Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?)
16.8.2018 6:28

Nic zvláštního. Suchá hniloba květního konce rajčete (BER).

           Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 13.7.2018 15:19

13.7.18 Tři dny, které měly být podle předpovědi deštivé, poskytly jen minimum vláhy. Přesto jsem měl plachtu nataženou na konstrukci. Nejspíš úplně zbytečně, kontrolní skupina je stále nedotčená. Ale jistota je jistota. Přerostlé zálistky stále ještě řízkuji, tedy prostě zasadím do hlíny na záhonu a zaleju. Dělám to spíš ze zvědavosti, zda stihnou mít zralá rajčata, než udeří plíseň nebo mrazy.
Všechny rostliny jsem pohnojil popelem: každá dostala vrchovatou polévkovou lžíci čistého dřevěného popela z krbu. To kvůli draslíku spíš než kvůli vápníku. Na chalupě se mi totiž nevyskytují žádné z potíží běžných v květináčích na balkóně. Půda je tam jílovitá a zásaditá s dostatkem vápníku.
Keříky podhrabané krtkem jsou nerozeznatelné od ostatních, tedy kromě poslední oběti (Crimson Crush). Ta se vzpamatovala až po dlouhých cca dvou týdnech a je výrazně menší. Ale plody si udržela a teď dozrávají. Jsou popraskané, ale jinak v pořádku. A rajčátko nasadilo další květenství.
Uvědomil jsem si, že používám pouze pěstitelské metody stovky let staré – hnůj a popel. Tenkrát ale také měli úrodu, třeba ne tak velikou, ale měli. A báli se počasí. No a to já taky :-). Zatím jsem ze zahrady sklidil něco přes 3 kila rajčat, ale desítky kilo nechávám patřičně uzrát: dávám přednost těm skoro přezrálým. A počasí plísni zatím moc nefandí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 17.7.2018 23:16

17.7.18 Dochází voda, pramen od souseda téměř vyschl – poprvé v historii. Vodu z vodovodu nemůžu používat, protože i té je tak málo, že hasiči vozí cisterny do obecní studny. Naštěstí je ale nedaleko stále slušně tekoucí pramen, takže jsem včera dovezl prvních 50l a dnes dalších 60. Rajčatům jsem nasadil „žíznivou dietu“ (3/4l na den), zatím to snášejí dobře a zrají rychleji. Žádný div při tomhle počasí – poslední déšť hodný svého jména byl tak před 6 týdny.
„Rajčatovým stromům“ na nekrytém západním balkóně (3 rostliny ve velké nádobě) viditelně docházejí živiny, a to i přes to, že je dost často hnojím Kristalonem. Tak jsem ze zoufalství přidal i granulovaný hnůj. Nejspíš to nebyl vůbec dobrý nápad, protože jednotlivci v samostatných květináčích si vedou podstatně líp. Ale svůj díl úrody RS dodaly a stále dodávají.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 28.7.2018 22:46

28.7.18 Ten vzdorovitý název vlákna je nutné překlopit na RHP – suchu navzdory. Vůbec mne ani ve snu nenapadlo, že se situace s vodou tak dramaticky vyostří. Tady prostě skoro neprší a tak vozím vodu téměř každý den. Nejsem si jist, zda jsem si polepšil, ale na tom tak nezáleží. Vodu zatím získat lze, s plísní se bojuje jen marně – není po ní při tomhle počasí zatím ani vidu ani slechu. Dosavadní sklizeň ze zahrady na chalupě (570 mnm) se pohybuje kolem 35kg – přibližně tolik, kolik jsem sklidil za celý loňský rok (pravda, z daleko méně keříků). Suším, zavařuju, rozdávám. Úrodu z balkónu bohužel (či bohudík?) vůbec neeviduju. Ale určitě se pohybuje také v desítkách kil.
Rajčatové stromy i ostatní keře v květináčích, kterým houfně schnou spodní listy, se snažím oživit přihnojením dusičnanem vápenatým. Začal jsem teprve dneska roztokem 1g/litr v zálivce. Budu opakovat několikrát. Dám vědět, zda to pomáhá. Stále mám ale pochybnosti o tom, zda je zalévám správně. V tomhle směru jsem moc nepokročil. Všechny jsem ale konečně opatřil podšálky: koupil jsem v Makru hliníkové formy na dort á 10Kč. Zalévám čistou vodou do podšálků a hnojivem přímo do půdy.
Mountain Magic konečně plně dozrál – tedy už tak před dvěma týdny – a tak můžu říct, že je to vynikající rajče. Sladké, šťavnaté, trochu míň kyselé, ale přesto vyvážené se silnou rajčatovou chutí. Hodnocení na mé stupnici kolem 9. Vyhradil jsem ho pouze na přímou konzumaci. Téměř se vyrovná Startce.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 31.7.2018 7:51

Sem tam jsem se začetl do románu o rajčatech, Bez nároku na nutnost to akceptovat (a možná je to už někde psané): mám rajčata ve světlých nádobách (dvě rostliny na 40 l), zalévám horem, odtokové otvory nemám ve dně, ale asi 3 cm nad ním. Je to v podstatě dva v jednom - prostor pod otvory je podmiska. Dříve jsem na dno sypal kačírek, teď už ne, stejně ho rajčata kořeny prorostla. Ledek v koncentraci 1g/l můžete dávat opakovaně po týdnu na list, zmenší se tím násada plodů postižených fyziologickým nedostatkem vápníku. Neléčí to, ale zachrání plody, které teprve porostou z květů. Houfně schnoucí spodní listy mohou být napadené septoriózou, nebo rostlině chybí živiny pohyblivé - N, P, K, Mg. Rostliny obyčejně "vyžerou" živiny za 5-6 týdnů, pak bez hnojení žijou z podstaty sebe sama. Moc nevěřím na tzv. jíchy. Nekontrolovaný proces hnití, nutnost zpracování živin v nich obsažených bakteriemi a teprve z jejich odumřelých tělíček rostlinám přístupné živiny a proti tomu krystalicky čistá hnojiva, která jsou rostlině prakticky okamžitě přístupná. Raději myju nádobí pod horkou vodou bez jaru a myčky, vybírám si prací prostředky. Ale odpovědně pohnojím, nejlépe beze zbytků rozpustným hnojivem, nebo už připraveným roztokem, který se na místě ředí. Někoho lekají minerální hnojiva, mě zase to, že prakticky dík civilizační lenosti postarat se jinak, se do vody dostávají z těla člověka (do určitého věku 50 % populace) látky, které mění pohlaví ryb, jejich hormonální život. Tady bych byl za permakulturní přístup, ne ve hnojení. Docela by mě zajímalo, jak by dopadl souboj medializovaného zla Roundupu a tiše tolerované hormonální antikoncepce v dnes zjistitelných faktech.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 31.7.2018 8:29

Používám "jíchy" k spokojenosti. Z bršlice a kopřiv, krapet slepičinců. Nemám zmapovaný proces hnití a kvašení a následných řetězců rozkladů, ale nemám to zapotřebí. Je to přírodní produkt, na rozdíl od "čistých" solí. Zadarmo. Nevýhodou je neznámá koncentrace, ale přehnojit se s tím snad nedá. A roste po tom všechno dobře. Od stromů, přes zeleninu po kytky za okny. Taky si myslím, že hnojím odpovědně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 14.8.2018 20:38

Milane a Vladimíre, po vašich balkónových zkušenostech a analýze mám na vás rajčatový dotaz, týkající se vhodných odolných odrůd na balkón. Můj kolega by chtěl pěstovat rajčata ve větších nádobách na velkém jižním balkóně v Madridu. Jedny v jarní sezóně (březen až červen) a druhé na podzim (září až prosinec). V létě by mu asi shořely. Ještě teď tam bývá odpoledne kolem 40ºC. Mrzne jen někdy v lednu. Můj názor je, že by to asi neměly být ty velké bifteky, které se do nádob moc nehodí. Ale nevím, zda keříčkové, tyčkové apod. Prostě, aby se hodně světla, hodně tepla a absence zaplísněných bramborových sazenic v širokém okolí využily k efektivní produkci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 15.8.2018 8:34

Ha, tak tohle je otázka za milion dolarůindecision. Ale začnu svou nepříliš rozsáhlou zkušeností s balkónem, na kterém jsem mnohokrát měl přes 40 °C. Především je rozhodující velikost nádob a množství zeminy: nejen kvůli živinám, ale hlavně kvůli udržení vody. Mých 12 litrů je nedostatečných, tedy pokud bych nechtěl zalévat víckrát denně (to ale vyplavuje živiny). Madrid? Nejmíň 25l, tedy odhadem.

Tyčkové jsou žrouti vody a musí se hodně podepírat. Keříčkové mi odplodily a teď už dávají jen miniaturní rajčata (Vilma, Balkónové). Za nejvhodnější považuju dwarfy. Sleeping Lady si u mne vede i v těch horkých dnech nejlíp - stále rodí. Konkrétní odrůdy nedokážu doporučit, na to nemám dost zkušeností.

Důležité je, zda je balkón otevřený nebo je to lodžie. Ve Španělsku spíš to první, takže to horko nebude tak zlé. A zastínil bych polední slunce, tedy hořejšek balkónu něčím poloprůhledným a třeba i snímatelným.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 15.8.2018 23:46

15.8.18 Situace na zahradě stále velmi dobrá, tedy kromě té vody. K dnešnímu dni cca 95kg sklizených a přinejmenším stejné množství na stále naprosto zdravých rostlinách. Bez postřiků a téměř i bez použití stříšky. Vím, není to moje zásluha, to jen Matka Příroda nám dala naprosto výjimečný rok. Za což jí nastokrát pokorně děkuji.

Hodnocení Mountain Magiku jsem zvýšil na 10! Je ještě sladší – tedy plně vyzrálé – než Start.

Zdálo by se, že idylka. Ale není to zas až tak dokonalé. Na některých plodech Crimson Crushe hlavně, ale také na Mountain Magiku (což je paradox – jsou přece plísniodolné), se objevují na špičce skvrny – viz foto. Napadlo mne, že se jedná o napadení makadlovkou, tak jsem se v tom vrtal, ale žádnou larvu neviděl. Navíc jsem ani na zahradě neobjevil cik-cak cestičky na listech tak jako dole na balkóně. Rostliny nejeví naprosto žádné známky poškození ani na listech, ani na květech a ani na stoncích – zasažené jsou pouze plody. Zatím jsem takhle ztratil cca 3kg plodů – zmetky pečlivě vážím stejně jako zdravou úrodu. Přesnou statistiku zveřejním na konci sezóny.

Zpracování úrody dělám velmi jednoduše. Nakrájená rajčata, někdy oloupaná, někdy ne, naskládám do zavařovaček, buď s paprikami nebo bez, stlačím, aby byla ponořená ve vlastní šťávě, osolím a steriluju. Zjistil jsem totiž, že je to ideální polotovar na vaření, mnohem lepší než protlak a o kečupu ani nemluvím. Občas přidávám před sterilováním i koření: saturejku, dobromysl, rozmarýn či bazalku, vždycky ale čerstvé. Je to vděčná metoda líného Indiána. A také suším a sušená nakládám do olivového oleje. Loni jsem je přesušil, protože mne v nějakém receptu přesvědčili, že rajčata nacucnou olej. Nenacucly ani molekulu, ale když jsem je použil na vaření s vodou, okamžitě krásně změkly a daly jídlu intenzivní rajčatovou chuť. Takže letos suším jen do „polosucha“. Zatím nevím, zda se nezkazí. Tedy, ne že bych takhle zpracoval celou úrodu, ale mám hodně kamarádů a kamarádek, kteří nezahradničí.

Milan HP

Poškozené plody Crimson Crush
Poškozené plody Crimson Crush
Detail poškozených plodů CC
Detail poškozených plodů CC
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 16.8.2018 6:28

Nic zvláštního. Suchá hniloba květního konce rajčete (BER).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.4 (?), 16.8.2018 9:43

"na stále naprosto zdravých rostlinách"

Foto rostlin by nebylo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika