Rajče keříčkové - pěstování jako tyčkové - nehoda



Stránky: 1,  2   
host - 41.2 (?) 
15.3.2017 10:19, zobrazeno: 15792x

Dobrý den, vztek sám na sebe už pomalu vyprchává a tak Vás žádám o radu. Vysil a označil jsem 6 odrůd rajčat býčí srdce, stupické, sweet aperitif, tomatoberry F1, tornáda a keříčkového šejka.  Rajčátka začala vykukovat ale svojí neopatrností jsem výsevní misku překlopil na zem crying. No hrůza. Opatrně jsem vše pozbíral a co šlo, napíchal zpět do substrátu. Jak rostlinky tak semínka ještě nevyšlá. Vypadáto, že většina je zachráněna, bohužel ale nepoznám odrůdy. To mě moc mrzí, protože tomatoberrty a sweet aperitif již nemám (bylo pouze 5 semen od každého). Jediné které poznám budou Stupice - bramborový list. Dotaz zní, co udělá keříčkové rajče Šejk  (patrně ho mezi všemi ostatními nepoznám) pokud ho budu pěstovat jako tyčkové. Nobo existuje možnost že keříčkové rajče (sazenici) poznám? Keříčkové pěstuji poprvé. Děkuji Lukáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 173.17 (?), 15.3.2017 11:34

Nevím přesně jak Šejk roste, různá keříčková rostou různě. Obvykle tyčková (indeterminantní) rajčata vytvoří první květ až někde za jedenáctým listem. Keříčková podstatně dříve, většinou za osmým nebo devátáým listem. Takže počítejte listy, možná si třeba pátý list u každé sazenice označte bavlnkou, aby se dále lépe počítalo.Včas byste měl poznat, které sazenice jsou Šejk a potom s nimi zacházet jako s keříčkovými. Přeji úspěch.

                                                Vladimír 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.2 (?), 15.3.2017 12:11

Děkuji pane Vladimíre. Každá rada a zkušenost mi pomůže. Lukáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 73.236 (?), 15.3.2017 12:08

Když vysázíte keříčkové rajče k tyčce, tak se nic neděje. Jen je potřeba zpočátku nevyštipovat zálístky, protože každý výhon je ukončen terminálním květenstvím. Jakmile zjistíte, že některá rostlinka končí terminálním květenstvím, pověsíte cedulku "Šejk" a budete se k němu chovat jako k keříčkovému.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 173.17 (?), 15.3.2017 13:35

Stando, vaše rada se mně zdá trochu nepraktická. Předpokládám, že Lukáš bude tyčková rajčata pěstovat na jeden výhon a proto bude co nejdříve vyštipovat každý zálistek. Hlavní výhon keříčkových rajčat je opravdu ukončen květenstvím, ale to nemusí být první květenství, ale třeba až třetí (v intervalu květenství- list- květenství…). To by znamenalo, že až například do třetího květenství (opravdu nevím jak Šejk roste) nebude Lukáš žádné rajče vyštipovat (negativní pro tyčková rajčata) nebo bude vyštipovat všechna rajčata a ztratí podstatnou část úrody ze Šejka. Já jsem například přehlédl u jedné odrůdy, že je determinantní, vyštipoval jsem ji a na úrodě to bylo sakramentsky poznat. O nějakou tyčku nebo jinou podpěru v tomto případě nejde.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 212.8 (?), 15.3.2017 20:21

Absence vyštipování u tyčkových rajčat v první fázi vývoje není fatální chybou. dokonce jsou pěstitelé, kteří jednu sazenici rozvádějí na 3 tyčky (tj. terminál + 2 fazochy).

Další věc je, že se dá přerostlý fazoch o 2-3 listech použít ihned po vyštípnutí jako řízek (podrobnosti viz jiné vlákno zde).

Poslední, co jsem neuvedl v minulém příspěvku je, že keříčková rajčata mají při stejných podmínkách (světlo, živiny vláha...) kratší internodia.

Takže nehoda zase není tak fatální, ale jen nepříjemná a náročná na čas věnovaný nápravě. Ve finále spíše větší škody napáchá plíseň nebo sucho.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.2 (?), 15.3.2017 13:42

Jestli to dobře chápu (pátral jsem i na internetu a ve starších vláknech) tak tyčkové vyhazue do stran květenství samostatné. Keříčkový fazoch je i s listy, ale končí květem a dál již neroste, roste další fazoch z dalšími květy. (U některých tyčkových se mi stávalo, že vyrostl list a na jeho konci bylo květenství, halt asi něco mezi). Budu to sledovat a porovnávat fotografie odrůd, snad to trefím. Díky zadavatel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 15.3.2017 14:37

Jen pro upřesnění: Tyčková rajčata jsou indeterminantní, což znamená, že jejich růst není nijak omezený a pokud by je nezastavily podmínky (teplota, stárnutí pletiv, výživa apod.) tak se budou stále rozrůstat. Jak už jsem uvedl, tak první květenství vytvoří někde okolo 11 listu. Růst hlavního stonku pokračuje za květem tři listy, potom další květenství, tři listy květenství, atd. V úžlabí každého listu na hlavním výhonu (u těch jedenácti) vyrazí tzv. zálistek a tento pokračuje v růstu stejně jako hlavní výhon tzn. tři listy- květenství- tři listy…. Stejně tak v úžlabí listů nad prvním květenstvím rostou stejné zálistky.
Keříčková rajčata jak je chápeme my jsou determinantní tzn. ukončující růst. Existují u nich různé typy růstu, často podstatně odlišné. Všechny ukončují růst hlavních i vedlejších lodyh květenstvím, některé lodyhy mají jen jedno květenství jiné například tři květenství. Já pěstuji právě odrůdu, jejíž hlavní lodyha končí dvěma květenstvími, jak se bude vyvíjet lodyha z nejhornějšího zálistku zatím nevím. Jistě bude zajímavé, když nás budete informovat, jak Vám Šejk v průběhu pěstování rostl.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 187.97 (?), 15.3.2017 18:30

Dobrý den, po Vaší nehodě s výsevem, by se kromě Stupického které je jasné, asi dalo poznat Tornádo, které od stáří 3 týdnů bude vyšší než ostatní odrůdy. Další bude vzrůstem Tomatoberry a podle tvaru plodu bude mít tvar srdíčka. Býčí srdce bude vyšší než keříčkový Šejk. Sweet aperitif neznám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 107.123 (?), 19.6.2017 10:15
Dobrý den všem já pěstuji odrůdu Vilma a ze začátku jsem ji oprel pouze o peticentimetrovou spejli.žádné zastipky nedělám ted uz mám rajčata v kvetu jejich misto je osme patro panelaku na vychodni strane a dari se jim velmi dobre aktualni vyska je cca 300mm. Jsou bez jakekoliv nakazy takze uz jsem jenom zvedavy jaka bude sklizeň. Přeji hodně štěstí a podělení se se svými úspěchy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika