Rajčata LSL



mafara - (13) - 93.29 (?) 
11.2.2018 19:02, zobrazeno: 8687x

Po nákupu semen skleníkových rajčat Sonet, Hardy a Pálava jsem zjistila, že jsou typ LSL. Setkala jsem se s tímto označení poprvé a nějaké informace jsem našla na netu. Nevím, jestli jsem udělala dobře, ale když už je mám, chci je zkusit vyset, ale není mi jasná jedna věc. A to ohledně dozrávání. Znamená šlechtění u těchto rajčat to, že po utržení nezralých plodů (třeba na podzim po ukončení sezony) rajčata nedozrají tak, jako obyčejná rajčata po sklizni? Pokud je otrhám zelená, nemají šanci dozrát třeba doma na okně? Máte někdo prosím s těmíto odrůdami, nebo s jakýmkoliv typem LSL zkušenosti?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 33.3 (?), 11.2.2018 19:21

Nato vam odpovi odbornik na rajcata pan Vladimir doufam ze neni nemocen uz dlouho se nepripojil do diskuse       vasek5

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 20.184 (?), 11.2.2018 19:48

Túto tému sme mali niekedy v decembri rozdebatovanú s p. Vladimírom vo vlákne Rajčata 2018, LSL znamená long self life, tj, keď sa odtrhnú červené majú pomerne dlhú trvanlivosť, ale chuť by sa im nemala zrejme vylepšovať. P. vladimír sa dúfam čoskoro ozve, aj mne chýbajú jeho príspevky, mal tuším niečo s počítačom. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.97 (?), 12.2.2018 6:10

Len drobné upresnenie - skratka LSL znamená LONG SHELF-LIFE (shelf = polica, regál... skladovanie). Označuje dlhú skladovateľnosť (trvanlivosť) pri zachovaní kvality a používa sa najmä v súvislosti s potravinami. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.17 (?), 12.2.2018 8:45

Ještě jednou se vrátím k tomu označení LSL. Jak jsem už v jiném vláknu napsal, tak se opravdu jedfná o Long Shelf Life. Omlouvám se, že jsem uvedl některé z vás v omyl a napsal jsem Self, ale převzal jsem toto označení z Kalendáře Zahrádkáře (autor Ing. Prášil).

Odrůdy označené LSL jsou určeny spíše ke komerčnímu pěstování, plody jsou tvarově stejné, dobře vybarvené, odolné k otlačení a poškození, aby vydržely všechnu manipulaci s nimi a dopravu. Na regálech v obchodě vydrží po dlouhou dobu krásné, k nakousnutí. Všechny ty španělské a jiné rajčata co jsou teď v obchodech jsou vlastně taková LSL. Na celém světě se jim říká Supermarketová. Asi není jednoduché vyšlechtit rajče s vlastnostmi LSL aby jejich chuť se dala srovnávat s těmi nejlepšími rajčaty. Snad se jednou dočkáme.

Ještě k tomu označení LSL. Znám jedinou firmu Moravoseed (možná je jich více), která přiznává, že některá jejich rajčata jsou LSL. Ale i jiné firmy mají vyšlechtěné odrůdy tohoto typu, ale neuvádějí to.

Paní Zdenko, nic se nestane, když si ta rajčata vysejete, ale doporučoval bych pěstovat od každé odrůdy jednu nebo maximálně dvě rostliny (už i pro negativní hodnocení chutě některých přispěvatelů na tomto vlákně). Obětoval bych pár korun a přikoupil bych nějaké chutnější staré hybridy např. Start F1 nebo Tornádo F1,  nemajéí sice napsáno, že jsou určeny vyloženě pro skleník, ale budou jistě ve skleníku prosperovat stejně jako ty LSL. Pokud se Vám letos něco nevydaří nebo nebude chutnat, tak aspoň  budete vědět pro rok 2019 co pěstovat a co ne. 

Pokud Vám to LSL bude chutnat, tak asi nebude problém po skončení si uložit všechna rajčata co zbydou, jen ta matně zelená, která nemají uvnitř již zralá semena nedozrají nikdy. Je ovšem otázkou jak budou třeba za dva měsíce chutnat, když jejich chuť už v sezóně není nic moc.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 93.29 (?), 12.2.2018 9:47

Děkuji za odpovědi. Udělám to, jak píšete. Vysadím po jedné sazenici a uvidíme, co z toho vznikne. Zbytek mám nachystané Start, Toro, Tigerrelu a pak zde chci vyzkoušet dva druhy, které jsem kdysi koupila na Aukru. Myslím, že už tehdy mi přišla semena sebraná z hybridů, protože některé saznice byly namodralé,  a měly modré plody(tak měly vypadat) a některé sazenice byly normálně zelené s červenými plody. Ty měly spoustu dobrých rajčat, tmavě červených a kulatých. Byly to udajně Blue Streak a Blue Pitts. Vysadím semena z těch červených rajčat. Zdály se chutově lepší a úrodnější. No budou to pokusy, ale úrodu bude jistit doufám Start a Toro. Děkuji všem za reakce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 173.132 (?), 11.2.2018 20:21

Nejsem Vladimír a z LSL rajčat pěstuji několik let Parto F1 od Sema. Veškerá péče je stejná jako o běžná rajčata. Jediná věc je odlišná. Začátkem srpna se uštípnou všechny nově rozkvetlé květy. Jde o to, aby na rostlině stihla do září dozrát už vytvořená (nezralá) rajčata. Trhají se rajčata už zralá a mám vyzkoušené, že ukladněná ve sklepě v bedničce v jedné vrstvě vydrží v pefektním stavu minimálně měsíc. Běžně je tam uskladňuji až 2 měsíce, samozřejmě je tam musí člověk každý týden zkontrolovat, případně probrat.

Zelená se moc dozrávat nedají, jedině oranžová zvládnou dojít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 191.123 (?), 12.3.2018 19:58

Podle profi katalogu Sema je Parto pouze ESL, tedy extended shelf life (prodloužená životnost)- tedy něco mezi LSL a normálem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sasman - (23) - 193.85 (?), 11.2.2018 22:43

Já bych k tomu dodal, že LSL rajčata mají obecně podprůměrnou chuť. Můj názor je, že na přímý konzum jsou nevhodné, na salát nebo na vaření jsou OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.122 (?), 12.2.2018 7:37

Zjednodušeně řečeno - všechna pozdní rajčata. :laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika