Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?) 
30.4.2018 23:45, zobrazeno: 46504x

Nadešel čas změny cíle hokusu pokusu a tedy i čas založit nové vlákno. Ten hlavní cíl se dá definovat následně: docílit alespoň remízy v boji s plísní bramborovou, a to bez jakýchkoliv chemických přípravků. To je vlastně to nejdůležitější proč se hokus pokus vůbec narodil. Ale aby byla dodržena návaznost, uveřejňuju i tady shrnutí etapy "průběh". Etapa 2 začíná zítra vysazením 7 pionýrů ve výšce 570 mnm. 4 z nich jsou údajně plísniodolné anglické odrůdy Crimson Crush a Mountain Magic, takže půjdou úplně ven. "Neodolné" odrůdy Start, Vitador a Bonset pak budou chráněny stříškou z plachty před dlouhodobými dešti. Stříška bude stahovatelná, hodně přesahovat do stran a její dobudování nesmí být později než koncem května. Docela dost práce. Tak jdu zítra na to. 

SHRNUTÍ
Je nejspíš čas ukončit první etapu mého řádění – tu „domácí“ pod názvem Rajčatový hokus pokus – průběh. To vlákno už je unavené, pomalé až k zbláznění a nejspíš také nudné a málo přehledné. Takže sbohem a šáteček, bylo toho dost. Začíná ta opravdu důležitá etapa: venku na zahradě s cílem alespoň remizovat s plísní bramborovou bez použití chemických prostředků. Ale ještě předtím, než zamávám naposledy, chci shrnout to, co jsem vypozoroval, kde jsem chyboval a co by třeba mohlo posloužit ostatním. Promiňte, pokud jsou to věci, které už dávno znáte. A pokud nesouhlasíte, vězte, že jsou to jen výsledky mých pozorování bez objektivních měření (kromě intenzity osvětlení a teploty).
Výsev:
~ Povrchové metody (na substrát, buničinu, do perlitu) jsou průhlednější, šetří čas a nervy a při pikýrování víme, jak správně rostlinku umístit. A nabyl jsem dojmu, že jsou i mírně rychlejší.
~ Rajčata nejsou křehké víly, kterých se při klíčení nesmíme dotknout: snesou i citlivé vytahování za stonek a ani kořínek se při tom nepřetrhne (z buničiny či perlitu).
~ Sněhová či dešťová voda má lepší výsledky v klíčivosti než voda tvrdá (stupeň 3) u stejné várky semínek z jednoho sáčku (ale některým nepomůže ani voda svěcená).
~ Z výsevních substrátů jsem vyhodnotil jako lepší Forestinu, ne podle klíčivosti, ta vyšla zhruba stejně, ale podle držení vody: Agro hrozně rychle vysychá.
~ Ranost odrůdy se odráží i na rychlosti klíčení. Jinými slovy, existuje korelace mezi DTM (počet dnů od vysazení sazenice do prvních zralých plodů) a rychlostí klíčení: čím nižší DTM, tím rychlejší klíčení. V jakém poměru nedokážu stanovit. Ovšem DTM je pouze relativní a orientační v závislosti na podmínkách. Stejně tak klíčení.
~ Vysévat vysoké tyčkové odrůdy pro pěstování doma je blbost: potíže jsou mnohočetné. Tuhle chybu už nikdy neudělám. Keříčkové a trpasličí odrůdy jsou krok správným směrem.
~ Při výsevu do substrátu buďte trpěliví. Mně vyklíčila dvě semínka až po dlouhých 20 a 22 dnech.
Osvětlení:
~ LED světlo funguje a je ve srovnání s ostatními zdroji (výbojky, zářivky) méně náročné na energii. Jak dobře funguje ale nevím, neměl jsem jiné zdroje k porovnání.
~ V prosinci ve svých podmínkách nedokážu vypěstovat sazenice bez přisvětlování. Ale semínka vysetá 19.1. nebyla přisvětlovaná a vyrostla s odražeči více-méně úspěšně bez úhynu na západním okně i při dost pošmourném počasí a relativně vyšší teplotě (22°C).
~ Červenomodré LED grow světlo podporuje růst víc než LED denní bílé (6500°K). Ale pro pěstování malých sazenic po vyklíčení, které mají růst pomalu, je denní bílá vhodnější.
~ Odražeče z alobalu zvyšují intenzitu osvětlení až o třetinu, a to jak denního tak umělého. Zároveň ale, pokud jsou velmi blízko okna, pomáhají vytvářet specifické mikroklima, které rajčatům škodí. Je tedy nutné je umístit tak, aby byla zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu. A pokud to teploty dovolí, často větrat a odražeče na noc odstraňovat úplně.
~ Rostliny od počátku pěstované pod umělým osvětlením jsou citlivé na popálení ostrým slunečním světlem. Pravděpodobně proto, že jejich tkáně nejsou dostatečně kompaktní. Zvlášť u vysokých tyčkových odrůd.
~ Při práci s červenomodrými LED grow žárovkami je dobře si chránit oči. Způsobilo mi zánět.  
Pikýrování a přesazování:
~ v raném stádiu není třeba přesazovat rostliny i s celým balem, lze je bez výrazného zabrzdění růstu většiny balu zbavit a přesadit. Je lepší neponechat výsevní substrát a plně ho nahradit růstovým. Nutno ale postupovat opatrně.
~ Nejlépe si vedou přepikýrované rostlinky v kelímcích z průhledného materiálu: mají víc světla, tedy pokud si ponecháváte místo na dosypávání.
~ Na běžné březnové předpěstování sadby se nejlépe hodí kartony od mléka či džusu, protože si lze upravit jejich výšku. Na šířce kelímku tolik nezáleží, rozhoduje délka balu kořenového systému. Navíc se velmi dobře přepravují a nevysychají tak rychle jako široké kelímky.
~ Nepozoroval jsem rozdíl ve vývoji rostlinek (po 5 týdnech) se zastřiženým kořínkem při pikýrování a s nezastřiženým. A to ani v rozsahu kořenového systému – kontrola při přesazování. Rozdíly byly, podle mého pozorování, individuální. Dvě nejsilnější byly každá z jiné skupiny.
Řízkování:
~ Plánované řízkování posiluje kořenový systém mateřské rostliny. Z jedné rostliny Mountain Magic jsem získal 6 řízků a přestože z mateře zůstalo jen torzo, vyrazila další silný výhon a ten rychle nasadil na květ. Pokud ji vysadím na zahradě, počítám se zkrácením DTM. Zatím ale neověřeno. Určitě také záleží na odrůdě.
~ Výsev pro řízkování je nejvhodnější provádět v první polovině ledna.
~ Mnohé řízky jsou silnější než sazenice ze semínek vysetých v první polovině března. Uvidíme, jak si povedou při porovnání plodnosti.
~ Při řízkování je nutné upravit výhon tak, aby zbyl jen vrchol. U některých rostlin jsem to neudělal a ony vyhnaly veliké spodní listy, které jsou při výsadbě k ničemu a vrchol vyvíjely velmi, velmi pomalu.
~ A jedna perlička: opravdu nelze vypěstovat řízek z listu. Zkusil jsem zasadit dva omylem ulomené zdravé listy do substrátu. Zakořenily dobře a stále rostou, ale jen jako listy. Nejspíš nemají dělivé pletivo.
Hnojení a zalévání:
~ Pokud pikýrujeme do výsevního substrátu a pak přesazujeme do růstového (živiny na 6 týdnů), důrazně doporučuji nehnojit vůbec. Byl jsem netrpělivý a tím jsem všechno pohnojil: při umělém přisvětlování začaly růst příliš rychle a přes polovinu z nich vůbec nerozvíjely květy. A to trvá doteď. Také záleží na odrůdě.
~ Dokonce jsem použil granulovaný hnůj hned při výsevu. Hned dvě chyby. Neměl jsem hnojit vůbec a už vůbec ne hnojem. Na pěstování doma to není vhodné hnojivo, jak složením, tak zápachem.
~ Sterilizace krtinců mražením (nejméně 5 dnů) v mrazáku a vyvařením na 95°C po dobu 2 hodin v zavařovacím hrnci se zdají rovnocenné, co se plevelu týká – žádný nemám. Nedokážu ovšem posoudit, jak je to s bakteriálními a houbovými nákazami. Výhodou mražení je nulový smrad a méně práce, výhodou vyvařování rychlost sterilizace. Příští rok otestuji, zda je sterilizace vůbec nutná.
~ V množství vody a častosti zalévání stále tápu. U větších rostlin teď praktikuji drsnou metodu: zalévám, až když vidím svěšené horní části. Zvadnutí mizí velmi krátce po zalití. Je velice pravděpodobné, že jsem je zpočátku přeléval. A to rajčata nemají v lásce. Paprikám to nijak neuškodilo.
~ Přípravek na doplnění vápníku a stopových prvků, který jsem nedávno začal používat, se jmenuje Sensi Cal od Advanced Nutrients. U menšího poškozeného Balkonzaubera viditelně zabral (světlé plochy se zmenšují a na nových listech nejsou vůbec), ale poškození velikáni nejeví známky zlepšení. Pravděpodobně příliš pozdní aplikace či nedostatečný obsah vápníku. Zdrojem vápníku je dusičnan vápenatý (norský ledek).

Milan HP

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 1.5.2018 17:39

Děkuji za shrnutí. Pro mě má vysokou hodnotu. Nemusím pracně zkoušet to co je zřejmě nevhodné. A naopak. Jasné výsledky se dají ve zvoleném rozsahu opakovat. Možná se někomu zdá, že vaše pokusy byly málo efektivní. Pokud si však přečtou vaše pozorování i další amatéři zde na fóru, efektivnost je pro nás všechny hned mnohonásobně vyšší. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 186.23 (?), 2.5.2018 22:29

Dobrý večer, ano,  i já děkuji za cenné poznatky - zkušenosti.  Přečetla jsem pozorně.  Nejlépe se člověk učí získávat zkušenosti hokusy-pokusy (samozřejmě i omyly).  S dovolením přidám i něco za sebe.Pěstuji z tyčkových rajčat Start a Tornádo, keříčková Šejk (ta jsou hodně citlivá na zmoknutí= plísně),  pak divoká rajčata červená a žlutá a malá keříčková cherry Vilma. Všechna rajčata mimo těch divokých jsou v zákrytu. Divoká rajčata mám na záhonech, jsou podstatně odolnější vůči nákazám, plodí a dozrávají ještě na podzim, než se rapidně ochladí..Z výsevního substrátu rajčata běžně   přepikýruji do zeminy, nechám pozesílit a pak přesazuji. Všechna rajčata pěstuji podle velikosti v různě velkých nádobách. Jen mám dobrou zkušenost se Symbivitem - mykorhozními houbami, speciálně pro rajčata. Rostliny jsou pěkné, zdravé a silné. Chemii nepoužívám žádnou, přihnojuji kostivalovou jíchou, která je podle mě ideální nejen pro rajčata, ale i všechny lilkovité rostliny(hnojila jsem s ní pokusně i brambory). Postřiky proti plísním nedělám- řídím se : buď a nebo... Jsou roky, kdy se daří, jiné roky je holt hůř. Skleník nemám. Semínka seji začátkem března, letos jsem se trochu zpozdila.  Stihlo se. Přihnojuji nejříve za 3-4 týdny po finálním přesazení. Přeji zdar.yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 3.5.2018 14:22

3.5.18 V úterý 1.5. jsem vysadil 4 plísniodolné sazenice: 2 Crimson Crush mateře, 1 mateř Mountain Magic a 1 MM ze semínka, vysetého 7.1. Ano, neprospívalo moc dobře, rostlo velmi pomalu i přes několikeré hnojení a přesazení. Všechny už buď kvetly nebo mají založeno na květ. Dal jsem pod ně čerstvě posekanou trávu, kterou jsem prolil vodou v naději, že tlející tráva poněkud prohřeje půdu. Což se hned následující den potvrdilo: nad trávou teplota půdy v 10 – 15 cm 17°C, vedle jen 15. Nevelký rozdíl, ale může být důležitý za nižších teplot. Zachlazení kořenového systému by zabrzdilo růst.
Ve středu 2.5. jsem pak dosadil 2 Vitadory – ten jeden byl ten, který se narodil bez děložních lístků a přesto se pomalu vyvinul v plnohodnotnou rostlinu a ten druhý byl řízek. Nejmíň 60cm stonku toho prvního šlo do země. A také jednoho Money Makera ze semínka, kterého jsem dostal výměnou za řízky CCrushů. Způsob výsadby totožný s předešlým. Zároveň jsem na noc přikryl igelitovými pytli 5 z nich. Vitadory zůstaly nahaté. K zalití všech jsem použil vodu cca 20°C teplou. Uvidíme, jaký vliv to předčasné vysazení bude mít na DTM, tedy pokud to přežijí.
Na balkoně se dějí věci: neplodní velikáni se začínají vzpamatovávat. Bonseta, která nejmíň měsíc neinvestovala do svých mrňavých plodů ani ň, je najednou začala napumpovávat navzdory tomu, že je docela vážně popálená sluncem. A ti ostatní také už konečně nasazují na seriózní květ. Nabyl jsem dojmu, že jsem se s nimi moc mazlil a že „tvrdá“ výchova má mnohem lepší výsledky.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 5.5.2018 23:01

5.5.18 Strávil jsem noc se svými rajčaty. Tedy já v posteli a rajčata na záhoně. Předpověď pro Ústí n. L. říkala, že minimální teplota bude 8°C. Na Čeřeništi, kde máme chalupu, byl v 5 ráno plus jeden stupeň. Rajčata byla přikryta igelitovými pytli, tedy kromě dvou. Přežila všechna, ale paradoxně nejlépe vypadal nepřikrytý Vitador. Uvidíme, zda a nakolik to zbrzdí jejich růst. Dnes se má situace více-méně opakovat.
Opět jsem měřil teplotu půdy u rajčat nad travním ložem – 17,5°C – a mimo. Tam měla půda jen 14°C – pochopitelně ve dne.
Stupice v balkonovníku už mají rajče a Bonseta už dvě patra. Zdá se, že na rajčatový absťák nezahynu. Velikáni ponechaní doma se chovají zajímavě: kroutí se do všech stran v honbě za světlem. Rajčatový „stromeček“ (3 ve velkém květináči) z Vitadorů venku na západním balkóně perfektně pookřál, takže podobný osud chystám i pro rajčatový „strom“ (Vitador, Bonset a Startka s plody). Zatím počasí hokusu pokusu přeje. Díky Matko Přírodo. Zítra je v plánu další sklizeň, nejspíš opět dvou rajčat Start.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 8.5.2018 22:53

8.5.18 První dvě oběti, ne snad na životech, ale na zdraví: krtek podryl Money Makera (asi se mu to jméno nelíbilo) a Bonsetu (v předminulém hlášení mylně označenou za Vitadora). Zvadly jak lilie a už jsem myslel, že se nevzpamatujou. Ale v noci trochu pookřály, takže snad přežijí. Ovšem zbrzdí je to nejmíň o dva či tři týdny.
„Rajčatový strom“ je venku na balkoně i s plody. Uvidíme, co s ním vyhnání ze stabilního domova do nejistého ven udělá. Otužování nezažil, stejně jako ostatní velikáni, kterým ale viditelně venek svědčí a rychle se přizpůsobili, takže kvetou jako o závod. Mám ty krásný žlutý kytky moc rád.
Stav sazenic venku na chalupě: 17. Všechny mají pod sebou trávu prolitou vodou jako přitápění. Ty první z 1.5. vypadají velmi nadějně a MMagic mateř už má špendlíkovou hlavičku.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 14.5.2018 10:08

14.5.18 Proběhla třetí letošní "sklizeň" rajčat a zároveň první papriky (15cm). Rajčata byla o poznání sladší než to první. Na zahradě u chalupy už jsou téměř všechna zamýšlená rajčata (11 odrůd, 55 rostlin), takže teď je na řadě krycí stříška. Sloupky hodlám zapustit do zemních vrutů a plachtu natáhnout na ocelová lanka tak, aby se dala zatahovat. Výška nejméně 3m. Přesahy plachty cca 50cm na 3 stranách, na té čtvrté jsou vysazeny plísniodolné odrůdy: bude na ně nejspíš trochu pršet. Vysadil jsem také kontrolní skupinu 3 neodolných bez ochrany stříškou. Pokud by ten zůstal zdráv, znamenalo by to, že se plíseň výjimečně nedostavila. Ale o tom silně pochybuju.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 22.5.2018 22:24

22.5.18 Všech 58 sazenic je na stanovištích – zase o trochu víc, než byl plán. Z toho je 27 plísniodolných, naplno vystavených vlivům počasí. Nad ostatními bude stříška. Zemní vruty jsou na místě v zemi, ale potřebuji ještě dva sloupky, lanko a průhlednou plachtu.
Rostliny ze semínek z 15.3. viditelně rostou rychleji než řízky, mají měkčí a poddajnější stonky a mnohem menší listy. Naopak řízky už téměř všechny kvetou a některé, ty dřívější, mají už plody. Uvidíme, jestli také dřív dozrají. A samozřejmě porovnám i výnosy, tedy pokud nějaké budou.
Mateře mají plody velikosti hrací kuličky, ale rostou spíš do obezity a velikosti listů. Ne, že by to vadilo, hlavně aby dobře plodily.
Krtek dál řádí, podryl další račata. Jen jedno ale zvadlo. Ty dvě oběti z 8.5. viditelně přežily, ale jsou najednou hodně pozadu za ostatními. Tak snad přežije i to třetí (Crimson Crush). Přečetl jsem celé vlákno o krtcích, ale nic nezávadně, ale spolehlivě účinného jsem nenašel, takže ho nechávám na pokoji a doufám, že on mi to oplatí na rajčatech.
Zítra k snídani bude opět chleba s másle a vlastní rajčata a papriky (Slovakia). Ty první papriky jsem už asi měl utrhnout dřív: rostliny do nich moc investují a nemají chuť mít další děti.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 177.96 (?), 23.5.2018 6:56

Milane, dobre, že robíš porovnanie rastlín z odrezkov a pravokorenených. Z odrezkov skorej kvitnú, ale množstvo úrody som nikdy neporovnávala, tak to teda sleduj.Ako ti prospieva Maglia Rosa?

        Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 23.5.2018 12:39

Evi, všechny 4 si vedou dobře, ale ještě nekvetou. Nasazeno však mají. 2 jsou na chalupě, 2 na balkóně. Na chalupě budou pod stříškou. Kolik že to mají DTM?

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika