Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 12.126 (?) 
4.6.2018 6:22

Maglia Rosa má DTM 55 dní, Sleeping Lady 60 dní, Kumato neviem, ale je tiež myslím skoršie, mne sa v sklenníku už začína zapaľovať, niečo po prvých Štartkách.

                 Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 5.6.2018 23:52

MR a SL přesně odpovídají mým dosavadním zkušenostem: jsou v přibližně stejném stádiu a MR už má první miniplody. Kumato ale nezačalo ještě ani pořádně kvést. Ani na balkóně, ani na chalupě. Někde jsem vygooglil, že má DTM 80. Byly vysety všechny v jeden den: 9.3.

Uzrává mi první Stupice, vyseté 19.1. Tedy na balkóně. Je to v poměru ke Startkám (16.12.) přiměřené, protože Stupice nedostaly žádné umělé osvětlení. Začínám v tom vidět systém.

Evi, potřebuju potvrdit svou zkušenost, než ji zvěřejním. Týká se minimální velikosti květináčů. Myslím si, že pro keříčková a trpaslíky je dostatečných 6 litrů (používám 7,5l), Stupická mám v 10l a ostatní tyčková ve 12l. Soudím, že je to nezbytné minimum. Souhlasíš se mnou? Koneckonců máš nesrovnatelně víc zkušeností. Díky.

Milan HP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 114.241 (?), 6.6.2018 0:00

Mne na balkóne tiež dozrieva Stupice, vysiata 26.2. A žiaden hokus-pokus som nerobil. Najprv boli v obývačke na okne, od 17.4. na balkóne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 6.6.2018 10:41

Gratuluju, to to vzala rychle. Předpokládám, že jak vaše okno, tak balkón jsou obrácené na jih. U mne je to východ - západ, takže podmínky, hlavně světelné, jsou horší. Původně jsem se bál, že bez přisvětlování nevypěstuju sazenice vůbec. To vlastně byl jeden z důvodů, proč jsem se do toho pustil. 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 12.126 (?), 6.6.2018 8:40

Milane, môže byť, ale všetko záleží od správneho prihnojovania. Tomatoberry mám napr. v dvoch 8 l kvetináčoch - boli už priveľké na presádzanie do väčších a pre prípad prenášania by boli pre mňa aj tak priťažké zatiaľ pekne rodia, zberám plody od 9. apríla, tj.temer už 2 mesiace a 1 mesiac ešte určite budem. No to už bude toho dosť aj na záhrade vo voľnej pôde. Tam už oberám Sugar Gloss a zapaľuje sa aj Betalux a Uragán.

      Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 6.6.2018 10:53

Evi, Tomatoberry je tyčkové? A ty ostatní? Víš, moje znalost odrůd je značně omezená, pokud vůbec nějaká. Můžeš mi doporučit nějaké rané keříkové či dwarfy na brzkou sklizeň příští rok? Mám ty od Tebe, ale chtěl bych zkusit i další.

Jasně, přenášení je problém. A vlastně ty Startky, které mi daly zralé plody, byly v dvoulitrácích. A teprve pak jsem je za odměnu přesadil, což byla pěkná fuška i pro dva lidi. Příští rok už je budu pěstovat od začátku v těch zmíněných velikostech.

Díky a měj se.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 3.6.2018 23:41

3.6.18 Práce na přístřešku pokračují, ale s problémy. Některé zemní vruty jsem musel převrtat, protože byly příliš našikmo (kamenitá půda). Ale sloupky už stojí, zbývá natáhnout lanka a položit plachtu (obojí mám). Zatím je počasí a i předpověď bez hrozby plísně. Ostatně ta obvykle chodí později.

Řízky v porovnání se sazenicemi z 15.3. už všechny mají plody, kdežto sazenice teprve rozkvétají. Z toho soudím, že i včasné řízkování/výsev jsou určitá ochrana před plísní, protože budou asi mít zralá rajčata před jejím příchodem. Některé mateře (Crimson Crush a Mountain Magic) už mají plody velikosti snookerové koule stejně jako Stupice vyseté 19.1. Je zajímavé, že Stupice na balkóně jsou na tom přibližně stejně jako na chalupě (135 versus 570 metrů n.m.). Nejspíš díky dlouhodobě teplému počasí. Uvidíme, kdo první uzraje.

Třetí oběť krtkova dlouho vypadala na úhyn, ale nakonec přežila a je pozoruhodné, že i v tom zuboženém stavu dál rozvíjela své dva plody. Zbyl z ní jen vrcholek a ty plody.

Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že se krtek už neprojevuje. Asi mu moje rajčata nějak vadí anebo v tom suchu už nemohl najít potravu. Půda je opravdu vyprahlá do víc jak půl metru.

Zalévám každý den, každý jednotlivec dostane tak litr až litr a půl vody. Vodu leju do děrovaných růstových kelímků, které vždycky při výsadbě usadím nad kořenový bal, takže nezalévám plevel, ale jen rajče. Dost to urychluje zalévání: naplním kelímek a jdu dál. Voda je ze sudů, ohřátá sluncem až na 25°C, takže neochlazuju půdu. Do kelímků potom také přihnojuji, ale při výsadbě jsem pohnojil granulovaným hnojem do zásoby na vrstvu půdy mimo kořenový bal, takže teď mám na delší dobu od hnojení pauzu. Možná jim ale přidám trochu dřevěného popelu kvůli draslíku. Některé rostliny rostou tak bujně, že jsem je neuhlídal a teď pojedou na dva stonky. Na tři jako loni už ne.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 16.6.2018 23:12

16.6.18 Přístřešek je hotov, není to žádný architektonický výtvor, 2 sloupky se mi nepodařilo dokonale narovnat, ale snad poslouží svému účelu. Jsem připraven na deštivé počasí – stačí zatáhnout průhlednou (spíš průsvitnou) plachtu. Zatím to vypadá, že je ještě čas. Dva dny po sobě tady pršelo a mezitím bylo chladněji, ale zato foukal docela čilý vítr, takže rajčata stihla v pohodě uschnout. Hledal jsem náznaky plísně, ale nenašel. Díky, Matko Přírodo. Vyrubávám přebytečné spodní listy, které už začaly tvořit džungli, pro lepší schnutí. Mateře i řízky opravdu vytvářejí hodně bujné listoví. Semenáčky jsou na tom o něco lépe, víc rostou do výšky. Zato mají mateře i časné řízky už hodně velikých plodů, jsou tak o 30% větší než na balkóně, ale to i u Stupických semenáčků z 19.1. Jenže nahoře zatím nečervenají, kdežto na balkóně už se rozjely. Rozdíly teplot jsou totiž docela markantní: 6 až 7°C.

Před asi třemi týdny jsem zakoupil na trhu i 8 sazenic paprik (po dvou) dvou odrůd (bohužel jsem zapomněl jejich jména), protože ty moje už byly příliš veliké a měly už sklízitelné plody. Ty sazenice vypadaly velmi zuboženě, byly žluté a neduživé. Hodil jsem je na záhon na chalupě, pohnojil granulovaným hnojem a Sensi Calem a moc jsem si od nich nesliboval. Teď už ale některé mají i 5centimetrové papriky, krásně zezelenaly a zdá se, že jsou naprosto konsolidované. Ten chlap, co je pěstoval na kšeft, by zasloužit trest za krutost vůči rostlinám. Jasně, neměl jsem je kupovat, ale dost jsem spěchal, takže jsem si je dobře neprohlédl. Na balkóně sklízím téměř denně, nejlíp plodí Balkónovka. No a na svůj svátek – v pondělí – si udělám první letošní rajčatový salát ze svých zdrojů. :-)

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 22.6.2018 23:38

22.6.18 Rajčatový salát jsem si neudělal, ne snad proto, že nebylo dost rajčat, ale raději jsem si je zase vychutnal jen tak s chlebem. Stupice jsou skvělé chuti, sladká a bez žlutého límce, ale mají děsně tvrdou slupku. Bonseta je taky výborná, kyselejší a osvěžující. Jen to zrání jí jde mnohem pomaleji než Startkám a Stupicím. A také Balkonzauber (Balkónové červené) uzrává v počtu 7 kousků, ale ještě mu chvíli nechám. Ovšem objevil se problém: světle šedé klikihákovaté čáry na listech. Otevřel jsem kvůli nim nové vlákno, protože vůbec netuším, co by to mohlo být. Tipuju, že nějaký hmyzí parazit. Kdybyste náhodou věděli, oč se jedná, dejte mi vědět, prosím.

Na chalupě nastal „plísňový“ čas: občas prší, je chladno a je jen otázkou, zda ten silný vítr, který mi včera notně pocuchal balkon, neutichne. Pokud ano, rajčata neuschnou a plíseň se roztancuje. Díval jsem se na předpověď, vítr se má zítra vrátit v síle 3, takže jsem se rozhodl plachtu ještě nezatahovat, ale teď nemůžu spát, protože mám strach, že jsem udělal osudovou chybu. No, uvidíme. Dnes odpoledne ještě žádné známky plísně nebyly.

Tři Stupice se už červenají i tam, ale je vidět, že plísniodolní angličáci (Crimson Crush, Mountain Magic) jsou mnohem pozdnější. CC je docela velkoplodé – už teď má plody jako velká kulečníková koule (nebo menší tenisák). Spousta mateří a řízků má plody hned nad zemí, takže je musím podkládat, aby neshnily. Používám větvičkové vidličky, o které opřu celý vijan.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 23.6.2018 21:19

23.6.18 Tak plachta je natažená. Není nic lepšího než instalovat plachtu 4x5 m do tří metrů výšky ve větru o síle Beaufort 3. Ale povedlo se. Rajčata byla ráno téměř úplně suchá, a tak si říkám, že jsem to snad stihl. Žádné stopy plísně nebyly vidět, a to ani na kontrolní skupině. A ačkoliv je chladno, ty 3 Stupice pokračují v červenání. Také jsem sklidil první chalupářskou (570 mnm) papriku: měla tak 13 - 15 cm na délku. A zkušenost z balkónu říká, že ty první mají být očesány co nejdřív, aby se rostliny soustředily na ty další.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika