Rajče Stupické polní rané



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 5.149 (?) 
1.9.2014 17:24

Pane Ivane. Zajímal by mne zdroj Vašich informací o odrůdě Tamino. Rád bych si o tom něco přečetl. Jistě to není stejné rajče. Pokud jde o Stupické polní rané, tak vím, že bylo vyšlechtěno v Selektě Stupice panem Jaroslavem Homolou, šlechtění zahájeno v roce 1943 (výběr po mutaci z křížení  (Mikado x Porýnské) x Solanum racemigerum).

                         Mr Big 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 43.208 (?), 4.9.2014 0:32

Mr Big, výstižné zhrnutieyes, máte pravdu s tým balkónom, aj u mňa sú najchutnejšie, najsladšie a dokonca aj najväčšie plody rajčiakov všeobecne vypestované na balkónesmiley...kde ale môžem umiestniť max 4 rastliny, kvôli miestu.

Kdesi som čítal, že im sladkosť dodávajú práve stresové stiesnené podmienky (sucho...) pri pestovaní

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 48.143 (?), 20.7.2015 13:25

tento rok sa tiež zadarili krásne "mäsité" Stupické polní ranésmiley...2 rajčinky spolu 160g


"mäsité" Stupické polní rané
Stupické polní rané v bedničke
Stupické polní rané v bedničke
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 73.248 (?), 14.1.2015 10:01

Dobrý den, Mr Bigu,

můj tatínek léta pěstoval Stupické polní rané a nám velmi chutnalo pro jeho příjemně kořeněnou a sladkou chuť. Po letech jsem si ho od někoho pořídila sama také, ale už není stejné, ta ostřejší kořeněná chuť mi tam chybí. Je možné, že by tato rajčata byla sprášená odrůdou Start, kterou také pěstoval? Obě jsou asi stejně rané. Listy jsou klasicky tvarované jako Stupické, to se nedá splést. Vypadá i jinak stejně. Ty tatínkovy, které si léta sám vyséval z nejlepších rostlin (bohužel je nemám), měly trochu zelené u stopky, to jim zřejmě dávalo tu dobrou chuť. Tyto to nemají. Je možné, že tato část obsahovala jedovatý solanin? Pokud ano, nikomu z nás to neublížilo, přestože jsme je jedli jako zjednaní celá léta, Naopak táta se dožil pěkných 87 let. Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti s chutí Stupického a Startu? Kde bych případně mohla sehnat dobré Stupické? Mohu Stupické polní rané pěstovat také ve skleníku? Liší se významně chutí Stupické skleníkové? Hodně otázek najednou, co? Děkuji za případnou reakci. Dáša D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.7 (?), 14.1.2015 11:09

co s tyka chuti, nie je problem. Ale niektore ine vlastnosti su menej potesitelne. Praskanie, mensia urodnost, kvalita plodov pri zlom pocasi... Ked som psetoval spolu s bejbinom, tak bejbino bola ina liga

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 73.248 (?), 15.1.2015 12:48

Podle dobrých reakcí na bejbino ho asi letos vyzkouším. Díky.Dáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.7 (?), 15.1.2015 13:02

ked boli v plnej urode, moj otec, stary zahradkar povedal, ze take tak obsypane rajciny plodmi este nevidel. - bejbino

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 14.1.2015 17:40

Já nevím jakou máte představu o chuti Stupického polního raného. Podle mne má opravdu toto rajče kořeněnou chuť a když vyzraj je opravdu příjemně sladké. Pokud jde o to žíhání, tak Stupické polní rané i skleníkové ho vždy mají  (také jsem někde četl, že by to měl být chlorofyl a snad by se měl také nějak podílet i na dozrávání utržených rajčat. Při optimálních teplotách zrání toto žíhání zmizí a rajčata jsou celá červená, při vysokých teplotách zůstane kolem stopky žlutý límec (nedobrá vlastnost této odrůdy). Pokud Vám dal někdo svá semena tak to může být prokřížené s čímkoliv, třeba i se Startem. Považuji za úplně zbytečné užívat pro výsevy tohoto rajčete semena od někoho, pokud se nemýlím tak sáček semen, který Vám vydrží na několik let stojí 7,- Kč. Je k dostání v každém obchodě se semeny, pokud ho nemáte v blízkostí, tak stačí požádat někoho aby Vám je koupil a dovezl, případně poslal. K dispozici jsou sáčky se semeny od všech tří našich semenářských firem, rozdíly jsem zatím nepoznal. Neznám nikoho kdo by si vybíral u této odrůdy nějaká semen ze svých plodů. Pokud taková semena mnoho let přesévaná, opravdu máte, tak bych měl zájem si je vyzkoušet (pro nějaká srovnávání). Plod Stupického skleníkového dosahuje při dobrém pěstování až velkosti 80 g (asi tak velké jako průměrný Start), polní rané má menší plody 20-60 g. Start je mé nejoblíbenější a pro mne nejchutnější rajče (každý máme svého favorita), ale je minimálně o 7 až 10 dní pozdnější.
           Vladimír

Stupické polní rané
Stupické polní rané
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 73.248 (?), 15.1.2015 12:44

Dobrý den, pane Vladimíre, děkuji Vám za odpověď. Tatínkem přesévaná rajčata bohužel nemám, (zemřel před 3 lety) Jinak bych v tom pokračovala a o nikom dalším nevím. Koupím si tedy semena v obchodě a budu čekat. Přeji hodně radosti s Vašimi "svěřenci"

Dáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 13.7.2015 12:05

Po světě se pohybují dvě varianty Stupického polního raného. První, která se nazývá Stupice (asi nejrozšířenější rajče po celém světě) je přesevy udržované Stupické polní rané, jehož semena posal do USA Milan Sodomka v roce 1974. Druhou je Moravský Div, jehož semena poslal do USA z běloruska Andrey (pod tímto jménem se v Bělorusku prodávají semena Stupického polního raného z Moravoseedu). Moc jsem nevěřil tomu, že Moravský Div je ranější než Stupice a také Stupické polní rané jak psali všichni, kteří tyto odrůdy pěstovali. Loni jsem pěstoval tyto tři odrůdy jak na záhoně tak i na balkoně. V obou případech byl Moravský Div o pět až sedm dní ranější. Letos jsem pro změnu vysadil Moravský Div, Stupické polní rané (semena SEVA SEED) a Stupické polní rané (Moravoseed). Zatím to vypadá tak, že první zralá rajčata už mám z Moravského Divu a ze Stupického polního raného (Moravoseed). Ze druhého Stupického polního raného zatím nic. Zatím to vypadá tak, že v příští sezóně budu vysévat jen Stupické polní rané od Moravoseedu, ono se to nezdá moc, ale mít na začátku sezóny rajčata o pět až sedm dní dříve je pro mne zajímavé.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika