Rajčatový hokus pokus - nová sezóna



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?)
19.2.2019 22:35

19.2.19 Stav zelených rajčátek je kolem 40, od špendlíkových hlaviček po pingpongový míček (na MM, ten už ale asi víc neporoste). Plody mají hlavně Mountain Magiky Ř1 i Ř2 (ale těch mám naprosto nejvíc), 2 Startky Ř1 a Ř2 a 1 Mini Kumato. Maglia Rosa už má či měla snad 7 vijanů, ale plody žádné. Je mi záhadou proč.
Světelné podmínky tady v údolí jsou opravdu mizerné, do oběda mlhy, i když je nahoře krásně a kolem 4 se také občas vrací. Netrpělivě čekám na teplejší počasí, abych mohl začít provozovat ten osvětlovaný a vytápěný (1 kW příkonu) karbonátový skleníko-pařník na balkóně. Ale předpověď není moc veselá. V provozu však musí být, až budu pikýrovat sadbu na zahradu, jinak ji nemám kam dát. Stále doufám, že Matka Příroda bude k mým rajčatům shovívavá.wink
Vloni jsem zavrhl hnůj jako hnojivo do interiéru, ale letos musím revidovat svůj názor. Plody mají především rostliny, které jsem jím pohnojil (polovinu rostlin Ca(NO3)2 a polovinu hnojem), pouze s 1 výjimkou. Nevýhodou jsou mušky, ale přes to se rád přenesu, jen když budu mít rajčátka. Ledek vápenatý jsem použil v blahé víře, že listy nebudou tolik usychat. Není tomu tak, naopak se spíš zdá, že „hnojníci“ si i v tomhle směru vedou, byť jen o málo, líp.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 1.2.2019 12:40

Díky za povzbuzení. Vlastně Ti musím poděkovat i za ten nápad, tedy myslím mít rajčata celý rok a taky rady. A jasně, i když jsou to hybridy, většinu vlastností nejspíš neztratí. Vycházel jsem z toho, co jsem měl. Hlavním cílem je zmapovat zimní pěstování v mých podmínkách. A doufám, že příští roky už budou úspěšnější.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.206 (?), 1.2.2019 17:27

Milane, ja občas robím presevy z plodov chutných hybridov z druhov pestovaných v slovenských sklenníkoch. Pre pestovanie v sklenníku vysievam F2 Juanitu(Medulienku) a Sweetelle(Hranáčik) vždy až vo februári.Tie sú najchutnejšie, ak chceš, semená ti môžem poslať. Tento rok ich nebudem dávať, mám veľa cherry druhov na nové odskúšanie. Sledujem, ako sa darí tvojim rajčinkám, pevne verím, že do Brexitu stihnú dozrieť.

 Prikladám pre porovnanie Magliu Rosu a Štartky vysievané 10. novembra, vľavo nevykurovaná izba, vých, okno bez prisvetľovania, vpravo juhozápadné okno, vykurovaná izba prisvetľované od 4. januára- už nasadzujú puky.

      Eva T.

Maglia Rosa
Maglia Rosa
Maglia Rosa detail pukov.
Maglia Rosa detail pukov.
ŠtartF1
ŠtartF1
Prvé púčiky Štart F1
Prvé púčiky Štart F1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 1.2.2019 23:27

Evi, pořád mi vrtá hlavou, proč mi upadávají ty listy a Tobě ne. Chápu, že v nižší teplotě rostou pomaleji, i když neosvětlené, takže stíhají vyživovat všechny. Já tu nižší teplotu prostě nemůžu docílit a navíc chci, aby rostly rychleji.

Ale u těch osvětlených na jihozápadním okně ve vyšší teplotě je jasně vidět, že rostou mnohem rychleji, ale ani jim listy nechybí. Dobrá, mají mnohem víc denního přímého světla než u mne na východě či na západě. Ale je to opravdu tak velký rozdíl, když oba přisvětlujeme? Ty moje Maglia Rosy jsou přiměřeně větší (sel jsem o měsíc dřív), mají hrozny květů, ale shazují je v kolínku, ne že zaschnou. Jakoby vědomě, stejně jako ty listy. Prostě jim zastaví přísun živin.

Co dělám špatně? Může tu být rozdíl v umělém osvětlení i počtu rostlin pod jedním světlem. Používáš ty běžné LED růstové červenomodré celospektrální žárovky 50 - 60 W? Kolik na jedno okno a kolik rostlin necháváš na jednom okně? Já tam tedy mám přecpáno (na příští rok plánuju úplně jinou strategii, ale teď už je pozdě). Jak vysoko máš zdroje světla od vrcholků rostlin? Osvětluješ i ze stran?

Pak by mohl být problém v půdě, tedy té mé směsi (teď už je mi jasné, že jsem tam neměl dávat popel, ve kterém je příliš mnoho draslíku, který ovlivňuje příjem vody). Jenže ty listy mi opadávají i u rostlin v čistém růstovém substrátu Floria.

A hnojení. Teď jsem udělal pokus s řízky 1. generace: některé jsem pohnojil hnojem, některé norským ledkem a některé obojím. Všem pak dodávám další prvky buď Sensi Calem nebo Kristalonem na plod a květy. Jeden Mountain Magic s hnojem se opravdu pochlapil, má nejmíň 3 rozvíjející se rajčátka na dvou mnohočetných vijanech a další vijany s puky. A to ani není přímo pod zdrojem světla. U ostatních se nedá rozeznat téměř žádný rozdíl: sice některé kvetou v malých vijanech, ale nic nenaznačuje, že by se rozvíjely plody. Foukám jako divý, což loni perfektně stačilo k opylení.

Prostě v tom nejsem schopen vidět nějaký systém nebo logiku, a tak nevím, co udělat, abych jim pomohl k lepší prosperitě. Ono to možná nakonec dopadne díky Matce Přírodě všechno dobře jako loni, ale mne trochu štve, že nebudu vědět proč a čeho se vyvarovat.indecision

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.206 (?), 2.2.2019 11:10

Milane, posielam foto môjho osvetlemia. Nie som odorník na Luxy, a nepamätám si ani príkony môjho osvetlenia, požívala som ho už vlani, 2 biele šetriace, 1 z Ebay modro fialové spektrum. Ešte mám v zálohe 2 modrofialové iného typu, ale to použijem, až sa mi viac rozrastú a budem ich museť premiestniť nejaké aj na západné okno. Prisvetľujem podľa počasia, ak je málo svetla tak svietim 12 hodín, ak je cez deň slnko, tak vypínam.

Pozn. : na tom juhozáp. okne slnko začína svietiť až okolo pol dvanástej, lebo dom máme do L-ka a jeho J-V časť trocha tieni do dvora.Tento rok pestujem v Gramoflore, substráty majú zásoby živín na 6 týždňov, potom ic zvyčajne ešte presádzam do väčšej nádoby a prihnojujem, kristalonom až keď sa mi zdá že substrát je trocha vyčerpaný. Prajem príjemné rajčinovanie. 

               Eva T.

Osvetlenie
Osvetlenie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 3.2.2019 11:27

Evi, to Tvoje osvětlení vypadá podobně jako moje s jedním rozdílem: Ty máš bílou zářivku (nebo je to LED trubice?), kdežto já jen bodové žárovky. Ty bílé jsou pak běžného tvaru. Vzdálenost je také přibližně stejná. Soudě podle obrázku, mám na 1 okno větší příkon. Takže tam asi zakopaný pes nebude. Příští rok se pokusím vyřešit plošné rozptýlení světla.

Ale abych nebyl jen problémový, zařadím dobrou zprávu: rozkvetly mi řízky MM druhé generace, Sleeping Lady a o Mini Kumatu už jsem psal. Ta dobrá zpráva je, že MM už mají plodíky a rozvíjejí je. Přesadil jsem je do 3l nádob (před exilem do balkónovníku je přesadím ještě jednou do 12l) a budu muset zase začít řízkovat, aby z nich nebyla džungle. Maglia Rosa, na kterou jsem spoléhal, stále květy neudrží a plody nevidno.

Neodolal jsem a vysel všech 5 zbývajících Kumat od Tebe (ještě teď jsou chutná) a ještě přidal 7 Huevos de Toro. Ty už půjdou na zahradu přímo. Změřil jsem teplotu na chodbě, je kolem 13°C. Myslíš, že to bude stačit na růst bez přisvětlení (okno je východní, ale nestíněné lodžií)? Ona asi půjde trochu nahoru ještě předtím, než semena vyklíčí - počítám, že nejdřív za 14 dní, ale to bude jen o chloupek. Zato světla přibývá každým dnem, i když tady je neustále zataženo. Teď hustě sněží, takže až to přestane, bude víc odraženého světla.

Gramoflor je nejlepší výsevní substrát, který jsem kdy vyzkoušel. Nebo Ty máš i růstový? Taky přeju hodně rajčatové a vůbec pěstitelské radostilaugh.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 4.2.2019 20:42

4.2.19 Ach, ta moje zvědavost a nenažranost! Včera mi to nedalo a zasel jsem dalších 7 semínek Huevos de Toro. Jestli se brzo nezlepší počasí, budu si muset pronajmout další byt. Plánuju je dát rovnou na zahradu a pokud bude úroda, zavařovat je.

Včera jsem také zjistil, že moji svěřenci konečně začali rodit: objevil jsem shluk nejmíň 5 rajčátek na jedné Startce Ř2 (té postižené kudrnatostí) a mnoho dalších na MM Ř1 i Ř2. Semenáček Maglie Rosy stále nic. Kvete i Sleeping Lady, ale u ní a u Mini Kumat není ještě nic vidět – kvetou docela dlouho.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 9.2.2019 21:17

9.2.19 Tak Mini Kumato má maličká rajčátka. Musel jsem mu ale odstranit zálistek, takže mám řízek i z další odrůdy. Sleeping Lady stále jen kvete a není nic vidět. Celkově mám teď na rostlinách tak kolem 20 rajčátek, to největší tak 2 cm v průměru (MMŘ).

Hokus pokus se rozrostl o další rozměr: z nedostatku prostoru jsem včera daroval 4 řízky Mountain Magiku (G2) v různých fázích vzrůstu (30 – 60 cm) kamarádovi. Budou umístěny v arkýřovém okně (světlo dopadá cca ze 120°) obráceném na jihovýchod, bez přisvětlování, v teplotách nad 20°C. A to v nádobách 10l, pouze v růstovém substrátu s mykorhizou. Poreferuji o tom, jak si povedou.

Na Vladimírovu a radu (Díky.) jsem zakoupil v obchodě rajčata Brioso, Nelinka a Strabena (podrobnosti na vlákně Rajčata Hranáček, Strabena, Nelinka) a vybral z nich semínka, která už snad pilně kvasí (Díky všem, kdo mi tuto metodu poradili.). Vzhledem k tomu, jak jsou pěstována, by mohla být vhodnější na mé zimní hokusy pokusy. Chystám se je ale vysít dřív – tedy někdy koncem července či začátkem srpna. Říjnový výsev byl příliš pozdní.

Pokusně přecházím na zalévání sněhovou/dešťovou vodou. Napadlo mne totiž, že když v ní lépe klíčí semena, mohla by i u vzrostlých rostlin fungovat lépe než ta moje supertvrdá (3) z vodovodu doma. Čert ví, co v ní je. Problém může nastat, až zmizí sníh a nebude pršet. Uvidíme.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 19.2.2019 22:35

19.2.19 Stav zelených rajčátek je kolem 40, od špendlíkových hlaviček po pingpongový míček (na MM, ten už ale asi víc neporoste). Plody mají hlavně Mountain Magiky Ř1 i Ř2 (ale těch mám naprosto nejvíc), 2 Startky Ř1 a Ř2 a 1 Mini Kumato. Maglia Rosa už má či měla snad 7 vijanů, ale plody žádné. Je mi záhadou proč.
Světelné podmínky tady v údolí jsou opravdu mizerné, do oběda mlhy, i když je nahoře krásně a kolem 4 se také občas vrací. Netrpělivě čekám na teplejší počasí, abych mohl začít provozovat ten osvětlovaný a vytápěný (1 kW příkonu) karbonátový skleníko-pařník na balkóně. Ale předpověď není moc veselá. V provozu však musí být, až budu pikýrovat sadbu na zahradu, jinak ji nemám kam dát. Stále doufám, že Matka Příroda bude k mým rajčatům shovívavá.wink
Vloni jsem zavrhl hnůj jako hnojivo do interiéru, ale letos musím revidovat svůj názor. Plody mají především rostliny, které jsem jím pohnojil (polovinu rostlin Ca(NO3)2 a polovinu hnojem), pouze s 1 výjimkou. Nevýhodou jsou mušky, ale přes to se rád přenesu, jen když budu mít rajčátka. Ledek vápenatý jsem použil v blahé víře, že listy nebudou tolik usychat. Není tomu tak, naopak se spíš zdá, že „hnojníci“ si i v tomhle směru vedou, byť jen o málo, líp.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.206 (?), 20.2.2019 7:38

Milane, u tej Maglii Rosy to bude asi nedostatkom svetla. moja je prisvetľovaná full spektrom, tak, aby mala rastlina aspoň 14. hod dobré svetelné podmienky- luxy však   nesledujem. Pridávam foto.

                                       Eva T.

Maglia Rosa
Maglia Rosa
ŠtartF1
ŠtartF1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 20.2.2019 22:12

Evi, taky mám to podezření. Jenže má nejvýhodnější pozici ze všech na denní světlo, přisvětlení tak 12 i 13 hodin denně jak bílou, tak růstovou žárovkou, roste a kvete, ale plody nula. Víc už pro ní nemůžu udělat. Hned jak bude balkonovník, půjde tam. Zatím ale musí vydržet. Její méně zdatnou sestřičku jsem poslal do exilu na chodbu (východní okno) do teplot mezi 13 a 16°C a bez přisvětlení. To ji určitě dost zpomalí, ale doufám, že nezabije. Malé, nedávno přepikýrované rostlinky si tam vedou slušně. Tančím jen tak rychle, jak dovedu.smiley

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika