Rajčatový hokus pokus - nová sezóna



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?) 
4.4.2019 22:55

4.4.19 Mám dalších deset zralých či zrajících rajčat – MM a Mini Kumato. Zatím jsem ale nesklízel, manželka zakoupila supermarketová pro vnoučka: Brioso z Belgie a ještě dvě neuvedené odrůdy ze Španělska. České Brioso bylo mírně chutnější, i když menší (už jsem ho hodnotil jako 7, ale to belgické je spíš k 6). Ta španělská hodnotím s bídou 1,5. Právě jsem snědl jedno svoje (MM) pro srovnání: nejmíň o 3 stupně výš.
Rostliny v balkonovníku viditelně ožívají a vesele kvetou, ty úplně nechráněné stále žijí a rostou: dnes jsem je musel vyvázat.
Sazeničky na zahradu už postupně přesazuji do krabic od džusu či mléka, tedy z výsevního substrátu do růstového nebo směsi. Ty největší mají tak 20 cm na výšku a v průměru kolem 5 pravých listů díky nižší teplotě na chodbě. Největší a nejsilnější jsou Huevos de Toro, ale ta mají 14 dní náskok. A nejmenší jsou keříčkové Heartbreakery.
Stále ještě řízkuji, ale řízky třetí generace už hůř zakořeňují a oproti sazenicím se mi zdají méně vitální. Několik jich úplně odešlo.
Protože je krásné počasí, přestal jsem přisvětlovat, pouze v balkonovníku trochu svítím ráno a navečer. Vyhřívání je také většinou vypnuté.
Koncem dubna nejspíš vyšlu do boje průzkumnou četu tak 5 vzrostlých junáků. Tedy zasadím je na zahradě v 570 m.n.m. Dospod jim dám nějakou biomasu na zahřátí půdy a postavím jim ohrádku z dvojitého igelitu. Nemůžu je úplně přikrýt, nejezdíme na chalupu každý den, takže by se mohly uvařit. Všechno bude záležet na teplotě půdy a předpovědi počasí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 8.4.2019 22:57

8.4.19 Slupnul jsem dalších 8 rajčat (dalších 10 až 12 v různých stádiích červenání) a pochutnal si, ale Mini Kumato bylo jak šťovík. Sadba na zahradu si na chodbě vede slušně, Huevos de Toro už jsou venku na „otužování“, ale jen přes den. Balkonovník nechávám otevřený i přes noc – zatím je i v noci docela teplo.
Tím ale dobré zprávy končí. Uvnitř bytu mi řádí infekce. To nemůže být jen fyziologický problém nedostatku či přebytku čehokoliv. Vlastně se opakuje situace z loňska, ale protože jsem letos pěstoval přes celou zimu, měla a má daleko víc času se rozvinout. Tipuju, že je to infekce bakteriální, i když mne také napadlo, že může pocházet z těch hub, které se přidávají do substrátů jako supresivum nebo mykorhiza. Ale to je asi tak pravděpodobné jako první cena ve Sportce – vždyť je používáme všichni. Plíseň to téměř jistě není. Takže vycházím z velmi pravděpodobné bakteriální nákazy. Jako okamžité opatření uplatním sterilizaci prostorů ultrafialovou zářivkou – samozřejmě bez rostlin. Už ji sháním. Chemii, tedy ani vysíření, nemůžu v bytě použít (kvůli manželce, já bych to za sebe klidně udělalwink), ale balkónovník možná vysířím i dodatečně. Měl jsem to udělat před novou sezónou, ale nějak mi to neseplo. Zakoupil jsem růstový substrát Natura bez supresivních hub, to pro jistotu, jak říkala ta jeptiška, a přesazuji do něj sazenice do zahrady. Vedle toho ale zkouším znovu Forestinu, a ta je supresivní. Huevos de Toro v tom jedou napůl: ale všechny vypadají zdravě a silně, rozdíl nula. Žily totiž celou dobu na chodbě.
A protože plánuju i dopředu, rozhodl jsem se znovu zavést sterilizaci substrátů i směsi půdy. To ale až další sezónu. Teď jen počkám, jak si s tím poradí Matka Příroda. Silní jedinci zatím přežívají a i mírně plodí. Balkonovníci, tedy někteří, viditelně ožívají a snad i ozdravují. Jojo, ne každý pokus musí hned vyjít.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 19.4.2019 22:08

19.4.19 Tak, sezóna zimního pěstování je u konce. Silní jedinci, kteří přežili, jsou v balkonovníku (a někteří úplně venku), kde už mají dvě červená rajčata (Start, ovšem počatá uvnitř) a viditelně se zotavují, ostatní jsou pochováni na hřbitově. Přiznám se, že je to docela úleva, tahle část pokusu mi nadělala mnohem víc starostí než radosti. A odměnou mi bylo tak 0,3 kg rajčátek (byť už v březnu). Úspěch vypadá úplně jinak. Příčinu vidím hlavně v té infekci. Jenže jsem se dost podílel na jejím „úspěchu“, o tom není sporu. Především tím, že jsem si stanovil příliš mnoho cílů, dále jsem naprosto neúnosně přehnal počet pokusných králíků, takže se jim nedostávalo životního prostoru. Bohorovně jsem zanedbal ochranná preventivní opatření, tedy sterilizaci prostoru i zeminy. Po loňsku už jsem měl za to, že to půjde samo. Velikánský omyl. Ovšem to naprosto neznamená, že jsem to vzdal, jen jsem pochopil, že je nutné dramaticky změnit strategie i taktiky a postupy – míň je často víc. Základní linie už jsem nastínil, podrobnosti musím ještě vykoumat. Rozhodně už se nebudu snažit řízkovat odrůdu, ani sebedražší, přes celou zimu. Řízky třetí generace už odmítaly kořenit, i když možná proto, že už předešlé generace byly napadeny infekcí.

Zítra pro mne začíná další zahradní sezóna. Sazenice mám, pravděpodobně jen díky tomu, že jsem je z nedostatku prostoru doma poslal do exilu na chodbu. Takže zítra půjdou první (do deseti kusů) nahoru do kopců (570 mnm). Je to trochu drzost, ale vyberu ty, které jsou rané a které mohu postrádat. Udělám jim ohrádku z igelitu a budu prosit Matku Přírodu, aby jako loni poslala Ledové muže k ledu.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ariadna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 240.94 (?), 20.4.2019 6:47
Milan, vdaka za priebezne informovanie. Tesime sa na dalsie info z pokusu niekedy na jesen, v zime, alebo kedy zacnete. Vela peknych rajcatek zelam
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 21.4.2019 22:44

21.4.19 Kostky jsou vrženy, ale pochopitelně nesázím jen na šestky. Jinými slovy 8 „průzkumníků“ a zároveň pokusných králíků je od včerejška vysazených na stanovišti. Jmenovitě: 2 řízky MM druhé generace (napadené infekcí – „záchranná“ operace), 2 Nelinky (nadbytečné výsledky mých experimentů – kvetoucí, z čehož soudím, že velmi rané), 1 Huevos de Toro (to nejsilnější z výsevu 4.2.), 1 Strabena (mírně popálená sluncem), 1 Startka (také ta nejsilnější) a 1 Tomato Berry. Pečlivě sleduju předpověď počasí, kdyby mělo být k nule, postavím igelitovou ohrádku. Zatím dobrý, dlouhodobá předpověď (do 5.5.) pro Milešovku (250 metrů výš než moje zahrada) říká, že nejníž to půjde ke 3°C. Jsou zároveň i testem plísniodolnosti jednotlivých odrůd (pokud přijde), protože nebudou chráněné stříškou (tedy jestli přežijí). Prostě jsem je dal na to nejslunnější místo. V momentě sázení byla teplota půdy v hloubce 15 cm 13°C (18.00).           Ostatní sazenice však zůstanou dole, zbytky na chodbě, většina už na balkóně i přes noc. V případě náhlého ochlazení půjdou dovnitř. Váhám, zda o svátcích 1. a 8.5. přisadit další. Nejspíš ano. Uvědomil jsem si totiž, že nepotřebuju osadit všech 60 pozic, vystačím i se 40. Je totiž na čase zredukovat záběr pokusu.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 28.4.2019 12:47

28.4.19 Na dnešní ráno předpovídali 1°C pro Milešovku, takže jsem včera ohradil svou průzkumnou četu igelitem do výše 1 m. Vršek otevřený, protože na chalupu nemůžu jezdit denně. Nakonec to ale změnili na 3°C. Nechci soudit předčasně, ale asi jsem se unáhlil. Moc neprosperují. Ne, že by hynuly, ale vývoj se určitě značně zpomalil, pokud úplně nezastavil. Utěšuju se tím, že třeba rozvíjejí kořenový systém. Jsou pohnojené do zásoby, takže živiny jim určitě nechybí. Včera odpoledne po dešti byla teplota půdy v 15 cm 13°C, což se mi nezdá příliš nízko. Příští víkend má být také chladný. Doufejme, že to jsou Ledoví muži.

Ke svačině jsem si dal 4 svoje rajčátka. A také jsem provedl nechtěný pokus se semínky belgických Brioso (viz 4.4.), vzatých přímo z plodů. Dal jsem je vykvasit a zapomněl na ně. Kvasily asi 10 dní. Měl jsem za to, že jsou zničená, přesto jsem jich dal 12 do sadbovače (Gramoflor) jen tak pro srandu. Dlouho se nic nedělo, ale pak najednou vyklíčily všechny. Takže soudím, že na rozdíl od Nelinek a Straben nejsou zas až tak raná. Obecně pozoruji, že semínka čerstvě odebraná a vykvašená mají vyšší klíčivost. U mne zatím 100%.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 2.5.2019 10:53

2.5.19 Válka s Leďáky se blíží k rozhodující bitvě. Na chalupě bude rozhodně mrznout (jak moc se v předpovědi mění každou chvíli), takže kromě ohrádky ještě přikrývám každou jednotlivou rostlinu velkým igelitovým pytlem, tedy průhledným. Naštěstí jich tam je jen 10. Má to ale háček: každé ráno je třeba pytle sundat, aby naopak nedošlo ke spálení horkem. To jsou ty nevýhody zahrad mimo bydliště. Ale po 8.5. už by se měla situace stabilizovat, takže nejspíš vysadím další. Dám vědět, zda těch 10 přežilo.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 59.105 (?), 2.5.2019 21:08

Milane, Igelit nie je dobrý, radšej použi kartónové krabice, papierové vrecia alebo textil- deky a pod. Mám odskúšané, pod igelitom zmrzli, ale hoc aj pod obyčajnými novinami prežili. Veľa šťastia.

 Eva T..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 2.5.2019 21:28

Díky. Ale já jsem se vyjádřil nepřesně: ty pytle jsou z relativně silného polypropylenu, nikoliv polyetylénu. Ohrada je polyetylénová, ale ta slouží spíš jen jako ochrana proti ledovému větru. Zbylých 5 jsem zkusmo přikryl plastovými kýbly. Problém s papírem či jiným kvalitnějším izolantem je, že já se tam nedostanu brzo ráno, takže pak mají málo světla nebo vůbec žádné. To bude i s těmi kybly, i když jsou bílé a mírně průsvitné. Ale zkusím jich pár dát pod kartonové krabice. Věřím, že přežijou.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika