Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?) 
4.5.2019 22:32, zobrazeno: 85436x

Líné vlákno a vlastní netrpělivost mne donutily založit tohle pokračování. Zároveň sloučím "Plísni navzdory" a "Novou sezónu". Není třeba to dělit. Pokud bude laskavý čtenář hledat nějaké historické souvislosti, lze je najít tam.

4.5.19 10 statečných na chalupě je v plné palbě nepřátelského prostředí. Když jsme tam dnes přijeli, sněžilo a teplota byla 1°C. Zatím plus. Neodvážil jsem se je ani otevřít, jen jsem přes plastové kbelíky přehodil ještě kartonové krabice. Víc udělat nemůžu, takže jejich šance na přežití nejsou valné. I doma v Ústí jsem musel uklidit sazenice dovnitř. Letos se Matka Příroda rozhodla Ledové muže zdvojnásobit, aby nám nebylo líto, že se loni nekonali. sad Výsadba těch zbylých se tedy odkládá na neurčito a předpověď říká, že to hned tak nebude.

Snad budou nějaká rajčata v květnu a červnu z balkonovníku, ale těch bude jen pár. Jsou přikrytá a na noc jim tam přitopím. Tady v Ústí má být taky 1°C. Několik pokusných králíků zůstalo venku: není je už kam dát. Nejsou přikryté, ale pokud zmrznou, nebude to žádná veliká škoda.

Milan HP

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 5.5.2019 19:57

5.5.19 Na balkóně zatím nemrzlo, králíci přežili bez úhony. Tak snad přežijí i do zítra. Sazenice ale ještě zůstanou uvnitř nejmíň další den.
Částečně dobrá zpráva je i z chalupy: otevřel jsem dnes odpoledne kryty dvou rajčat, jeden polypropylénový pytel a jeden kbelík a zjistil, že nezmrzla. Nemají ani omrzlé konečky spodních listů. Ovšem nevypadají, že by měla za 6 neděl mít zralá rajčata. Nejdřív za dva měsíce a to ještě bůhví jestli. Ty dlouhodobě nízké teploty je zarazily jako sušené švestky průjem (nebo je to obráceně?). Budou potřebovat podle mého odhadu tak 14 dní na vzpamatování. A může se stát, že je předhoní ty za tepla nově vysazené. Závěr: letos, na rozdíl od loňska, jsem tu sázku na teplé počasí prohrál na celé čáře. A navíc jsem udělal tu chybu, že jsem jim nepodestlal žádnou biomasu. Určitě by na tom byly líp. Utěšuje mne, že jsem nevsadil jen na jednu kartu. Ruži, tedy Registrovaný uživateli, pokud tohle čtete, jak vy jste to nakonec vyřešil? Vysadil jste je všechny?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 8.5.2019 17:33

8.5.19 Konečně alespoň trochu oteplení. Sazenice jsou opět venku na balkóně (i přes noc) a rajčata na zahradě nahoře přežila snad to nejhorší období (nevím přesně, jaká tam byla minimální teplota, ale na Milešovce bylo -2,5). Jak pod polypropylénovými pytli, tak pod kbelíky. Jenže: na pondělí v noci zase Němci předpovídají mráz. Celá procedura zakrývání se tedy bude opakovat. A výsadbu nových odložím na dobu, kdy bude půda trochu prohřátá, a to i když jim chci podestlat biomasu. Díky tomu, že jsou většinu času venku, nerostou mi sazenice příliš rychle. Pořád mají do 70 cm, takže snad nebudou při převozu problémy.

Ty největší sazenice, v počtu zatím čtyř, jsem přesadil do 12l květináčů (do čistého růstového substrátu s přídavkem granulovaného hnoje) a zůstanou na balkóně: 2 Strabeny, 1 Nelinku a 1 Tomato Berry. 1 Strabena zůstala pokusně na okně v bytě – jsem zvědav, zda chytne tu nákazu – ostatní byly na chodbě a dnes jsem je přenesl na balkón. Všechny jsou to cherry rajčátka. V přesazování budu pokračovat tak do 10 kusů celkem. Tím se sníží počet keřů na chalupě, protože letos jsou tam ty podmínky zatím hodně mizerné. Ostatně v Ústí to není o mnoho lepší.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 11.5.2019 9:24

11.5.19 Tak je rozhodnuto: půjdou do zahrady až 18. a 19.5., tedy pokud je předpověď více-méně správná. O téměř 3 týdny později než loni. Ty stávající pokusníci musí dnes zase dostat ochranu, a to až do středy.sad

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 14.5.2019 22:49

14.5.19 Přesadil jsem další sazenice do květináčů. Snad naposled jsem přikryl nebohé průzkumníky na chalupě – zase vyhrožují v té výšce nulou či dokonce mrazem. Zítra přes den už se má začít oteplovat a i noci mají být v plusu.
Při přikrývání jsem si všiml, že ta zdánlivě nehybná rajčata – tedy nejméně jedna Nelinka – rozvíjejí plody. Napočítal jsem jich 5. Ostatní už byla přikrytá, takže jsem je nekontroloval. Při těch nízkých teplotách netuším, jak se dokázaly opylit. A tak si říkám, že jsem nakonec neudělal tak velkou chybu, když jsem je vysadil už 20.4.smiley Ale uvidíme, kdy ve skutečnosti dozrají.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Laco430k - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 90.48 (?), 14.5.2019 23:23

Když byl pyl v suchu, možná využily i malo šanci chvilkových oteplení.

Jen pro zajímavost, četl jsem v jedné bakalářce (to není žeńa, to je práce) o pokusu, za jak dlouho se rajče vyrovná se stresem. Pamatuji si jen to podstatné, kontrolní vzorek byl ve skleníku při optimální teplotě a pokusný vzorek dali na 2 dny do (stressových) teplot kolem nuly. Pak vzorky vrátili do skleníku a měřili fotosyntézu: 1.den byla 12-18% oproti kontrolnímu vzorku a až třetí den už skoro nebyl rozdíl poznat. Jedna odrůda ze tří byla Stupické, a to reagovalo poměrně dobře. omlouvám se autorům, že zde uvádím jejich výsledky, ale něvěnoval jsem tomu pozornost (asi to bylo na muni.cz)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 15.5.2019 22:29

Ano, nejspíš to tak bylo, protože ještě týden po vysazení bylo počasí docela teplé a suché a vlastně byly, ne sice úplně, v květu, když jsem je vysazoval.

S tím stresem jsou na tom ale mnohem hůř než ty pokusné vzorky: trvá už dva týdny a "zpětné přesazení" - tedy rozumné počasí - je v nedohlednu. Ale uvidíme, Matka Příroda je plná překvapení (alespoň pro mne)smiley. Bakalářku sice na to psát nebudu, ale tady na vlákně zveřejním, jak to dopadlo. Vůbec se dá říct, že si zahrady toho stresu letos užily nejmíň na 3 roky dopředu.sad

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Laco430k - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 90.48 (?), 15.5.2019 23:07

V podobných situacích naši staříček říkávali (Přírodu neobvińovali ani nechválili): Když už to tak Pánbu dopustil, tož sem sem zvědavý, jak to spraví (když byli stařenka v doslechu), nebo,  tož ať si to spraví sám (když tam stařenka nebyli)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 19.5.2019 22:30

19.5.19 Tak jsou tam. Ještě sice budu něco dosazovat, ale celkově je armáda plně v nasazení. A protože už vím, že letošek nebude moc podobný loňsku (alespoň do poloviny června), všem jsem podestlal biomasu pro zvýšení teploty půdy. Tedy naneštěstí kromě těch vysazených 20.4. – naivní optimismus převládl (no, možná taky lenost). Sice přežily všechny, ale 3 z nich (bohužel taky Nelinka s plody) nevypadají moc nadějně. Nejsou sice zmrzlé a snad ani spálené, ale listy mají spíš hnědé než zelené, a to určitě není dobré znamení. Docela bych vsadil boty, že těch 28 kousků (nebudu vypisovat, kolik které odrůdy – to pak až u výsledků a hodnocení) vysazených přes víkend budou mít zralá rajčata dřív. Oproti loňsku jsem zredukoval počty osazenou plochou i větším „rozpalem“ mezi jednotlivci (na stejné ploše jen 23 rostlin místo loňských 35). 
Nejlíp se z toho dostalo Tomato Berry pod plastovým kýblem a ještě papírovou krabicí v těch nejhorších nocích. Obecně je jasné, že plastový kýbl chrání líp než silný polypropylénový pytel. Měl jsem obavy z nedostatku světla (nemohli jsme je odkrývat každý den), ale v tomhle směru kýbláci přežili dobře i 3 dny bez dostatku světla.
Výsadbu jsem tradičně přihnojil hnojem do zásoby, opatřil kelímky nad kořeny a podepřel podpěrami, které už musely mít jako sazenice, páč byly dost přerostlé – plán byl výsadba kolem 1.5., realita jiná. Díky tomu, že byly venku na balkóně, spíš sílely než vytahovaly. Jenže loňské „nitky“ se lépe sázely.
Na balkóně už zraje první „pravé“ balkónové (ale tím si nejsem tak docela jist), ta předtím byla počata i trochu vyvinuta už uvnitř. Ale viditelně opylení probíhalo i za těch mizerných teplot, protože je jich tam nejmíň 20 nových.
Nově – už ve sterilizované půdě – přesazené sazenice si vedou dobře, ačkoliv jsou některé mezi nakaženými. Buď funguje přirozená imunita, nebo venkovní podmínky brání šíření toho, co netuším, co vlastně je.frown

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 24.5.2019 21:07

24.5.19 Rajčata jsou všechna na pozicích – celkem 45 – dosadil jsem je včera, ale už bez biomasy. Ještě jsem si nechal kousek místa na dosazení těch několika řízků (6), které jsem byl nucen vyštípnout před výsadbou a které zatím nedorostly. Možná ty řízky nechám dole a vysadím v zahradě jako zálohu pouze v případě, že přijde plíseň.
O víkendu vysazená garnitura vypadá k světu. Taky jsem je zalil teplou vodou (asi 26°C), abych trochu ohřál půdu. Jasně, kapka v moři.
Tři dubňáci mají rajčátka, ale shodou okolností (?) zrovna ty rostliny s nahnědlými listy. Možná je v tom souvislost: vysilují se vývojem plodů.
Na balkóně mám jedno již úplně zralé rajče, dvě napůl a další 2 se začínají stydět. Žádní velikáni. To všechno na přeživších „silných“ jedincích: dva řízky MM2 a jedna sazenice červeného cherry, o které nevím, jak se jmenuje. Možná se mi to podaří zjistit zpětně. Sazenice Strabeny a hlavně Nelinek už mají rajčátka i tady dole, přestože byly vysety později než ostatní odrůdy. Jsou ještě ranější než Tomato Berry.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika