Rajčata 2018



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 215.247 (?) 
15.12.2017 7:28, zobrazeno: 152903x

Blíži sa konoec roku 2017 a tak by bolo načase založiť nové vlákno, čo budeme pestovať na budúci rok. Po zhodnotení minuloročnej sezóny robím plány a vidím to u mňa takto. Vlani som mala vysadených vyše 50 druhov, tento rok by som to chcela skresať na polovicu.September a október ich riadne preveril, lebo som bola 2 mesiace preč a boli bez starostlivosti, iba čo si susedia chodili oberať.Určite nebudem pestovať z Cherry Supersweet 100, Goldkrone,- praskali od začiatku aj v sklenníku, Sladkuju Devočku- bola z presevu od kamošky, Mandant mi vyšli semená, ale nezdal sa mi až taký výnimočný- dosť malé plody, neoslovili ma ani Charmant a Rubinka od Sema, nevysadím Toro, Torino, Tornádo.Ešte niekoľko ďalších druhov som vylúčila. Ale ako som sa tak prehrabávala v mojich semenách, bude to dosť ťažké. Stále ma to pokúša skúšať niečo nové. Z českých hybridov od Sema budem pestovať asi len klasické stálice Štartky, Bejbino a Pollicino. Datlo. Ešte možno ak dostanem kúpiť, vyskúšamm novú Jagodku. Zo Zelseed po 1 koreni Milicu a Niki Zel a 2 korene Holandských Cristal F1 do sklenníka a 2 korene Stupického skorého poľného, ešte dám samozrejme Gardenberry F1, Juanitu z presevu,2 nové druhy skorých koktejloviek z Uk- Sugar GlossF1 a Pink CharmerF1 z Uk.  V konrajneroch budem ďalej pod strieškou pestovať Dwarf Sleeping lady, Magliu Rosu, 1 koreň Big Green Dwarf a hore uvedené hybridy prípadne ďalšie Dwarf. Na von ešte samozrejme Kumato a Mini Kumato, Sweet aperitiv, moje obľúbené SantaOrange, Philovitu F1 možno Black Cherry, ďalej Orange banana, z biftekových klasiku- skorú Annu Russian, Býčie Srdce, CorazoneF1,zo Zelseed Jerguš F1,z tmavých Black Of Tula, Cherokee Purple, Black Truffle, Orange Strawberry a nejaké španielske od Vladimíra. Ešte na sušenie Scatollone, možno aj českého Šejka a San Marzano Lungo a Mini San Marzano. Z čienych Blue berry. A už sa ro nebezpečne blíži k 40tke, hoci som najmenej toľko druhov vynechala z minuloročných pestovaní. Do začiatku hlavného marcového výsevu mám ešte trocha času to premyslieť.  Aby som sa mala čomu venovať počas zimných dní a večerov-30. novembra som vysiala tie 2 skoré novinky z Uk:  CharmerF1,Sugar GlossF1, ďalej Stupické skoré, Sleeping Lady, a Maglia Rosa, spolu po 2 kusy pre pokusné skoré pestovanie, teplota v izbe 22 stupňov, v noci 18 stupňov. Substrát od Forestiny supresívny na výsevy a množenie. Rastlinkám sa zatiaľ darí. Ešte som 2.dec. vysiala po 2 semená semien Štart F1, Cristal F1 a 1 GardenberryF1plus 1 TomatoberryF1(pre porovnanie). 11. dec som ešte vysiala 2 PhilovityF1 na vegetatívne rozmnožovanie. Budem skúšať pestovať v chladnejšej miestnosti bez prisvetľovania na západnom okne, príp. na východnom a s prisvetľovaním v teplejšej na juhozápadnom okne, uvidím, ako sa bude jednotlivým druhom dariť. Všetkým prajem pekný Advent. Eva T.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 153.135 (?), 16.12.2017 15:29

V mrazáku jsem měl (při -25st.) asi 3 měsíce vyzrálá rajčata na zpracování. Pak jsem ze dvou plodů vyjmul semena a dal pokusně klíčit. Překvapilo mě, že nevyklíčilo vůbec nic. Je to náhoda nebo herbicidní metoda? Ostatní semínka dám postupně klíčit až od ledna do května, podle toho, co od nich čekám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 16.12.2017 16:32

Zřejmě zmrzly sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 247.166 (?), 16.12.2017 18:32

To by ma nenapadlo skúšať, ale vonku často na jar vedia vyklíčiť semená rajčín, hoci boli aj vo veľkých mrazoch cez zimu, neskúšajú takto náhodou pri šľachtení nových hybridov prejsť semená mrazom špecializované firmy? Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 16.12.2017 19:19

Není vůbec divné, že semena v těch zmrazených rajčatech ztratila klíčivost, protože ta semena byly ve vodě- v gelu ve kterém jsou běžně v rajčatech. Myslím si, že žádná semena i jiných rostlin by ve vodě při takových extrémních teplotách nepřežila. Něco jiného jsou semena samovolně vysetá napřílad v kompostu nebo na záhoně, kde se rajčata pěstovala.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 191.123 (?), 16.12.2017 19:21

V sezoně 2017 se mi bohužel vinou kočky na parapetu promísilo několik odrůd rajčat, nicméně mi vyrostla jakási odrůda, která neodpovídala popisu žádné z pěstovaných. Po prohlížení letošních novinek od SEMO jsem si téměř jistý tím, že se mi do některého balení omylem dostala semínka jejich novinky BLUMKO. Jednalo se o datlové rajče hmotnosti odpovídající Bejbínům, kvalitativně bohužel nic moc - rajče celkem moučné, špatně vyzrávalo (žluté límce), zralost nešla nikdy poznat. Takže jejich sklizeň zamířila do leča.

Je samozřejmě možné že SEMO obviňuji neprávem (a záměna byla z jiného osiva jiného výrobce) o tom se asi ujistím v příštím roce až použiji zbytek osiva a uvidím, kde mi tato odrůda vyroste znovu. Pollicino, Valdo, Datlo ani Mandát to rozhodně nebyly a jiné oválné odrůdy jsem nepěstoval. A popisem na Blumka sedí - zatímco žádné podobné rajče v sortimentu dodavatelů Semo, dobrasemena a Moravoseed nejsou (jiné jsem neměl).

Možná se dopustím vážné křivdy ale tuhle novinku zkoušet nebudu.

Naopak mi tento týden dorazily semínka odrůdy JAHODO, která se tváří jako nehybridní a tímpádem mnohem levnější náhrada Tomatoberry/gardenberry. Tak uvidíme :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 173.17 (?), 17.12.2017 12:52

V roce 2018 silně omezím počet pěstovaných odrůd. Omezím také celkový počet tyčkových rajčat na 80. Vysévat budu až na přelomu února a března, takže mám možnost ještě minimálně dva měsíce přehodnotit jaké odrůdy skutečně vyseji. Momentálně to vypadá tak, že budu pěstovat tato rajčata:
-plná polovina tj. 40 rostlin budou velká španělská rajčata tzv. krajové odrůdy.
  Všechny mají sice svá jména, ale protože je zde nikdo nepěstuje, tak je zbytečné je uvádět.
-tři odrůdy rajčat z jedné oblasti v Bulharsku kde má zahradu Mimmo, který mně jejich
semena poskytl (paprikové, velké, malinové)
-18 rostlin velkých srdcí, z nichž jsou i u nás trochu známější Anna Russian, Orange
  Strawberry, Orange Russian 117
-jako vždy budu pěstovat také něco českého, Start F1, Stupické polní rané, Uragán F1a
Tornádo F1. K tomu velmi ranou Taminu a Matinu.
-z těch klasických bifteků toho bude pomálu, z těch co si tady na webu někdo chválil, tak to
bude jistě Amana orange.
-jistě nebudu pěstovat žádná cherry rajčata
-z rajčat běžné velikosti to bude pár rostlin Kumata a mé oblíbené řecké Tessaloniki. Další zatím nemám vybrané, ale semen tohoto typu rajčat mám plno. Jde spíše o to, které nepěstovat. Těžké rozhodnutí.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 247.166 (?), 17.12.2017 16:13

Pridávam pár fotiek mojich rajčiniek z dnešného dňa. Tieto boli všetky siate 30. novembra. Tie menšie sú zo západného okna s teplotou 16- 18 stupňov, občas prisvietené 3hod. tie väčšie z juhozápadného okna teplota 18-25 stupňov, prisvietené 4-5 hod.bielym svetlom. Eva T. 

Studenší odchov
Studenší odchov
Teplejší
Teplejší "odchov"
Ešte s osvetlením
Ešte s osvetlením
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.138 (?), 21.12.2017 21:06

Evi, sice jsem slíbil, že uveřejním obrázek své Startky 1, ale teď už si nejsem tak jistý, že je to dobrý nápad. Ty Vaše jsou mnohem silnější a vyvinutější.

A jsou to tyčková či keříčková? (Asi hloupá otázka.)

Milan HP

P.S. Na tomhle vlákně se cítím hrozně malý až nejmenší. Z těch všech odrůd (tak kolem milionu) tady zmíněných mi jde hlava kolem. Je to pro mne jako čínština.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 247.166 (?), 21.12.2017 21:24

Z týchčo som už vysievala -Štartky, Tomatoberry, SugarGloss a Pink Charmer sú tyčkové-indeterminantné, Stupické skoré poľné a Cristal polodeterminantné, MagliaRosa kríčkové-determinantné a skorá Sleeping Lady je trpaslík- Dwarf- správa sa ako tyčkové, ale má kompaktnejší nižší vzrast a pomerne dobrú rodivosť, je vhodná do väčších kvetináčov.

      Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika