Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



host - 6.180 (?)
28.1.2020 16:00

Tak to Ti závidím, jak máš už teď velká rajčata. Je vidět, že ses do toho pořádně "obul". Taky nelze nezávidět možnost pozvat si na fotografování jednu z Tvých studentek s chytrým telefonem. Jak vidno obrázky rajčat se jí povedly... To já mohu poprosit o vyfotografování akorát tak mou chytrou manželku s blbým telefonem.  Alex

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 208.138 (?), 12.10.2021 16:31

12.10.21 Včera jsem byl na chalupě a moje rajčata i řízky ještě spokojeně žily. Tam nahoře sice bylo k nule, ale ne pod. Typická inverze – v Ústí byly -2°C. Papriky také. Řízky pod netkankou i zrají na rostlinách, pomaličku, ale přece. Tak uvidím, jak dlouho to ještě potrvá, hlídám pečlivě.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 208.138 (?), 18.10.2021 22:26

18.10.21 Matka Příroda jednoznačně naplánovala konec mé rajčatové a paprikové sezóny (v pořadí čtvrté intenzivní) na 23.10. Předpověď mluví jasně: noční mrazy kolem -2 po 3 až 4 noci po sobě. Takže oberu, co to dá – doufám tak 3 – 5 kilo – a nechám počasí dělat, co umí. Řízky, ze kterých jsem předevčírem ještě sklidil 1,5 kila narůžovělých, ovšem ponechám pod netkankou a budu doufat, že budou mít z pekla štěstí, či že se meteorologové tak úplně netrefili a že přežijí ještě nějaký ten den. Možná bych měl 19g/m2 vyměnit za silnější, ale to už nestojí za to. Pokud nepřežijí, bude to fuška zlikvidovat všechno najednou.  
Ať se stane cokoliv, můžu říct, že tenhle rok mne zahradnicky potěšil mnohem víc, než naznačovalo to mizerné jaro. A ani brzký příchod pb mi ten hřejivý pocit nedokázal významně pokazit (díky plísni odolným odrůdám). Sice jsem zcela jistě sklidil méně rajčat než v roce 2018, ale množství zdaleka není to jediné kritérium.
Co mne ale mrzí nejvíc je, že letos už nebudu pěstovat rajčata přes zimu. Při dramaticky zvýšených cenách energií už to přestalo být uplatitelné. „Ekonomické“ to nebylo nikdy.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 208.138 (?), 22.10.2021 0:16

21.10.21 Tak ne, Matka Příroda si to rozmyslela, poslala vítr s poryvy kolem 100 kmh a donutila mne ukončit sezónu ještě o dva dny dřív. Viz rozlúčkové foto řízkového háje. Takže jsem to všechno obral – z řízků to dalo cca 7,5 kila a z dospěláků ještě další 3,5. Celkové zásoby zelených na dozrání uvnitř mám tedy přes 22 kilo. Vítr mi pocuchal netkanku tak, že jsem ji musel sundat, takže mráz, který má přijít v neděli ráno, nejspíš bude smrtící pro všechna moje rajčata a i papriky. Nevadí, nejsem nevděčný, nebyl to špatný rok. A sklizeno je téměř vše kromě těch mrňavých, nedovyvinutých. Ty by stejně neuzrály.

Pro ty, kdo by chtěli pěstovat pb odolné odrůdy rajčat, mám, díky objeviteli Mirkovi, ještě jeden tip: německý distributor, který ví, jaký je rozdíl mezi pb odolnými a pb tolerantními odrůdami. Nabízí 9 odolných odrůd, dvě z nich jsou barevné, a nejspíš je má ověřené. Hledejte Bobby-seeds. Ceny jsou poněkud vyšší než naše (nejdou ale přes 100 Kč), ale u nás je zase omezený výběr. Ty peníze navíc jsou dobře investované. Objednal jsem si tam Mountain Merit a Honeymoon (růžový biftek). Příští rok budu zkoušet 7 nových odolných odrůd od třešňových přes švestková až k dalším biftekům. Bude sranda. Už se nemůžu dočkat.

Milan HP

Papá, řízky moje. Dobře jste se činily. Díky.
Papá, řízky moje. Dobře jste se činily. Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 208.138 (?), 23.10.2021 10:55

23.10.21 Zdá se, že jsem možná uspěchal to ukončení sezóny: předpověď se změnila a mráz by přijít neměl ani v noci. Rostliny zůstaly na stanovištích, necháme se tedy překvapit.
Je tedy čas na uveřejnění letošních statistických výsledků. Když přežijí ještě dlouho, mohlo by se něco změnit, ale jen nepatrně.
Počáteční počet rostlin: 46
První známky plísně: 23.7.
První likvidace napadených: 3.8.
Koncový počet rostlin: 21
Sklizeň zralých či nazrálých plodů: dospěláci 126,227 kg
           řízky 15,588 kg
Koncový počet řízků: 23 (počáteční stav nelze stanovit, výsadba se děla postupně)
Sklizeň nezralých plodů na dozrání uvnitř: dospěláci 14,842 kg
           řízky 9,108 kg
Celková sklizeň: 165,785 kg
U zelených uvnitř očekávám ještě nějaké ztráty, ale zatím se zdá, že nebudou veliké. Při poslední kontrole včera jsem z cca 30 kg uložených v chalupě vyhodil pouze 2 rajčata.

Závěr: V absolutních hodnotách se letošní rok umístil na druhém místě z těch 4 let, kdy rajčata pěstuju intenzivně. Bezkonkurenčně zatím vede rok 2018, kdy jsem měl kolem 233 kg z 57 rostlin, z nichž žádná nepodlehla plísni. Teoreticky vypočítaný výnos 2018 4,09 kg na keř, letos 3,60 ale s tím, že polovina rostlin postupně podlehla plísni. Na druhou stranu jsem asi měl letos víc řízků. Takže je to jen orientační. Nicméně i tak jsem s letoškem spokojen. Hlavně proto, že jsem si ověřil plísniodolnost odrůd Mountain Magic, Crimson Crush, Cocktail Crush (přejmenován na Crimson Cocktail), Mountaineer Pride – tedy těch, které vydržely do konce i přesto, že jsem u některých neotrhával napadené listy. Poněkud hůře si vedly: Mountaineer Delight, Consuelo, Koralik a Matt’s Wild Cherry. Přesto bych jim dal částečné absolutorium, protože jsem z nich sklízel zdravé plody ještě měsíc až 6 týdnů po tom, co neodolné jako Start a Kumato zmizely ze scény.

Zároveň jsem se rozhodl, že nastal čas Rajčatový hokus pokus, který někdo vtipně přezdil na Román o rajčatech, po 4 letech ukončit. Nevylučuji, že napíšu nějaký ten epilog, ale to bude spíš jen výjimka. A na fóru budu přispívat jen do jiných vláken. Někteří čtenáři nejspíš tomuhle rozhodnutí zatleskají.

Happyend: Trpí-li vaše rajčata pravidelně na plíseň bramborovou (a možná i na alternarii), není nutno hned kupovat tlakovou láhev na postřiky a k ní kila chemikálií. Stačí se poohlédnout po výše zmíněných či jiných odrůdách označených PhR. Ta dobrá zpráva také je, že jsou u nás k dostání. A máte to bez té hnusné práce. Za celé 4 roky u mne neukápl ani gram fungicidů a pesticidů.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 189.204 (?), 24.10.2021 7:37

Milane, dobre, že si obral túto noc sme mali riadny mráz,- okolo -3,-4 stupne pod nulou pri zemi, na dome na okne bola nula. mráz sme tu mali aj už niečo pred vyše týždňom, ale slabší, aj tak rajčiny, čo som neobrala, zmrzli, okrem Maglie Rosy, čo bola ušetrená pri komposte a pod slivkou- tam som posledné plody obrala včera. Keby to bolo počasie vydržalo o týždeň dlhšie, dožila by sa 1 roka. Na jej počesť som včera večer vysiala 2 semienka M. R. a 2 semienka Sophie, 1 semienko ruského skorého semideterminantného odolného hybridu Malinovye Flamia F1 Viac teraz na jeseň už nebudem rýchliť. Predpoklad vyššieho dožitia ako rok má Blaue Zimmertpmato, vysiate tiež 1. novembra minulého roku a oberané od 8. marca, pestované stále na kuchynskom okne. Teraz má už pekné antokyánové plodíky. Nebudem prisvetľovať do Vianoc, uvidím, ako sa stým vysporiada.Pridávam včerajšie foto Maglie a z minulého týždňa Blaue.

 Pozn.:  tiež som už 3 roky nepužívala žiadne chemické postreky.

   Eva T.

Blaue Zimmertomate
Blaue Zimmertomate
Blaue Zimmertomate 17.10.2021
Blaue Zimmertomate 17.10.2021
Maglia Rosa  23.10.2021
Maglia Rosa 23.10.2021
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 208.138 (?), 24.10.2021 9:52

Evi, je to srandovní, ale tam u mne na kopci ještě nemrzlo. Zato tady dole už mi na balkóně některé listy omrzly. Mohl jsem ještě počkat, ale už by to bylo riskantní. Už tam nepřespávám, takže nemůžu rychle zareagovat a mráz může přijít kdykoliv, předpověď nepředpověď.

A když se tak kouknu zpátky, ta sezóna zase ufrnkla strašně rychle. Mám dojem, že jsem ta rajčata sázel předevčírem.

Výsevový plán na příští rok mám jen v hlavě, ale celkem jasně zformovaný. Jsou tam hlavně nové odolné odrůdy. Přes zimu nebudu pěstovat nic. Ceny elektřiny už jsou prostě moc vysoké. Začnu asi jako v roce 18, kdy jsem sel začátkem ledna ty, které jsem chtěl řízkovat. Protože budu potřebovat vrcholové řízky Startek, případně jiných tyčkových neodolných, pod tu svojí protiplísňovou konstrukci, kterou ale udělám jen 1,80 vysokou. Takže budu potřebovat, aby plodily hned od země. Myslíš, že je potřeba řízkovat i Arctic Rose? Nevím proč, ale letos mi doma vyrostla téměř stejně vysoká jako Startka. A asi tam zase po pauze dám Stupice. Bude to těžké rozhodování, protože tam bude jen 10 pozic. I když bych je možná mohl trochu zahustit.

Příští týden rozesílám Mountaineery a Galahady. Tak se pak ozvi, zda Ti to došlo.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.180 (?), 28.1.2020 16:00

Tak to Ti závidím, jak máš už teď velká rajčata. Je vidět, že ses do toho pořádně "obul". Taky nelze nezávidět možnost pozvat si na fotografování jednu z Tvých studentek s chytrým telefonem. Jak vidno obrázky rajčat se jí povedly... To já mohu poprosit o vyfotografování akorát tak mou chytrou manželku s blbým telefonem.  Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2753) - 6.138 (?), 28.1.2020 21:56

No, "obul". Dva roky jsem strávil lámáním si hlavy, co mým rajčatům chybí. Už jsem chvílemi propadal beznaději. Ale vytrval jsem a MP se mi odměnila.smiley

Leč není radno křičet hop, dokud jsme nedoskočili. Uvidíme, jak to půjde dál.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.180 (?), 29.1.2020 8:13

Koukám, že Ti zbyde čas i na luštění křížovek. Usuzuji tak z toho, že píšeš  "MP se mi odměnila". Nevím to jistě, ale mám zato, že MP je asi "Moje Píle". Nebo jak to je správně? Není to náhodou druh rajčat to MP?  Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 253.139 (?), 29.1.2020 8:23
Spíš to bude matka příroda. Z rajčatových odrůd by to mohla snad být jen Maglia Rosa psána azbukou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika