Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?)
28.3.2020 8:56

28.3.20 Nakonec jsem se včera rozhodl pro Kristalon a zalil jím velikány do misek. Spíš ale shodou okolností jsem dnes objevil první červenající rajčátko. Úplně jinde než jsem koukal (Start a Maglia Rosa). Odstartovala to Nelinka. Pravda, do konzumace uplyne ještě nějaký čásek, ale první vlašťovka je vždycky ta nejvítanější.smiley

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 9.3.2020 23:38

9.3.20 Konečný stav klíčení 53,5 z 59. Ta půlka je za Tomato Berry, které sice vyklíčilo, ale nemůže se rozhodnout, jestli se mu tady na světě líbí nebo ne. Ověřuji úspěch metody 55 dalšími vysetými semínky. Byly vysety na MDŽ, třeba to Matka Příroda ocení. Jsou pozdější, protože jsou určeny do zahrádek daleko níže položených (do 200 mnm).
V příloze jsou snímky levého západního, pravého západního a východního okna. Poslední jmenované je převážně určené pro malé sazeničky. Jsou to džungle a já s nimi neustále žongluji, abych je udržel na výšce kolem 1 metru. Nechci je totiž zaštipovat, aby pak mohly volně růst ve vytápěném a osvětleném balkonovníku – tam mají prostor přes dva metry. Jenže ho nemám ještě připravený, kolem rostlin je tolik práce, že balkón stále odkládám. Utěšuju se tím, že stejně ještě není tak teplo, jak bych si přál.

Hledejte plody.

Milan HP

LZO
LZO

PZO
PZO
PZO - Džungle
PZO - Džungle

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 16.3.2020 18:42

16.3.20 Z 55 vysetých je jich 50 krásně venku. Možná to ještě není konečný počet, ale ověřil jsem si, že ta výsevní metoda má 90% účinnost. A žádný problém s nesundatelnými helmičkami jako u paprik: přičítám to použití dešťové vody.
Postupně ubírám přisvětlení. Především vyřazuji růstové LED žárovky. Problém je, že za svou džunglí mám spoustu sazenic, které díky těm velkým dostávají pramálo světla. Výjimkou je východní okno v hale, kde je pouze jeden velikán. Sazeničky rostou i ve zhoršených podmínkách pěkně. Velké pijou jako duha: litr denně skoro nestačí. Ale asi mají proč: stále zvětšují plody, kterých je téměř tolik jako v létě na zahradě, i když se mi nepodařilo některé opylit. Zatím žádné náznaky zrání. Nemám sílu je venčit a otužovat.
Začal jsem konečně pracovat na balkonovníku a protože jsem teď díky opatřením vlády důchodce na plný úvazek, předpokládám, že do konce týdne bude připraven k použití. Uvidíme, jak se k tomu postaví počasí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 21.3.2020 19:57

21.3.20 Balkonovník je připraven, ale to počasí se k němu obrátilo zády. Takže jsem, při pohledu na předpověď, stanovil datum zprovoznění na sobotu 28.3. Využil jsem několik zlepšováků při práci, takže jsem si ani nemusel sprostě zaklít. Mám dvě dvojité vrstvy fólií, jedna je polypropylénová (ta vnitřní, pro teplejší počasí), protože propouští podstatně víc světla než polyetylén, údajně také lépe tepelně izoluje. Ta vnější je polyetylén, spíš jako přídavná izolace pro chladnější období, hlavně noci. Pokud nebude opravdu pošmourno, nebudu ani přisvětlovat. Touto dobou už by mělo být denního světla dostatek. V bytě také měním přisvětlovací plán: chvíli ráno, přes den nic a pak zase trochu navečer.
Konečné klíčící skóre druhé várky je 52 z 55. Nevyšly dvě Stupické (semínka od MoravoSeedu, exp. 12/19) ze 6 a jeden Mandat ze dvou. Není proč plakat. Tím skončila sezóna výsevu rajčat a začne sezóna okurková. Tedy ne ta, kdy se nic neděje: děje se toho na můj vkus až moc.
Založil jsem „rajčatový strom“ tak, že jsem přesadil 3 rostliny (jedna z nich už kvete) do velikého květináče (20 či víc litrů). No, strom z těch keříčkových Mickey Mousů asi nebude, ale mohly by, pokud zůstanou zdraví, plodit víc než jednu sezónu. Zůstanou celoročně uvnitř, aby venku nechytly nějaké choroby nebo škůdce. Můj experiment s loňskou paprikou uvnitř totiž není moc úspěšný, protože na nich (už nakazila i tu letošní) řádí nejspíš molice. Krupičky se objevily znova, ale já stále nechci používat pesticidy. Jsou v karanténě, separované.
Dostaly (Mickey Mousové) samostatné východní okno s odražeči s možností instalovat přisvětlení v případě, že jim to denní nebude stačit – to okno vede do lodžie. Uvidíme, co se bude dít.indecision

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 26.3.2020 21:28

26.3.20 Tak zase změna předpovědi počasí, zase změna plánu. V noci mají být v pondělí -4°C, takže ještě vyčkám. Ale jen do doby, kdy bude akutní přesazení druhé várky sazeniček, tedy maximálně týden. Není prostor.

Na velikánech nejsou stále ještě žádné stopy zrání. Plodů valem přibývá, narůstají, některé už přestaly. Ale změny barvy žádné. Start, Strabena, Nelinka i Vilma se velmi dobře opylují i v domácích podmínkách. Horší je to s Tomato Berry, a to všem foukám stejně. Možná nejsou vhodné pro pěstování ve skleníku, možná mají nedostatek draslíku. Ale Cererit ho obsahuje dostatek, ne?. Zkusím přidat Kristalon pro květy a plod anebo dřevěný popel.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 226.184 (?), 27.3.2020 18:53

Milane, pozor na prehnojenie- môžu odumierať korienky, pôda v kvetináčoch sa dá ľahko zasoliť, nechaj tomu voľný priebeh, príp. pohnoj na list. Verím, že do Veľkej Noci sa začervenajú.

                        Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 28.3.2020 0:19

Evi, po úvaze jsem vyloučil popel, s tím jsem kdysi přehnojil i na zahradě a zalil jsem je jen Kristalonem na květ a plod (pro zdravé rajče). Při té koncentraci - podle návodu - si myslím, že přehnojení nehrozí. Ale díky za varování.

A ty "stížnosti" na (ne)uzrávání, to je jen moje netrpělivost. I kdyby uzrály třeba až na konci dubna, stejně mi dávají tolik radosti jako nikdy předtím. Problémy jsou, ale více-méně jen dílčí, ne jako v minulosti. To je přece paráda!

Měj se.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 28.3.2020 8:56

28.3.20 Nakonec jsem se včera rozhodl pro Kristalon a zalil jím velikány do misek. Spíš ale shodou okolností jsem dnes objevil první červenající rajčátko. Úplně jinde než jsem koukal (Start a Maglia Rosa). Odstartovala to Nelinka. Pravda, do konzumace uplyne ještě nějaký čásek, ale první vlašťovka je vždycky ta nejvítanější.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 2.4.2020 23:42

2.4.20 Tak včera nastal den D. Přestěhoval jsem některá rajčata – 2 velká Tomato Berry a jednoho menšího Mickey Mouse – a papriky do balkonovníku (2x Lungy, 2x Citrina). V noci byl mráz, takže jsem jim přitápěl 300W fénem a udržel teplotu mezi 11 a 12°C. Na noc je to ale zbytečný přepych, takže teď je zapnuté jen 100W těleso. Je téměř půlnoc a teploměr mi ukazuje stále 11,1°C, zatímco venku je 7,1°C. Je to vlastně jen zkušební provoz, výhodou je, že kdyby mrzlo pod řekněme -5°C, mohu je vzít zpět dovnitř.
První plod Startky i Nelinky jsou již úplně červené (a další 4 vesele červenají), takže se chystám na sklizeň. Nechci to ale uspěchat, abych nebyl zklamán chutí. Dám vědět, zda ta rajčata stála za to.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 4.4.2020 22:38

4.4.20 Připojuji snímky balkonovníku. Spodní část je polykarbonát 8 mm, vrchní část je dvojitá vrstva polypropylénové fólie a nad ní ještě dvojitá vrstva polyetylénové fólie pro krytí na noc. Polypropylén propouští mnohem víc světla, tak moc, že už mi popálilo listy, které byly příliš blízko. Dole na podlaze je vidět polyizokyanourátová (PIR) izolační deska 6 cm proti chladu zespoda. Vytápění je dvěma starými fény (á 300 a 350W), namířenými na podlahu. Ty zároveň zajišťují cirkulaci vzduchu, případně opylení za špatného počasí. Je tam ještě 100-wattové topné těleso, které prozatím minulou noc bohatě stačilo - topidla jsou samostatně ovládána zevnitř. Noční teplotu udržuju na 7 a více stupních, přes den pak 14°C či víc. Dnes vystoupila maximální teplota k 21°C. Přidal jsem tam také své sazenice, které mi rostly doma příliš rychle. I tak se ale obávám, že budou mít metr, až je budu vysazovat. Slabé ale opravdu nejsou. Přisvětlování je 50W LED reflektor a 20W LED žárovka, obé 6500°K, tedy denní bílá. Chci ještě přidat zářivku, ale zvažuju, zda je to kvůli UV nutné. Pokud bude dostatek slunečního svitu, bylo by to jen plýtvání. Duben má být teplý.

Milan HP

Celkový pohled
Celkový pohled
Papriky a popálené listy
Papriky a popálené listy
Srolované krycí fólie
Srolované krycí fólie
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.4.2020 21:49

7.4.20 První ochutnávka vlastních rajčat: Start (30g) za 5,5, Nelinka (10g) za 6,5. Na chuti se pozná, že Nelinka je typicky skleníkové rajče. Přiložené snímky jsou ještě před utržením. I Maglia Rosa se už konečně začala stydět za svou váhavost a hned několik plodů mění barvu. Strabeny a Tomato Berry (ty jsou teď v balkonovníku) stále zelené jak rybník Brčálník. Stejně tak jako skromná Vilma.

Asi jsem se zbláznil, ale dnes jsem zahájil zahradní sezónu: vysadil jsem 4 nejvzrostlejší řízky pod igelit na chalupě: 2 Tomato Berry, Nelinku a Startku. Jsou to vlastně vedlejší produkty pěstování doma, takže když náhodou zmrznou, sazenice mi zůstanou všechny. Přirovnal jsem to k sázce na čtverec v ruletě. No a doma se mi trochu uvolnilo. Jsou pod kamennou zdí, která přes den nějaké teplo naakumuluje, no a kdyby přišly noční mrazy, mám připravené jak silné polypropylenové pytle, tak kýbly na přikrytí. Loni přežily všechny. Jenže letos vyrazila průzkumná četa ještě o 13 dní dřív. Předpověď počasí až do 20.4. slušná. Přijímám sázky na přežití a tím i na první rajčata v první polovině června ve výšce 570 mnm.

 

Milan HP

 

Sázky na přežití rajčat, ne na moje. Tam jsou úplně jiné kurzy.smiley

Nelinka
Nelinka
Start 1
Start 1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika