Rajčatový hokus pokus - nová sezóna



Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?)
14.12.2018 1:02

Pan Milan,

dakujem, ze testujete za mna, co vydrzia bezomna moje semienka v březnu. Vydrzia. Citate mi myslienky ohladom predlzovania dni. Som tak spekulovala, ci vysadim presne na rovnodennost 21.12., ale tu sa obavam, ze vianocny zhon to nedovoli. O prisvetlovani nie je ani reci, rodina by ma vystahovala do garaze. Bude musiet stacit francuzske okno na Juh. Takze snad aspon hokus pokus bude povoleny, nejake tri alebo sest rastliniek? Budem musiet struhat dobrotu. Co tam po super vysledku, vidiet to rast je uz motivacia.laugh

Katka      

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 12.11.2018 22:33, zobrazeno: 36999x

12.11.18 A je opět čas založit nové vlákno, protože centrum aktivit se zase vrátilo na svůj začátek, tedy do Ústí n. L. Sezóna na chalupě je téměř u konce, ještě tam shrnu celkovou statistiku, ale je jisté, že tam se už nic podstatného nebude dít. Název RHP - plísni navzdory se ukázal jako naprosto neopodstatněný: nebylo totiž čemu vzdorovat, tedy kromě sucha. Přirozeně mezi novým a starým vláknem je postupný přechod, takže informace, které tady nenajdete, hledejte tam.

Takže na úvod nového vlákna posílám několik snímků stavu řízků, semenáčků i balkónů k dnešnímu dni. Tedy vlastně už ke včerejšku, kdy tady byl synáček se svým přemoudřelým telefonem.

Na rozdíl od loňského roku, kdy jsem začínal od píky, letos už vycházím z toho, co vyrostlo v létě a na podzim a troufnu si říct, že i z určitých zkušeností. Jen mám trochu strach, že přes to všechno budou výsledky horší než letos, kdy jsme měli opravdu výjimečný rok. Ale to předbíhám Matku Přírodu a to se nemá.

Milan HP

První nechtěná úroda
První nechtěná úroda "příští" sezóny
Část řízků Mountain Magic a Start
Část řízků Mountain Magic a Start
Výsev z 6. a 8.10. Vlevo Stupice.
Výsev z 6. a 8.10. Vlevo Stupice.
Západní balkón
Západní balkón
Východní balkón
Východní balkón
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 18.11.2018 21:01

18.11.18 16.11.jsem přesadil všech 5 Stupických do větších kelímků a do standardní směsi půdy (49%) a růstového substrátu (49%) s přídavkem písku, popele, drcených skořápek a dolomitského vápence. Starého výsevového substrátu jsem je zbavil jemným vytažením za stonek. Kořínky jsem nezkracoval. Rychle se chytly a viditelně rostou dál.
Vrchol jednoho řízku Mountain Magiku jsem již odřízl a zasadil do výsevového substrátu. Také se pěkně uchytil a mateř už vyhání dva nové fazochy. Přisvětlování jsem rozšířil o ráno (2 -3 hodiny) a večer od 16:00 tak do 20:00. Při velmi pošmourných dnech ponechávám světla v provozu i 10 hodin. Problémem je nerovnoměrnost osvětlení, takže musím prohazovat pozice. Některé řízky MM to „nedaly“: nepovedlo se jim správně zakořenit – celkem 7. Ty ostatní mi dělají radost viditelným růstem a prosperitou. Další dvě MM rajčátka se začínají červenat. Jeden ze řízků Startky rostě neuvěřitelně bujně, takže také půjde na řízky, i když to nebyl původní záměr a totéž platí i o dalším MM.
Zalévám mnohem méně než na jaře, semenáčky 1x za 5 dní vodou a řízky 1x za týden 2% roztokem dusičnanu vápenatého. Příští týden dostanou ostatní prvky v Kristalonu nebo Sensi Calu. Ráno a na noc větrám a vypínám topení, takže mají 18ti stupňovou půdu. Přes den 21 – 22°C. Větší rozdíl nedokážu docílit.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 30.11.2018 9:56

30.11.18 Udělal jsem dalších 6 řízků, z toho 1 Startku. Z jednoho Mountain Magiku už mám řízky dva. Počty se docela rychle rozrůstají, takže o víkendu začnu dokončovací práce na vytápěném a osvětleném balkonovníku a postupně začnu řízky i semenáčky přesouvat tam. Pokud by hrozily opravdu velké mrazy, půjdou je přežít zpátky dovnitř. Za pošmourných dnů – v poslední době tedy denně – přisvětluji celý den tak 10 – 12 hodin. Při příkonu 236W (4 LED růstové žárovky á 54W, dvě denní bílé á 10W) celkem, spotřebuji do 3kWh denně - cena malého piva v hospodě. Na druhou stranu ušetřím za teplo, protože radiátor je zapnutý pouze 8 h denně a to ještě ne naplno. Zatím jsem z toho nenastydnul (klepu na dřevo). Přestal jsem se starat o sterilitu půdy – ta trocha plevelu není žádný problém - a vůbec je můj přístup daleko laxnější než letos na jaře.
Zítra je v plánu sklizeň prvních dvou rajčat (Mountain Magic) „nové sezóny“, tedy těch, co vlastně byly mým omylem. Uvidíme, jak budou chutnat. Zraje i jeden plod Startky, tak budu moci srovnat.
U dvou Stupických semenáčků začala blednout žebra na jednom z jejich listů. Byly v místě nejintenzivnějšího osvětlení LED růstovými žárovkami, a tak jsem je přendal na jiné okno do bílého, méně intenzivního světla.
Dozrávající rajčata z léta bylo nutno svézt z chalupy, protože v chalupě hrozí mráz. Takže jsou všechna ve spíži, kde udržuju teplotu kolem 11°C. Postupně dozrávají a ztrácejí na chuti v závislosti na odrůdě, ale pořád jsou několikanásobně chutnější než levná supermarketová. Start a Stupice si vedou v chuti nejlíp. Stále jich je celkem ještě tak 8 kg. Procento ztrát se rapidně snižuje. Užíráme každodenně.
Jednu zachovalou Startku z řízku a jeden kořen téže odrůdy jsem nechal na východním okně na schodišti v teplotě kolem 14°C. Samozřejmě bez přisvětlení. Jsem zvědav, jak si povedou.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 2.12.2018 10:19

2.12.18 Proběhla ochutnávka prvních dvou prťavých Mountain Magiků nové sezóny. Hodnocení: rajčatová chuť 5,5; sladkost 1,5. (Stupnice 0 – 10). To umělé osvětlení jim prostě není schopno vyrobit dost cukru. Není to tedy srovnatelné s MM v létě, ale v salátu s trochou medu budou chutná. Podobné je to u později otrhaných rajčat ze zahrady dozrávajících uvnitř. V podstatě se ale jedná o vedlejší produkt, hlavním cílem je vypěstovat řízkové, tedy geneticky totožné, sazenice MM na jaro do balkonovníku a i ven na zahradu.
Nechci to zakřiknout, ale nové složení půdy (se skořápkami, popelem a dolomitským vápencem) se zatím osvědčuje: ani u řízků, ani u semenáčků už v této půdě zatím nedochází k tomu žloutnutí a usychání listů jako na jaře. Obojí jsou tmavě zelené a řízky vyhánějí nové zálistky jako na běžícím pásu. Budou potíže s prostorem stejně jako na jaře. Objednal jsem 3 nové růstové žárovky, ale zatím nedorazily. Balkonovník nemá moc smyslu používat v mrazech: přitápění pak vyjde mnohem dráž než přisvětlení doma. Takže počkám, až bude trochu tepleji, eventuelně až už rostliny nebudu mít kam dát. Všechno se odvíjí od Matky Přírody.
Řízky dostaly Sensi Cal s ostatními prvky, semenáčky postupně přesazuji. Druhá v pořadí (po Stupickém) je Maglia Rosa. Třetí pak viditelně bude Mini Kumato. Sleeping Lady a Vilma si dávají na čas a rostou pomalu, jak to mají v popisu práce.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 4.12.2018 22:34

4.12.18 Začínají první problémy. Růstové LED žárovky mi popálily i listy 1 velkého řízku (Start). A to přesto, že je stále zvedám tak, aby byly alespoň těch doporučených 70cm nad vrcholy rostlin. Nijak závažně, ale je třeba to řešit. Potíž nejspíš spočívá v tom, že zdroje jsou bodové bez rozptylovací kopule. Asi ji budu muset vyrobit z nějakého průhledného materiálu i za cenu ztrát na intenzitě osvětlení.

Nemáte nějaký nápad?

Vysel jsem, proti svému předsevzetí, další semínka. Po třech kusech Huevos de Toro a dvou odrůd cherry rajčátek (žluté a červené, jména netuším, dárce nevěděl), které jsem si všechny schoval z rajčat, která jsem dostal. To uschování bylo hodně ledabylé: HdT jsem vybral a nechal na misce, ty ostatní zůstaly v usušených rajčatech. Tak jsem zvědav, co vyvedou. Když nic, bude míň problémů s místem.

Řízky další generace stále přibývají: o víkendu jsem zasadil 3 a stále je tam několik adeptů na rostlinách.  

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 9.12.2018 23:31

9.12.18 Ledabyle uložená rajčatová semínka klíčí všechna. Což mne znovu utvrzuje v tom, že když jsme přepečliví, našim rajčatům se vede hůř. Tedy, nesmí se ta lajdáckost příliš přehánět. No nic, problémy s místem budou, i když už mám připravené další, tedy poslední, volné okno. Už i moje tolerantní manželka dnes vyjádřila silnou nelibost vůči nad oknem napnutému lanku na zavěšení světel a odražečů. Tak jsem jí trochu zpacifikoval ochutnávkou zralých rajčátek (5) z domácího (doslova) chovu. Byla mezi nimi i Startka a dost mne překvapila (příjemně): rajčatovost cca 6, což bylo tak nějak očekáváno, ale cukr kolem 3, což mne trochu šoklo. Jasně, není léto, ale ta štrapáce za to stojí. Mountain Magiky už jsem hodnotil: tam není moc změn.

Přibyly další 3 řízky. Ty starší z druhé, vlastně třetí, generace jsou přímo u okna, kde je nižší teplota (16 – 17°C), takže rostou pomalu, ale jsou tmavě zelené a nevyčuhují. Semenáčky se mi také zdají přiměřeně silné. Zajímavé je, že jsem kontroloval zápisy o zalévání a naposled jsem semenáčky zalil v úterý do podšálků a dnes (neděle) byly ještě vlhké, takže jsem zalití odložil – setrvalá teplota kolem 20°C. Katko, pokud tohle čtete, určitě si oddechnete: na tu dovolenou můžete klidně vyrazit. Když si vzpomenu, jak jsem na jaře zaléval denně, někdy i dvakrát, popadá mne hrůza. Bodeť by jim neuhnívaly kořínky, když žily v bažině (ale přežily!). A bez kořínků se vápník těžko vstřebává.

To popálení jsem vyřešil dalším zvednutím žárovek. Zatím se neopakovalo. Všechny MM jsou naprosto nedotknuté.

Ve špajzu mi stále dozrávají „zahradňáci“, ještě zbývá tak 5 kilo. Vydrží do ledna?   

 Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?), 11.12.2018 23:45

S potešením prijímam pozitívnu skúsenosťyes s podmiskami.  

Veľmi ma láka vysadiť pokusne balkonovky Vilmu, Venus, Azteka dnu do domu, len tak cvične, čo to spraví. Teda skor medzi sviatkami, teraz je iný zhon. Ešte spracovat polovičku, aby ich nešmaril do kompostu. Ma z mojej manie celkom dostlaugh

Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 12.12.2018 22:13

Katko, záleží na tom, co od nich chcete. Nevím, jak rané jsou Venus a Azteka, ale Vilmu jsem letos vysel 19.1., pěstoval bez přisvětlení a první rajčata z ní měl až někdy v červnu. Na balkóně. Roste velmi pomalu. Pokud jí budete přisvětlovat, půjde to o něco málo rychleji, myslím (nevyzkoušené). Pokud byste se rozhodla přisvětlovat, není nutné jim dávat ten výkon, který mám já. Teď mám na východním okně (v lodžii, takže ještě méně světelném) dvě bílé LED žárovky po cca 10W, zavěšené jen asi 40 cm nad vrcholky rostlin a zdá se, že to bohatě stačí. Nejlepší by asi byla denní bílá (přes 6000°K). Ty moje jsou jen 4100°K. Ale odražeč světla (papundekl polepený alobalem) přes celé okno je nutný. A pokud možno i po stranách. Což znamená zastínění okna na celý den.

Ale vřele radím, jděte do toho. Už jen pozorovat ten růst je paráda. A kdyby hodily nějaká rajčátka v květnu, byl by to skvělý bonus. Ale vysejte je už teď. Na jižním okně to snad půjde i bez přisvětlování. Než je poprvé přesadíte, začne už se den prodlužovat.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 12.12.2018 21:49

12.12.18 Přesadil jsem 2 Mini Kumata do krabic od mléka s uříznutým vrškem, aby mohly vytvořit dlouhý kořenový bal. To třetí trochu zaostává, takže ještě počkám pár dní. Po tomto druhém přesazení už půjdou všechny do finálních nádob.   
Zbylé semenáčky jsem zalil včera, takže přesně po týdnu, zase jen do podšálků. Myslím, že by bez újmy přežily ještě další 2 dny, a to jsou jen ve 150g kelímcích.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?), 14.12.2018 1:02

Pan Milan,

dakujem, ze testujete za mna, co vydrzia bezomna moje semienka v březnu. Vydrzia. Citate mi myslienky ohladom predlzovania dni. Som tak spekulovala, ci vysadim presne na rovnodennost 21.12., ale tu sa obavam, ze vianocny zhon to nedovoli. O prisvetlovani nie je ani reci, rodina by ma vystahovala do garaze. Bude musiet stacit francuzske okno na Juh. Takze snad aspon hokus pokus bude povoleny, nejake tri alebo sest rastliniek? Budem musiet struhat dobrotu. Co tam po super vysledku, vidiet to rast je uz motivacia.laugh

Katka      

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika