Rajčata Vilma - má to ještě cenu?



host - 224.132 (?) 
12.6.2012 9:26, zobrazeno: 12253x

Pěkný den,

jsem mladá nezkušená pěstitelka a poprvé jsem na konci zimy vysadila svá první rajčata Vilma. Nikdy předtím jsem nic nepěstovala a nikoho se zkušenostmi neznám, prosím vás tedy o radu.

Je to odrůda Vilma, ze semínek, nejdříve rostly krásně, otužovala jsem je, pak jsem je dala nastálo ven a teď vypadají hrozně, viz foto. Na spod truhlíku jsem dala hnůj a postříkala je cupricolem, protože jeden čas byly hrozně flekaté. Posledních pár dnů se začínají objevovat nové pěkné lístky, ale kvůli předchozímu vadnutí, skrvnění atd. jsem musela spoustu listů odebrat, a tak jsou to takoví mrzáčci. Nevíme, jestli je vůbec šance, že by takové pahýlky měly úrodu. Co si myslíte vy? Mám to zrušit a snažit se sehnat v zahradnictvi předpěstované rostlinky a začít znovu nebo pokračovat s mýma?

Ještě bych se ráda zeptala, jak vypadají vaše keříková rajčata teď, uprostřed června? Kdy mají rašit první květy a kdy první rajčátka? Je šance, že i má rajčátka budou mít úrodu a normálně v létě?

Mám je ráda, ale moc tomu nevěřím a děkuji všem za rady, které opravdu velice ocením.

Katka

rajče Vilma - má šanci rodit?
rajče Vilma - má šanci rodit?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 12.6.2012 12:50

Asi Vám na tom rajčeti nějaký plod vyroste. Je však otázkou, zda se na ta rajčata chcete celé léto dívat, protože nikdy nebudou vypadat tak jak by měla vypadat (viz.příspěvek pana Petra na tomto webu ze dne 3.6.2012 vlákno "Rajcata a pestovani v kyblu"). Stejně mám pocit, že balkónová rajčata se pěstují spíš pro ozdobu než pro nějaké velké odrůdy. Jinak řečeno, já bych si koupil nějaké nové sazenice (zrovna včera jsem viděl kus za 5 Kč) a zasadil bych je do kypré propustné hlíny (nebo správně jak zde bylo již někdy poznamenáno do substrátu nebo zeminy). Žádný hnůj bych tam nedával, na to je dostatek času až začnou nasazovat na plody.

          Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 63.130 (?), 28.12.2019 20:46

Dobrý den,

s rajčaty Vilma (na fotce jsou vlevo vzadu) jsem na balkonu již dva roky maximálně spokojený. Sázím po jedné sazenici (včetně kořenového balu) do černých hranatých plastových květináčů o objemu cca 6-7 litrů, na dno dávám 4-5 cm drenážní vrstvu čistého písku, potom netkanou textilii, na to směs domácího kompostu se substrátem. Plastové květináče dávám do vaničky z pozinkovaného plechu (rozměr cca 140 x 25 x 6 cm), sazenice "utopím" co nejhloub a při sázení používám nejmenovaný symbiotický preparát (nasypu pod kořeny sazenice). Zalévám spodem do vaničky tak, aby nedošlo k trvalému podmáčení. Letos byla tak velká násada plodů, že jsem musel i k těmnto "mini rajčatům" dávat tyčky, protože hlavní stonek se pokládal a lámal.  Přikládám pro ilustraci fotku. Povrch půdy "mulčuji "oblázky, zakoupenými ve stavebninách. Přes den se květináč a oblázky nahřejí a v noci vyzařují teplo.

Myslím, že při pěstování v nádobách je chybou dávat dospod hnůj, spíš je potřeba drenážní vrstva z písku nebo kamínků, aby přebytečná voda odtekla a nehnily kořeny rajčat.

Jaroslav Gottfried


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika