodě, tak dát do toho trochu práce a vypěstovat si odrůdově čistá semena.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rbata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 174.196 (?), 10.3.2015 19:25

Dýně neboli tykve se dělí do několika skupin, u nás nejznámější jsou:
1)  Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima
Druh tykve známé u nás především díky klasickým „kompotovým“ dýním žluté barvy většina patří k odrůdě Goliáš, plody dosahují i 30 kg váhy. Ke stejnému druhu patří i u nás v poslední době populární odrůda Hokkaido a nebo u nás téměř neznámé dýně druhu Hubbard Winter – Blue nebo Green.
Goliáš – tykev vhodná k přímé konzumaci, na zavařování, na výrobu džemů, i jako krmivo pro domácí zvířata.
Hokkaido – tvoří plody menší velikosti – tak asi do 2 kg. Pozor může se křížit s jinými odrůdami C. Maxima – např. Goliášem. Příští rok vám pak ze semínek vyrostou dýně tvarově připomínající Hokkaido ovšem velikosti až 20 kg. Kvalita dužiny u kříženců je ovšem nevypočitatelná.
Tykev Hokkaido se hodí na polévky, zapékání, jako příloha (místo brambor). Kompot z ni je poněkud tuhý a kousky jsou uvnitř „moučnaté“
Hubbard Winter Squash- plody jsou o něco větší než Hokkaido a vyskytují se většinou v barvě šedomodré a zelené, ale mohou být i oranžové. Mají zvláštní kapkovitý tvar a velmi silnou a tvrdou slupku díky které vydrží ze všech dýní nejdéle uskladněné. Pozor – opět se mohou křížit jak mezi sebou navzájem, tak i s Hokkaidem a nebo s Goliášem. Jejich dužina je podobná jako u Hokkaida, ale je sladší. Polévku je dobré doladit trochou zakysané smetany.
Oregon Homestead Meat  - šedozelená slupka, lepší poměr dužiny a semen. Vhodná hlavně na polévku a sladká jídla.

2) Tykev obecná, cuketa - Cucurbita pepo Druh tykve který tvoří rostliny jak plazivé tak i keříčkové. K tomuto druhu ptří známé cukíny neboli cukety, patisony a nebo tykev olejná (bezslupková). Také tzv špagetová tykev patří k tomuto druhu.
Cukíny/cukety – asi nejznámější typ tohoto druhu, roste jako keříčková, velmi výnosná, vhodná na smažení, do salátů, na výrobu „bramboráků“, přidává se do těsta na buchty,. chleba,  díky vysoké úrodnosti je výhodná jako krmivo pro drůbež, při 20 keřích jsme letos zkrmili plné kolečko cukín za 2 dni a pořád stihly dorůstat. Vyžadují ovšem k této produkci dostatek živin – vyhnojenou půdu a přihnojení v průběhu růstu.
Patisony – platí pro ně totéž co pro cukíny
Tykev olejná – tykev, která má semena bez slupek, velmi vhodná ke konzumaci, bezslupkovost je recesivní vlastností, pokud v blízkosti rostou např cukíny po zkřížení mají již semena slupky.U nás je dispozici odrůda Opavská
Tykev špagetová – po uvaření tvoří sama špagety, dají se např pojídat s omáčkou, zeleninou a nebo použít dál – např na „bramboráky“
Acorn  - (žaludová tykev) u nás téměř neznámý typ.
Okrasné tykve - většina neli všechny okrasné tykve patřií do tohoto druhu Mnoho je nejen okrasných, ale i jedlých (Sweet Dumplings)
3) Tykev muškátová - Cucurbita moschata Tento druh tykve není u nás příliš znám, je poněkud náročnější na teplo, její dužina je výrazně oranžová, s jemnou „oříškovou“ příchutí, má stejně velké množství odrůd jako ostatní druhy, se kterými se podle některých autorů může i křížit. V poslední době se objevili japonští  kříženci C.maxima x C. moschata jako např. Tetsukabuto
Mouscate de Provence – odrůda tvořící velké plody o váze kolem 10 kg. Dužina oranžová, vhodná k zapékání, na polévky i k masu. Dá s použít do zeleninových salátů.
Existují i menší odrůdy, velikosti Hokaida, ale u nás nejsou dostupné, i když v dnešní době se určitě dají sehnat např. Butternut squash
Tvorba mezidruhových kříženců je možná, ale spontánně se téměř neděje, kříženci pak mají většinou nevyvinutá semena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rbata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 174.196 (?), 17.3.2015 23:50

Tady je návod jak udržet odrůdy tykve čisté.

Popř. tady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika