Roubování okurek 2017



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?) 
25.12.2016 22:20, zobrazeno: 26832x

Přemýšlím, co budu příští rok pěstovat i v oblasti roubovaných okurek. Z odrůd pro sebe ponechávám Dominicu, Midios a Picolino, byla jsem s nimi spokojená. chtěla bych však udělat změnu v podnožích. Zatím jsem roubovala většinu na Sprinter a něco na hybridní tykev fíkolistou od SEMA. V minulém týdnu, abych si udělala před Vánocemi radost, jsem si objednala podnože Azman F1 a Emphasis F1, za dva dny mi byla doručena semena. Azman má být výkonná podnož tykve a Emphasis je lagenárie určená i k roubování okurek. Semana byla poměrně drahá, chci vyzkoušet nějaké další podnože, takže cenu neřeším, ale použiji je pouze pro sebe, protože by to nikdo neocenil.
Máte někdo znalosti, na čem jsou naroubované komerčně prodávané okurky? Prodejci většinou neví vůbec nic, tam se neptám. J.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 197.201 (?), 3.1.2017 6:43

Bežne používané podnože:

SM - TEKVICA FIGOLISTÁ (Cucurbita ficifolia C.Bouche) - Podnož pre  uhorky s mohutným  kořenovým systémom. Má velmi  dobrú afinitu k väčššine pestovaných odrod. Všetky skleníkové uhorky firmy SEMO boli na  afinitu otestované.  Rezistentná k  fuzáriovému   vädnutiu. Vrúbľovance vykazujú vysokú toleranciu k chladu a k menej vyrovnanej závlahe.

AX 98-1030 F1 (Cucurbita ficifolia C.Bouche) - Podnož pod uhorky. Nový hybrid tekvice figolistej s veľmi dobrou afinitou a s vysokou rezistenciou voči fuzáriovému vädnutiu.

SPRINTER F1 -Podnož pod uhorky a melóny. Nový mezidruhový hybrid Cucurbita maxima a Cucurbita moschata. V porovnání s tekvicou figolistou má tenšiu a dužinatejšiu stonku, čo zvyšuje úspešnosť vrúbľovania. Navrúbľovaná rastlina lepšie odoláva fuzáriovému vädnutiu aj stresom prostredia.

Pri podnožiach SM-Tekvica figolistá a Sprinter F1 sa údajne viacerí zákazníci sťažovali na zmenu senzorických vlastností zozberaných uhoriek (tekvicová príchuť a aróma), u AX 98-1030 F1 takéto poznatky zatiaľ chýbajú.

Pre úplnosť uvádzam i ďalšie podnože z experimentov s uhorkami:

SAMURAI  (Lagenaria siceralia) - Podnož vhodná najmä pre dyňu (melón) červený. Rezistentná k fuzáriovému vädnutiu. Hrubý hypokotyl umožňuje jednoduchšie vrúbľovanie. Navrúbľované rastliny majú dynamický rast po celú dobu vegetácie.

ATLAS F1 (Lagenaria siceralia) - podnož pre dyňu červenú aj melóny. Rezistentná k fuzáriovému vädnutiu. Hrubý hypokotyl umožňuje jednoduché vrúbľovanie. Navrúbľované rastliny majú dynamický rast po celú dobu vegetácie.

HERCULES F1 (Cucurbita maxima Duch.) - Osvedčená podnož pre dyňu červenú aj cukrový melón. Rezistentná k fuzáriovému vädnutiu. Výrazne predlžuje plodnosť dýň červených aj melónov. Neovplyvňuje vyrovnanosť ich tvarov ani chuť.

Na Slovensku sú mi známe iba 2-3 firmy, ktoré ich mávajú, aj to výlučne pre profesionálne použitie - v cene cca 65 až 85 EUR/1000 ks semien, popr. i viac (podľa typu podnože).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.1.2017 16:57

Podnože, které vyrábí SEMO, lze objednat přímo tam po 100 semenech. Loni jsem si objednávala hybridní tykev fíkolistou a sto semen vyšlo asi na 100 Kč.  Platila jsem předem na účet a semínka přišla doporučeným dopisem obratem.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.1.2017 19:09

Jaké podnože máte k dispozici na Slovensku v malém balení v prodejnách pro zahrádáře?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 197.201 (?), 9.1.2017 18:31

V kamenných predajniach bežne iba tekvicu figolistú a Sprinter zo SEMO, na rajčiny a papriku, resp. baklažány žiadne. Výnimkou je iba zopár firiem, ktoré predávajú semená pre veľkovýrobu, a sú ochotné ich predať i malospotrebiteľom alebo ich dokonca i rozvážiť, viďte napr. klivia.com/zahradkarske-potreby/podnoz-k-vrublovaniu-uhorky. Podobne pre rajčiny, papriku, melóny, dyne a pod. Pre veľkovýrobu sa ale dovážajú i semená ďalších podnoží zo zahraničia, bežný smrteľník sa k nim ale nedostane, nakoľko tie idú ďalej výlučne cez dopytové a ponukové konania...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 106.241 (?), 9.1.2017 10:49

Minulý rok som poprvý raz zaštepil na Sprinter asi 20 ks uhoriek rôznymi spôsobmi- medzi klíčne listy, šikmým rezom aj jazýčkovým rezom s postupným odrezávaním nepotrebných častí. Uchytila sa len jedna uhorka Saladin. Bolo síce vidieť enormný rast, oveľa bohatší koreňový systém (pri vysádzaní priesady)ako aj väčšie listy oproti neštepenej uhorke Saladin, ale pri prvých plodoch už bol vidieť ďalší rozdiel. Kvety boli výrazne väčšie, uhorky na konci silne rozšírené ako aj "jazva" po kvete veľkosti 1 centu. Chuť tekvice sa nedala prehliadnuť. Počkal som mesiac či sa chuť nezmení a rastlinu odstránil. Tento rok asi štepiť nebudem. Ostatným prajem pevnú ruku pri reze a čo najviac dobrých zrastov.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 235.147 (?), 8.1.2017 22:51

Zajímá mě, proč   chcete roubovat  na   jiné podnože ,  spinter   není dost  dobrý.   Dále vidím ,že kupujete  drahá semena ,  třeba Dominucu -  asi kvůli  padlí.

,  pokud chcete  ušetřit můžete  roubovat   tak, že   z okurky  vezmete jen   špičku  -  roub,  pak   jej seříznete  a přímo    zasunete mezi  listy sprinteru    -  před tím  je nutno  odstranit hlavu  a udělat  mezi listy malou  dírku.  Tím získáte   sazenici a    původní okurka  znovu obrazí.  z velké  rostliny byla  mohla brát rouby  -  to jen že  ne jen  rajčata lze  množit vegetativně...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 197.201 (?), 9.1.2017 18:46

Tento tzv. čínsky spôsob sme skúšali tiež, a to aj na lagenáriu, no úspešnosť bola opäť pod 50%. Niektoré takto zasunuté vrúble sa vovnútri s podnožou nezrástli, iba akoby priľnuli pletivami, a namiesto toho vyhnali korienky a správali sa ako samostatná rastlinka. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 9.1.2017 19:20

Jsem se Sprinterem a tykví fíkolistou spokojena. Ke zkoušení jiných podnoží mne motivuje pokusnická vášeň. Roubuji pro sebe a pro přátele a o možnosti naklonovat okurku vím, zkoušela jsem to a určitě mám zde na foru nějaké fotky ve starších příspěvcích. Povedlo se mi z jednoho semínka rozroubovat tři rostliny. Je to velmi pracné, je to takové hraní si s okurkami. Tykvovou pachuť, natož podobu plodů nikdo nereklamoval.

Zajímalo by mne, jakou podnož používají profesionální pěstitelé, případně na čem jsou roubované okurky z dovozu. J. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.246 (?), 2.3.2017 15:11

Letos mi Semo místo Herkulesu poslalo podnož pod melouny Centurion F1. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo s touto podnoží zkušenost. Hana.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika