Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 208.138 (?) 
9.10.2025 10:05

Já vlastně ani nevím, jak to na zahradě dopadlo. Jsa schvácen covidem, od čtvrtka minulého týdne jsem tam nebyl. Dnes odpoledne ale už vyrazím.

Co se těch odrůd týká, letos jsem poprvé pěstoval dvě pb odolné odrůdy, se kterými jsem byl velmi spokojen. Velikost o trochu větší než Tornádo, chuť ho také předčí. Fantasio F1 a Cristal F1. Nejsou vyloženě rané, ale to větší rajčata obvykle nebývají. Odhaduji DTM 75 - 80. Semínka od Bobbyho v Německu. Velikost plodů tak 100 - 150 g. Typické slicery. Krásně červené. Plodnosti Tornáda ale nedosahují.

Milan

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10862) - 70.240 (?), 10.10.2025 12:06

Díky za informace, Milane. Měl jsem docela radost, že jediné nenapadené rostliny rajčat plísní bramboru jsou Nagina a Coctail Crush, ale letos je to houby platné, když na nich zelené plody stejně nedozrají. Jen se potvrzuje zvýšená odolnost.

Plíseň bramboru "čaruje" na plodech rajčat
Plíseň bramboru "čaruje" na plodech rajčat
plíseň bramboru na listech

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 208.138 (?), 11.10.2025 10:25

Petře, mně to není houby platné. Otrhávám všechna zelená rajčata před prvním mrazem a ukládám je v interiéru v toplotě kolem 12°C. Postupně dozrávají a vydrží mi klidně až do března. Samozřejmě odpad je třeba i 60%, ale ta nejzdravější ověřeně vydrží. Nejsou chuťově jako v létě, ale salát z nich, trochu přislazený, je vynikající zpestření zimní diety. Kvůli tomu i vysazuji v červnu řízky, abych měl dost zelených. Zásadně ale jen od odolných odrůd. Jsem spokojený, když jich mám tak 20+ kilo.

Letos se mi ale povedlo hodně nasušit, tak zkusím i salát ze sušených, která namočím. Anebo to zkombinuju. Ta sušená mají neuvěřitelně intenzivní a i sladkou chuť.

Milan

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10862) - 70.240 (?), 11.10.2025 11:21

Tak zkusit bych to zase po letech mohl, ale moc si od toho "vystavování" zelených rajčat za oknem neslibuju. 20 kilo zelených rajčat? Pane jo. Sušená rajčata znám akorát z kupovaných skleniček v oleji. Zvláštní je, že na rajčata máme chuť celý rok a taky je celý rok kupujeme, ale takových jablek si od ledna už nikdo nevšimne a pěkně si dole v bednách hnijou. S tou plodností odolných odrůd rajčat je to zajímavé. Všeobecně je tedy menší? Teď na podzim bych raději sklízel větší plody, než ty titěrné koktejlovky nebo cherry, či jak se jim říká, ale zase jako první zralá rajčata v sezóně jsou perfektní (Gardenberry, Goldkrone, Mandat, Rubinka). Veškerý Start F1 je tou dobou ještě zelený. Vůbec si teď nevzpomínám, kdy začíná zrát ten Coctail Crush ani Nagina, ale asi taky později. Shánět semena po všech čertech nebudu, vždyť jenom těch semen odrůd, co tady prodávají v nedalekém zahradnictví, většinu jich ani neznám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz