Rajčata - listy do ruličky



Stránky: 1,  2,  3,  4   
jiricekc - (30) - 160.78 (?) 
28.6.2012 10:36, zobrazeno: 64779x

Dobrý den,

Věděl byste někdo co se to děje s rajčaty na obrázku? Mám všechno stejnou odrůdu (Start) vedle sebe a u dvou sazenic ze šesti se takto kroutí listy. Barvu nemají temně zelenou ale nádech do fialovo-stříbrna.

Jsem začátečník, tak se omlouvám, pokud je to stupidní dotaz. Tady na fóru se mi nepodařilo najít totožný problém.

Předem děkuji.

Rajče
Rajče
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 155.121 (?), 28.6.2012 11:03

Vypadá to jako padlí, ale to je spíš ve skleníku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 28.6.2012 12:21

A kompost nebo hnůj jste dával?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 28.6.2012 16:04

Zase mi to přijde na herbicid.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 28.6.2012 17:03

Možná nějaká viróza nebo fytoplazma (stolbur)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 128.55 (?), 10.6.2014 17:11

Dobrý den,

chtěla bych se s Vámi podělit o informace, které se mi podařilo najít a měly by pomoci hlavně pěstitelům, kteří mají skleníky a fóliovníky, v nichž pěstují rajčata a papriky. Myslím si však, že problém se dotýká i brambor. Letos jsem našla příznaky i na nich.
Neberte prosím můj dopis jako zdlouhavý nářek na téma „jak jsem přišla o 1 úrodu rajčat“. Myslím si, že se jedná o dost závažný problém.

V loňském roce jsme "sestry sokolky" vedly v zahrádce knínického hostince debatu o neobvyklých příznacích na rostlinách rajčat.
Jejich vrcholky se kroutily jako při napadení mšicemi, ale žádného škůdce nebylo vidět (další popis příznaků najdete v přiloženém článku a odkazech).

Stejně, jako každý rok, i loni jsem pěstovala ve skleníku 20 rostlin cherry rajčat a na venkovním záhoně 20 rostlin rostlin Tornáda. Koncem května jsem dala na pult do skleníku darovanou sazeničku jiné odrůdy (pocházející ze skleníku), kterou jsem si chtěla zpestřit sortiment.
Všechny rostlin, které byly do té doby krásné a silné, začali mít asi po 14 dnech zakrnělé a zkroucené vrcholky.
Protože jsem se nechtěla smířit s tím, že bychom přišli o naše oblíbené letní zpestření jídelníčku,
pokoušela jsem se rostliny zachránit a po celé léto jsem se snažila najít informace a pomoc v knihách na internetu, v zahradnictvích, specializovaných prodejnách osiv, prodejnách květin s odborným poradenstvím atd.
Zpočátku marně, potom byl problém označen jako viróza a svitla naděje pro letošní sezonu. Ta loňská byla ztracena, rostliny neuhynuly, ale byly deformovány a vůbec neplodily.

Udělala jsem vše, co mi bylo doporučeno a letos jsem vypěstovala 60 sazenic z nově koupených semen. Byly zdravé až do okamžiku než jsme je zasadili do infikované půdy ve skleníku. Opět asi po 14 dnech se na nich objevili obávané příznaky. Nákaza se přenesla z infikovaných rostlin i na sazenice, které zůstaly v kelímcích na pultě a čekaly na venkovní výsadbu. Problém se na nich ukázal samozřejmě až se zpožděním a mezitím jsem jimi stačila obdarovat své blízké a nákazu rozšířila dál.
Všechny rostliny rajčat jsme zlikvidovali, ale příznaky jsem našla pro změnu na bramborách.
Opět jsem hledala a našla internetovou diskusi na mnou omílané téma. Věděla jsem, že už v tom nejsem sama, ale řešení se nenacházelo.

Začátkem letošního června jsem uviděla v ulici U Sokolovny, kam jsem dala několik sazenic jahod příznaky na rostlinách rajčat, které nepocházely ode mne. Smála jsem se tomu, ale po14 dnech je jasné, že rostliny jsou silně napadené.
Konečně jsem si vzpomněla, že bych možná mohla získat kontakt na rostlinolékaře, který žije v Lelekovicích.
O výsledek svého pátrání bych se s Vámi chtěla podělit.

Nový roztoč ve sklenících
Na paprikách může škodit i nově zavlečený roztoč - škůdce rostlin ve sklenících Polyphagotarsonemus latus. Jeho nejčastějším příznakem na paprikách je kožovitost (korkovitost) plodů. Tito roztoči (čeledi Tarsonemidae - roztočíkovití) mají protáhle oválné tělo mikroskopických rozměrů, obvykle dosahují velikosti pouze několika desetin milimetru. Tento teplomilný druh byl do skleníků zavlečen s okrasnými rostlinami. Spektrum hostitelských rostlin je velmi široké. Škodlivý výskyt byl pozorován zejména na sazenicích paprik předpěstovaných ve sklenících, ve kterých jsou současně pěstovány i různé okrasné rostliny, které bývají zdrojem napadení. V optimálních podmínkách se dokáže roztoč v krátké době velmi rychle namnožit. Při vysoké teplotě trvá vývoj generace pouze 4–5 dní! Vývoj probíhá na spodní straně mladých listů, kde je optimální vlhkost, stín a vhodné potravní podmínky. Během roku může mít mnoho překrývajících se generací.
Poškození rostlin způsobená tímto roztočem bývají často zaměňována s příznaky poškození způsobenými jinými biotickými či abiotickými faktory (nedostatky ve výživě, poškození herbicidy, fyziologické poruchy atd.). K typickým příznakům napadení mladých rostlin paprik patří deformace vegetačních vrcholů jako po napadení mšicemi a výrazné zpomalení růstu až jeho úplné zastavení. Terminální listy a květní poupata bývají deformovaná a při silném napadení nerozkvétají a zasychají. Listové čepele se často stáčejí směrem k rubové straně. U napadených plodů tento roztoč preferuje zastíněnou část. Plody se špatně vybarvují, jsou skvrnité, deformované se zkorkovatělým povrchem v místech předchozího sání. Více napadené plody krní a mohou i předčasně opadávat.
Ochrana proti roztoči Polyphagotarsonemus latus je založena na prevenci proti zavlečení a dodržováním hygieny při pěstování sadby a aplikací akaricidů. Do papriky jsou na svilušky (účinkují i na další roztoče) registrované tyto akaricidy: Omite 30 W, Talstar 10 EC*,Vertimec 1.8 EC. Ošetření musí být provedeno včas, pokud populace škůdce není přemnožena, nejlépe při prvních příznacích napadení. Ve sklenících s pravidelnými výskyty i preventivně. Ošetření v pozdějších fázích napadení již oslabené rostliny nezachrání. Ochranný zásah je vhodné po několika dnech opakovat. Při slabším napadení může být účinný i opakovaný postřik přípravkem Biool, Neudosan nebo i některá listová hnojiva např. Hycol Z, který svými lepkavými vlastnostmi kolagenu brání pohybu roztočů. Silněji napadené rostliny je lepší zlikvidovat


Ing. Pavel Brnický
Rostlinolékařský inspektor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.226 (?), 23.6.2014 14:00
Tak jak to popisujete... jakobych viděl svá dvě rajčata (kupovaná, myslím F1) která jsem neměl kam dát a tak jsem je dal do hlubokého stínu kde je téměř trvale vlhká půda. Ostatní rajčata (pravděpodobně pět druhů) umístěná více na slunci prosperují normálně. Pokud jde opravdu o virózu, můžete zkusit zalít rostliny silným heřmánkovým odvarem. Pokud chcete mít do budoucna jistotu dobrých rajčat, tak z těch postižených, která se s nákazou dobře vyrovnala (nebo prostě jen přežila) vyberte nejhezčí nezdeformovaná rajta a z těch si příště vypěstujte vlastní přísadu. Takhle během dvou-třech sezón vyřešíte vše. Naše vlastní rajčata už neměli plíseň alespoň 10-15 let a to jen krátce kompostujeme, takže vidím že všechny ty plísně se zarývají do půdy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 199.53 (?), 19.5.2016 10:11

Dobrý den, 

díky za váš vyčerpávající příspěvek. Chtěl bych se zeptat jestli se na základě informací od pana Brnického podařilo problém vyřešit a jak jste případně postupovala.

Děkuji, Tomáš Stopka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.197 (?), 28.6.2012 19:58

Rajčata pěstuji 40 let s notným přídavkem kompostu. Přebývající rostliny sázím přímo na kompost. Kompost je klasika z listí, trávy. obsahu kadibudky a biologického odpadu, který vzniká víkendovým pobytem na zahradě. Letos se mi na několika rostlinách rajčat podobně kroutily listy, barvily se jejich okraje do fialova a posléze vršky omezily růst a zasychaly. Postřik jsem provedl s Dithane, po výskytu choroby asi po10 dnech Ridomilem. Dnes jsem objevil podobný projev na jedné rostlině ze 40 pěstovaných u kamaráda. Po důkladné prohlídce listů jsem našel několik černých mšic a několik žlutých mšic ve stadiu vývoje. Domnívám se, že některé z těchto mšic jsou původci zanesení infekce na rostliny. Černé mšice mám na více rostlinách, ale pro jejich množství jsem jim nepřisuzoval škodlivý účinek a nezasahoval jsem postřikem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 28.6.2012 21:30

Já to už vidím stoprocentně na nějaké to svinstvo v zemině. Udělala mi to již přísada v kelímcích v době kdy veškeří škůdci měli ještě zimní spánek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika