Rajčata ve stavebních vědrech



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
                     
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 153.24 (?) 
9.2.2017 18:57

To je nejlepší příspěvek z celé diskuze!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 232.120 (?), 10.2.2017 6:14

Zřejmě to nebude blábol a o to víc je to štrašnýýý J.PS,:Já tedy pěstuji sazenice taky v substrátu, ale jelikož mám léty odskoušeno, že samotný kupovaný je příliž lehký, míchám ho ještě s vlastní přesátou pěknou zeminou a přimíchávám písek, popel i kompost(letos jsem zaspal kompost si nabrat včas a sbíječku z práce se mi na to půjčovat nechtělo)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 37.94 (?), 16.2.2017 4:24
A čo hovoríte na bandasku/ kanister... Odrežem vrch a zqsadim papriku a dám na balkón to by šlo tiež? Asi je jedno či stavebné vedro alebo bandaska však? Dik za odpoveď
Bandaska
Bandaska
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.89 (?), 28.2.2017 12:48

Jeste ke stavebnim vedrum.

Tak jsem ucinila dotaz na tri prodejce veder, zda by mi mohli konkretne napsat, z jakeho duvodu vedra nejsou vhodna pro potravinarske ucely ci proc nesplnuji pozadavky na vyzivu zvirat. Odpovedeli vsichni a odpovedi byly zajimave. Jeden napsal, ze duvody nezna, ze jim je vyrobce neuvadi, druhy, ze spousta lidí vedra na pestovani pouziva, i kdyz nemaji atest pro tyto ucely, takze duvody take neznal. Tretiho prodejce budu citovat.

Dobry den je to proto, ze se ty vedra veskera vyrabeji z recyklovane hmoty konkretne HDPE
tu hloupou hlasku jsme prevzali nevedomky, mohla by tam byt poznamka ze neni urceno pro styk s potravinami
je to zpusobeno jen spatnym prekladem, bohuzel jiz pracujeme na odstraneni a upresneni, samozrejme ze pestovani zeleniny je zcela bez problemu,
Predpokladam, ze nikoho nenapadne v tom vědru převažet třebas polévku kde bychom se dostali do problemu s legislativni upravou ktera
vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ve znění následujících předpisů, ze zákon ač. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění následujících předpisů a z dikce vyhlášky MZ ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky, určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění následujících předpisů.

Zjednodušeně tam přichází v ůvahu přítomnost Nonyphenolu, který umí migrovat do potravin,
Tak to je asi vše k této problematice, která se ale netýka předmětu užití o kterém píšete.

Tohoto pana nechapu, cituje legislativu, zminuje i konkretni skodlivou latku a pak vklada svou domenku, ze pro pestovani je vse zcela OK.

No asi si nepripousti, ze rostliny dovedou prijimat latky a ty v nich potom take samozrejme migruji.

A co tato latka, vyse uvedena, zpusobuje? To si muze kazdy uz zjistit sam, ale je toho dost. Me v hlave utkvelo, ze krom jineho i rakovinu prsu.

No, „pruzkum“ jsem delala uz zacatkem mesice a pisu az ted, nejak nebyl cas, ale me utvrdil v tom, ze tato vedra skutecne k pestovani pouzivat nebudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 28.2.2017 14:07

Hmm, ale domněnku tu prezentujete právě vy. wink A to tu, že nějaká látka migruje skrz hlínu a rostlinu do plodů, a to v takovém množství, aby to bylo zdraví škodlivé. Právě vaši domněnku pokládám za totální nesmysl, vyjádření prodejců je naopak OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 28.2.2017 16:40
Nonylfenol vzniká hlavně rozkladem jiných látek, které jsou běžně součástí pracích prostředků a jiných detergentů, agrochemikálií apod. Může být téměř všude. Škodí hlavně vodním organizmům (hormonální disruptor - změna pohlaví u ryb). Na člověka také zřejmě působí podobně jako estrogen. Není rozpustný ve vodě, nachází se především v sedimentech. Že by se tedy nějak vyluhoval z vědra není moc pravděpodobné. A jelikož není rozpustný ve vodě, jakým mechanismem by se dostal do plodů, například do rajčat? Kromě toho se, pokud vím, nepoužívá jako stabilizátor polyethylenu nebo polypropylenu (třeba u PVC ale ano). Pro člověka bude asi nejvyšší expozici představovat konzumace tučných ryb. Fakt je, že vědra smrdí (nesmrdí z nich plast, ale zřejmě gumárenské saze, které se používají jako stabilizátor). Řešením je, nechat je nějakou dobu stát a odvětrat. Já jsem si uložila nové stavební necky na podzim do stodoly, a teď už jsou k nakousnutí. Zuzana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 21.214 (?), 28.2.2017 16:43

Už bylo skoro všechno řečeno, tak já jenom OT.Rajčata pěstuji 5 let v plastových květináčích(kontejnerech),stavební kbelíky nepoužívám.Pěstuji je tak proto, že je mohu mít pod stříškou kůlny na její jižní straně.Jenom jednou se mi stalo, že dobře neprosperovaly, a to v loňském roce, kdy jsem použil nějaký kupovaný substrát.Nové výhony byly jakoby zkroucené a pokrčené.Pokud se týká přestupu nějakých látek z plastu do půdy, myslím,že je to možné jen za vysokých teplot nebo za přítomnosti agresivních činidel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.201 (?), 28.2.2017 20:45

"Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde".

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 1.3.2017 7:39

Přesně jak píše Petr z H. Používání pro potravinářské účely přece není to, že v tom budu pěstovat rajčata. To je podle mne ta polévka v tom vědru. A o tom ten prodejce psal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 32.21 (?), 1.3.2017 8:15

A květináče atest mají??? a co různé fólie a tkaniny? PE tkaniny se vyrábí ze stejné suroviny.

Jak rostliny chráníte před deštěm? v jaké zemi pěstujete? Co hadice (ty jsou dokonce z PVC)..

Bohužel kontaminace je tolik. Před několika lety mi na chatě zamrzla voda, v noci napado přes půl netru sněhu (kalamita) a tak jsem si nabrala sníh na vodu na mytí - hrnec a kbelík se podařilo umýt až koncentovanou sodou, jar byl na černou mastnou vrstvu bez efektu. Chata je za vesnicí a obyvatelé topí dřevem.

O substrátech se ani nevyjadřuji...

EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika