Ještě jednou se vrátím k tomu označení LSL. Jak jsem už v jiném vláknu napsal, tak se opravdu jedfná o Long Shelf Life. Omlouvám se, že jsem uvedl některé z vás v omyl a napsal jsem Self, ale převzal jsem toto označení z Kalendáře Zahrádkáře (autor Ing. Prášil).
Odrůdy označené LSL jsou určeny spíše ke komerčnímu pěstování, plody jsou tvarově stejné, dobře vybarvené, odolné k otlačení a poškození, aby vydržely všechnu manipulaci s nimi a dopravu. Na regálech v obchodě vydrží po dlouhou dobu krásné, k nakousnutí. Všechny ty španělské a jiné rajčata co jsou teď v obchodech jsou vlastně taková LSL. Na celém světě se jim říká Supermarketová. Asi není jednoduché vyšlechtit rajče s vlastnostmi LSL aby jejich chuť se dala srovnávat s těmi nejlepšími rajčaty. Snad se jednou dočkáme.
Ještě k tomu označení LSL. Znám jedinou firmu Moravoseed (možná je jich více), která přiznává, že některá jejich rajčata jsou LSL. Ale i jiné firmy mají vyšlechtěné odrůdy tohoto typu, ale neuvádějí to.
Paní Zdenko, nic se nestane, když si ta rajčata vysejete, ale doporučoval bych pěstovat od každé odrůdy jednu nebo maximálně dvě rostliny (už i pro negativní hodnocení chutě některých přispěvatelů na tomto vlákně). Obětoval bych pár korun a přikoupil bych nějaké chutnější staré hybridy např. Start F1 nebo Tornádo F1, nemajéí sice napsáno, že jsou určeny vyloženě pro skleník, ale budou jistě ve skleníku prosperovat stejně jako ty LSL. Pokud se Vám letos něco nevydaří nebo nebude chutnat, tak aspoň budete vědět pro rok 2019 co pěstovat a co ne.
Pokud Vám to LSL bude chutnat, tak asi nebude problém po skončení si uložit všechna rajčata co zbydou, jen ta matně zelená, která nemají uvnitř již zralá semena nedozrají nikdy. Je ovšem otázkou jak budou třeba za dva měsíce chutnat, když jejich chuť už v sezóně není nic moc.
Vladimír