Rajčata k dlouhodobému skladování podzim/zima



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 154.67 (?) 
29.5.2014 13:17, zobrazeno: 24385x

Dobrý den, hledáním na anglických stránkách jsem se dopátrala, že existují odrůdy rajčat, které sklizené ve zralém, ale zeleném stavu dozrávají postupně během celé zimy, některé údajně až do února. Toto pozvolné dozrávání je prý způsobeno nějakým genem, původ odrůd je kdesi v Rusku. Jedna z odrůd je například Burpee´s long keeper tomato.

Proč tuto diskusi zakládám:

Existují nějaké podobné odrůdy zde v ČR? Pokud ano, které a jde jsou k sehnání? Pokud ne, které z v ČR dostupných odrůd by jste pro dlouhodobé skladování doporučili?

Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 167.137 (?), 30.5.2014 8:24

Mám odrůdu koktejlových rajčat která se v překladu jmenuje Venušiny prsíčka, pochází z oblasti neapole a údajně tam tyto plody skladují do velikonoc. Nemyslím ale, že sklízejí v zeleném stavu, spíše se zavěšené celé vijany někde ve stodole nekazí, tak jsem tomu porozuměl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 30.5.2014 17:11

Jsou dvě země v Evropě, kde se rajčata dlouhodobě skladují v suchých větraných místnostech zavěšená pod stropem. Vydrží tam i celý rok. Jsou to rajčata vyvazovaná jako Pienollo v Itálii v oblasti Vesuvu (mají ochranou známku EU) a rajčata Ramallet ze Španělska. Opravdu se na šňůru věší plně vyzrálé vijany s rajčaty do takového střapce event. jednotlivá rajčata na šňůru. Tato rajčata mají jiné chemické složení, které je dáno půdou ve které jsou pěstovány a genetikou, která je tomu přizpůsobena. Docela dostupná je italská odrůda Principe Borghese, ale vypěstování kvalitních plodů pro skladování je u nás ve volné půdě velký problém- v Italii jsou tato rajčata pěstována pouze na svazích Vesuvu v sopečném popelu a rozpadlé lávě.  Na podobné půdě jsou Ramallet pěstovány na Malorce. Snažím se tato rajčata pěstovat třetí rok, letos poprvé v kontejnerech a speciálně upraveném substrátu.
           Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 30.5.2014 10:02

I rajčata Start F1 Vám vydrží do února, pokud budou skladovány při přiměřené teplotě (5-9°C) a vlhkosti (tuším 60% r.v.). Pokud je budete před prvním mrazem sklízet víceméně nezralé, musí být uložené na světle, aby se odboural solanin a vytvořil lykopen. Mnozí v chladu odchovaní důchodci tyto podmínky mají na okně ložnice, je však otázkou, zdali je účelnější tam skladovat rajčata, nebo přezimovat muškáty (v místnosti 14°C, mezi záclonou a oknem jen 8°C).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 30.5.2014 16:38

Při zrání plodů rajčete se tvoří etylén. Některé odrůdy rajčat mají takovou genetickou výbavu, že tvarba etylenu v plodech je blokována. Tato rajčata jsou označována LSL (Long Self Life). Jsou to především hybridy, které se u nás prodávají zejména v zimě. Plody zůstávají dlouhodobě tvrdé a světle zbarvené ať jsou skladovány v jakýchkoliv teplotách. Jediný jejich problém je, že jim chybí ta správná chuť, což si můžete ověřit nákupem těchto rajčat v Supermarketech. Americké rajče Burpee´s long keeper jsem nikdy nepěstoval a asi nebudu pěstovat. Má asi stejnou genetickou výbavu jako jako rajčata LSL. Pro zajímavost hodnocení mých přátel z webu Tomatoville: „Jednou jsem se pokusil Burpee Longkeeper, ale nikdy. chuť byla horší než Supermarket rajčat.“ Gill „Ve skutečnosti, já jsem se těžko rozhodnout, zda jsou lepší než obchodě koupil rajčata nebo ne.“ Tania U nás v ČR jsou také k dispozici semena LSL odrůd a dokonce firma SEMO nabízí odrůdy MSL (Bejbino, Torino,…) kde není tvorba etylénu blokována, ale pouze zpomalena. Dokonce rajče Bejbino bylo na tomto webu jeden čas hodnocena jako nejchutnější. Já jsem od nich ustoupil, protože jsem nikdy nepoznal, zda je už rajče úplně zralé, často jsem je jedl nedozrálé. Pro dlouhodobé skladování bych Vám nedoporučil žádnou z běžných odrůd rajčat, protože to vůbec není jednoduchá věc. Kdyby to bylo tak jednoduché (například jen otázka teploty a vlhkosti) tak by u nás byly plné sklady rajčat a nemusely by se dovážet ze Španělska. Jistě by to bylo ekonomicky výhodnější, než skladovat zelí nebo brambory, možná i banány. Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 89.14 (?), 30.5.2014 17:46

Děkuji za informace, o zavěšování celé rostliny jsem už také četla. Důchodce nejsem, takže mi 14 stupňů v ložnici nehrozí :D, ale o nějaký experiment se pokusím, čistě pro zábavu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 30.5.2014 20:12

To není o zavěšování celé rostliny ale jen vijanú se zralými plody jak je na obrázcích. Pokud jde o teplotu, tak se jedná cca o 18 °C.

                         Mr Big

Principe Borghese
Principe Borghese
Pienollo
Pienollo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 30.5.2014 20:36

Mistr Big má pravdu, snížení tvorby etylénu v závislosti na snížené teplotě vede k zvýšení skladovacích ztrát. Genetické snížení tvorby etylénu zase posouvá chuť někam k lilku.

Uzrání marketových zimních rajčat LSL zase urychlíte společným skladováním s banány na světle a v teple. Banán je totiž ovoce s největší produkcí etylénu do okolního vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 23.10.2017 19:40

Letos se mně podařilo vypěstovat plno velmi kvalitních (hlavně chuťově) rajčat pro dlouhodobé skladování. Včera jsem je uložil v místnosti s 18 °C a budu je postupně konzumovat. Zajímá mne kdy budou k jídlu ty poslední a jakou budou mít chuť.
           Vladimír

1
1
2
2
3
3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 173.17 (?), 24.11.2017 17:09

Tak uběhl měsíc od uložení rajčat v poměrně teplé místnosti a už dnes mohu říct, že mám vybrané dvě odrůdy, které budu příští rok pěstovat. Rajčata Pienollo de Vesuvio už mám všechny snězené, moc dlouho nevydržely. Ramallet Mugró se začaly v místech kde ležely kazit. Přece jen tato rajčata potřebují viset na provázku (od toho také všeobecný název pro všechna tato rajčata Colgar- visící). Pověsit je nemám kde, tajk je ani nebudu pěstovat. Další tři odůdy jsou v pohodě. Nejlepší chuť má Ramallet Pequeňito Mallorquín, lepší ne Ramallet Bombeta a proto příští rok dám této odrůdě přednost i proto, že vytváří krásné květenství. Druhou odrůdou kterou budu pěstovat bude Ramallet Saint Llorenc des Cardassar, rajčata jsou chutná (občas nějaké zakousnu), za ten měsíc co jsou v teple se vůbec nezměnila.

           Vladimír

Ramallet Pequenito Mallorca mulltiflora
Ramallet Pequenito Mallorca mulltiflora
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika