Rajčatový hokus pokus - průběh



Ladys274 - (10) - 168.121 (?)
13.1.2018 21:20

Udělal jsem také pokus

6.1. jsem do mysky s vodou hodil dvě semínka odrůdy Sungold, třetí den začala klíčit. Ustřihnul jsem kus proložky nasypal substrát a do něj zasadil naklíčená semínka.Dnes už jsou tři centimetry vysoká a mazali do chladnější místnosti. Dost mě překvapila rychlost oprati klíčení v substrátu..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 13.1.2018 20:19

Vladimíre, sepisuju to (tedy kopíruju svoje hlášení) a určitě to hodím jako celek na fórum. Mimochodem, jaká je maximální délka příspěvku?

Pár dní už jsem nereportoval, ale to proto, že není moc o čem. Ti angličáci, tedy Crimson Crush vylezly v poměru 5/5. U Mountain Magic stále ještě čekám. Zatím je jistota, že mi vylezlo nejmíň jedno ze tří. Doufám, že alespoň ještě jedno vystrčí růžky. Ukazuje se, že ty Vitadory skutečně mají nějaký problém, tedy pokud ještě nevylezou, jejich skóre je 4/6. Ale to mi už na řízkování bohatě stačí. Nejkritičtější je právě Mountain Magic - mám jen 10 semínek.

Další hokus-pokusácký krok plánuju příští týden, až mi dojde bílý LED reflektorek 30W, 6 700°K. Hodlám rozdělit mrňata (ne angličáky) a jedněm svítit jen bíle a druhým jen červenomodře. A porovnat výsledky. Jinými slovy, ověřím Tvou teorii, že spíš reagují na denní bílé světlo. Z toho, co teď vím z toho kombinovaného, se přikláním k tomu, že máš pravdu. Ale jsou to jen takové náznaky. To nelze zobecnit, natož zveřejnit.

Rozhodl jsem se začít řízkovat trochu později než jiní: až když budou mít rostlinky 7 pravých lístků. Ani ne tak proto, že nevěřím zkušeným, ale nějak mi nevychází načasování. Tak to trochu pozdržím. Myslíš, že už je můžu přihnojit? Nebo dřív přesadit a pak teprve přihnojit (jsou v docela velikých 13cm kelímcích)? Ty z výsevu 16.12. (2.12. bylo eliminováno tím pádem z parapetu) jsou už kolem 15 cm vysoké a mají 3 i 4 pravé listy. Mezi odrůdami jsou dost rozdíly. Bonset z výsevu 25.12. je sice poloviční na velikost, ale už má 4 pravé listy. Pomalu se v tom začínám ztrácet: v každém tom semínku je jiná životní síla (ale pravdou taky je, že je přímo pod čm žárovkou - soused Vitador už taky má 3). Vidíš, že tohle snad ani nemůžu zveřejnit.

Jenže teď mám dvě priority: výsev paprik (dneska jsem vyslal SOS na Papriky 2018) a pařníko-skleníček na balkoně. Vytipovávám materiály a zasílám dotazy. Zvolil jsem jednoduchý dutinkový polykarbonát 8mm a izolaci PIR = polyisokianurát 50mm (od podlahy). Co Ty na to? A budu ho v případě nouze moct přitápět elektrickou spirálou nízkého příkonu s automatickým ovládáním. Kámoš už mi slíbil pomoct s konstrukcí (to všechno je v cca 150 m nad mořem).

A mám ještě další šílený nápad: přesadit ta rajčata do velkých kartónových krabic s objemem tak 26 l zeminy - myslíš, že je to dost? - a ten pytel dát jen zvrchu na tu krabici. U mne nehrozí přemokření, nebudou na dešti. A pokud bych to trochu přehnal se zálivkou, ten karton to vcucne. Jasně, nakonec se rozpadne, ale ten pytel zvenčí to podrží. Trochu ujetý, ne?

Promiň, trochu jsem Tě zavalil. Ale neflákám se.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.3 (?), 13.1.2018 20:30

pane vladimir vy to sledujete velmi pozorne co napsal napsal i to za se omluvil kolik vypestoval rajcat vy se ptate natakove veci   ktere mate v malicku vy jako odbornik a zkousite pana Milana     dobra vite ze je zacatecnik a normalni pestitele vysevaji koncem unora   ale nic proti hokus pokus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 13.1.2018 20:54

Kdepak, nezkouší mne. Ale i kdyby, mně to nevadí. A já taky budu, jako běžní pěstitelé, vysévat na výsadbu ven tak na přelomu února a března. Jenže jsem se do toho pustil s ambicemi vyřešit (nebo alespoň najít možnosti) několik problémů, nejen svých, najednou. A Vladimír už mi hrozně moc pomoh vidět věci realisticky. Používám ho, dalo by se říct i zneužívám, jako zrcadlo a brzdu zároveň. A jsem mu zavázán díky.

To jen, aby byl obraz nezkreslený.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ladys274 - (10) - 168.121 (?), 13.1.2018 21:20

Udělal jsem také pokus

6.1. jsem do mysky s vodou hodil dvě semínka odrůdy Sungold, třetí den začala klíčit. Ustřihnul jsem kus proložky nasypal substrát a do něj zasadil naklíčená semínka.Dnes už jsou tři centimetry vysoká a mazali do chladnější místnosti. Dost mě překvapila rychlost oprati klíčení v substrátu..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 13.1.2018 22:04

To naprosto odpovídá mé zkušenosti. Jenže to samé se mi stalo, když jsem je nechal na povrchu vlhkého substrátu. Takže sečteno a podtrženo: od teď používám jen "povrchové" metody (snad ne povrchní). Kdyby nic jiného, vím na čem jsem u většiny (ale ne všech) semínek.

Napadá mne: není to o přístupu vzduchu? Jestli si dobře vzpomínám, semínka potřebují ke klíčení kyslík. Nebo si vzpomínám špatně? Opravte mne, pokud se mýlím.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ladys274 - (10) - 168.121 (?), 15.1.2018 20:17

Když jsou semínka ve vodě nemusím se o ně starat wink

Voda může teoreticky pomoci od nějakých chorob. Česnek pokud se namočí může odpadnout část chemie.

Loni jsem někde čelt o zálivce ředěným peroxidem vodíku. Rostliny jsou údajně zdravější a silnější. Nebylo to o rajčatech, ale obecně...

Asi to vyzkouším na nějakém levnějším výsevu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.17 (?), 13.1.2018 22:58

Vůbec nemám zájem někoho zkoušet. Já pěstuji sazenice rajčat v místnosti za oknem (za celou dobu neuvidí slunce) při eplotě 18 °C. Milan pěstuje v jiných podmínkách jak světelných tak i teplotních. Zajímá mne jak rychle mu ty jeho rostliny rostou v závislosti na teplotě a délce osvětlení (rychlostí růstu nemyslím výšku rostlin, ale počet pravých listů). Pokusím se provnat mé výsledky z loňska, letoška a výsledky Milana. Nejsem schopen pěstovat sazenice při různých teplotách a tak využiji data od Milana. Nikdo jiný takové pokusy tady v Česku nedělá. I začátečníkovi rostou rajčata stejně jako tomu co je pěstuje půl století. Stačí vám toto vysvětlení?

                    Vladimír

PS.: Nepovažuji se za nenormálního

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 14.1.2018 21:00

14.1.18 Angličani si vedou dobře, tedy především Crimson Crush, již po 4 – 5 dnech jim vyrostly cca 10mm kořínky. Všem, jak v buničině, tak na substrátu. Takže jsem je zasypal/zasadil a už vesele rostou pod světlem. Mountain Magic se tak nepochlapila: jen jedno semínko pustilo kořínek (ze 3). Další sice jevilo známky klíčení, ale dost se flákalo. Třetí nic. Tak jsem je stejně obě přendal do substrátu. Bohužel, těch mám nejmíň. Ale stále doufám: viz níže.
S tím klíčením mám další kuriozitu: Jak jsem byl netrpělivý, odepsal jsem ta dlouho neklíčící a použil substrát tak, jak byl, do jiného kelímku i s tím nevyklíčeným semínkem. A 10.1. najednou koukám a ze spodu toho kelímku leze rajčátko. A to jsem ten výsev dělal 16.12. Tak jsem ho opatrně vyndal tou dírkou a zasadil. No, kořínek jsem mu trochu utrhl, ale zdá se, že to přežije bez veliké úhony. Dnes vypadá trochu pokrouceně, ale dost živě. Jen netuším, co je to za odrůdu. Doufám, že až povyroste, stanovím to správně na základě podobnosti. Nakonec mám jen 3 možnosti. Takže ta statistika uveřejněná 25.12. je totálně nepřesná: přidejte ještě 3. Ale ani tak to není nic moc.
Počty rostlin se mi docela rychle zvyšují, takže jsem byl nucen přidat další LED grow červenomodrou žárovku (54W). Mohl jsem tu původní zvednout, ale intenzita osvětlení by se značně snížila. Luxmetr jsem zatím nesehnal, kupovat ho nechci, ale odhaduji, že dociluji tak 1500 -2000 lx v úrovni rostlin. Působí mi to i potíže s očima: dostal jsem zánět (nejsem si sice jist, zda to byla jediná příčina, ale pokaždé, když jsem se podíval přímo do toho čm světla, měl jsem potom pocit, že mám v očích písek), takže s těmi LED grow čm žárovkami hlavně vyšších příkonů OPATRNĚ. Sluneční brýle doporučuje i výrobce a není to vtip, jak jsem si původně myslel.
Rostlinky z výsevu 16.12. (výsev 2.12. je díky nehodě mimo hru) jsou tak do 15 cm a mají minimálně 4 pravé listy. Bonseta roste rychleji než Startka. Je čas připravovat se na řízkování. A na přesazení do pytlů (eventuelně krabic v pytlích, jsou skladnější – nový šílený nápad). Ale pravděpodobně počkám s řízkováním až do 7mého pravého listu: je ještě moc brzy i na pařník. Takže obrátím pořadí.
Kolik litrů zeminy, myslíte, je třeba na úspěšný růst tyčkové odrůdy až do podzimu (ty v pytlích už nechci přesazovat) na balkóně ve 150 mnm? Můj odhad je minimálně 25 l. A čím víc, tím líp.

Milan Hokus Pokus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 15.1.2018 9:24

Teda já nevím, ale moje zkušenost je, a i co jsem slyšel jinde, tak rajčata mají prostě nějaký čas a potom odejdou nebo už prostě odplodí a hotovo. Nejsem si jistý, jestli rajčata z výsevu někdy v polovině prosince vydrží do podzimu, tj. října? I co porovnávám se sousedy, tak ti na jaře začínají vysazovat mnohem později než já, ale zato na podzim mají ještě relativně zdravé rostliny s plody a mě už to končí, když začnu sklízet koncem června, začátkem července.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 15.1.2018 9:49

V prosinci se pochopitelně vysévají rajčata, aby byly čerstvé plody co nejdříve. Tomu je třeba přizpůsobit i čas výsadby, u mne pařeništní rám. Že rostliny odejdou dříve než ty co se vysévají později je možné, ale k čemu mně budou rajčata někdy v polovině sezóny (červenec-  srpen) kdy mám plno pro mne daleko chutnějších rajčat. Rajčata pro pozdnější sklizeň nebo dlouhodobé skladování by také neměl být problém. Jen je třeba najít vhodnou odrůdu a přizpůsobit tomu termín výsevu. Pro mne není problém vysévat rajčata postupně, spíš mně tento postupný výsev vyhovuje.

                             Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika