Rajčata 2018



host - 243.114 (?)
19.12.2017 15:58

Supersweet praskalo snad víc než Cherolla a to je co říct. Na něj se stačilo jen škaredě podívat.Nikdy víc.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 247.166 (?), 19.12.2017 16:35

Ja som Stupické skoré poľné vysadila po 6. rokoch (vonku som ho prestala pestovať) 2 korene do sklenníka(St. sklenníkové sa mi kedysi neosvedčilo) a bola som milo prekvapená. Ako prvé dozrievalo okolo 20 mája, dokonca nemalo ani žltý límec a hoci som ho pôvodne plánovala vyhodiť zo sklenníka v polovici sezóny, rodilo celkom obstojne až do októbra. Pestovala som ho ako kríčkové, sem tam, som vylomila nejaký výhon, tak ani neprerastalo anebol z neho žiaden prales.. Ale možno by bolo dobré vysadiť pre porovnanie aj tú Taminu. 

    Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 19.12.2017 16:15

Letos jsem se věnoval pěstování všech českých hybridů a také jsem měl vedle sebe Stupické polní rané, Taminu a Matinu. Rok to byl netypický a rozdíly v ranosti nebyly tak velké jako jiná léta. Nějaké hodnocení jsem dělal i zde ve vlákně Česká rajčata 2017. Stačí prohlédnout si toto vlákno.
           Vladimír
PS.: Semena posílám

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mato.zahradnik - (5) - 200.242 (?), 6.1.2018 13:16

Ahojte, semená rajčín z USA, firiem, ktoré k nám neposielajú objednávam ku známym, čo tam žijú, a tí mi to posielajú sem. Ale napríklad" J & L gardens" sem posiela bez prekážok. Európska firma, z Belgicka, ktorú som len nedávno objavil takúto prekážku nemá, a majú tam krásne odrody, vzhľadom k menšiemu počtu balených semien majú aj veľmi prívetivé ceny. Aby som priamo nepísal názov firmy, nájdete ju medzi tými ojedinelými, ktoré ponúkajú rajčinu, akú vám ukáže, keď zadáte " Big Cheef Stripes Tomato" (písať presne, je tam "chyták"). Aj na pokochanie sa modernými i klasickými, často veľmi nezvyčajnými odrodami je to zaujímavé si prejsť. :)

Snáď je v poriadku, že to takto píšem. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 247.166 (?), 6.1.2018 14:35

Dík, Maťo, dúfam, že aj, trochu som tam surfovala a našla som veru všeličo zaujímavé, niekedy do budúcna, stojí za to vyskúšať.smiley Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 19.12.2017 8:33

O víkendu jsem dělal poslední šopák ze svých. Zatím nejdéle jsem uchoval (opakovaně) odrůdu Zlatava, letos jsem jí měl málo na to nechávat jí do nového roku. Vladimíre, i když píšeš, že nebudeš pěstovat cherry rajčata, zkus zařadit do sortimentu Jahodo. Není to hybrid, je chutné a má v sobě LSL gen. K semenům z Lidlu: jsou to vesměs odrůdy starší, ale dobré. Ta supersladká stovka praskat bude, mám dojem, že už jsme jí měli ve foliáku před rokem 1990 (Sweet 100 tam bylo určitě). Tehdy bylo méně tepla, menší kontrasty ve vlhkosti vzduchu, rajčata nepraskala, nebo jen málo. Měli jsme ta drobná sladká rádi (plný foliák Startu, popř. i Sláva Porýní a několik těch drobných).V té době jsme pěstovali - vedle Bonzetu - i další položku z Lidlu, Harzfeuer F1. Vysejte ho a dejte vedle Startu F1, možná přejdete k tomu německému z 50. let. Hildares je trochu tužší a má méně výraznou chuť. Ten stojan v Lidlu obsahuje dost dobrých odrůd nejvíce ze II. poloviny 20 století, dokonce tam měli i nehybridní okurky "kornyšonky". Lidl není výrobce, nechává si osivo balit u solidních firem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 247.166 (?), 19.12.2017 9:13

Díky, pane Ivane, máte zaujímavé príspevky aj ohľadom udržania čo najoptimálnejšej teploty v sklenníku. HarzfeuerF1 aj HildadresF1 som mala vlani v sklenníku Harzfeuer mi robil žltý límec, Štartky nie. Hildares rodil pekne, ale tá chuť ma neoslovila. Ano, na tom stojane v Lídli bolo dosť dobrých starých odrôd a podstatne lacnejších než v iných obchodoch. A napr. ten Hildares ani inde nemajú, U nás na Myjave ho dosť pestujú, lebo v pliesňových rokoch vydrží najdlhšie. Mňa ten Supersweet 100F1 len neoslovil -ani v sklenníku, ani v kýbli, oproti ostatným Cherry, čo som mala.  Ak niekde uvidím, možno skúsim to Jahodo, preklepla som sa v úvode, miesto Jagodky som myslela Jahodo.

Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 19.12.2017 15:58

Supersweet praskalo snad víc než Cherolla a to je co říct. Na něj se stačilo jen škaredě podívat.Nikdy víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 19.12.2017 17:48

Pokud jde o to uchování rajčat, mně vůbec nejde o to uchovat nějakou odrůdu třeba i LSL co nejdéle, ale já chci pěstovat odrůdy, které jsou běžně pěstovány hlavně pro dlouhodobé uchování (do března a déle) a mají takto nastavenou genetiku. Není to nic GM, ale rajčata zavěšená na špagátu se uchovávají ve Španělsku více než dvě století. Mám pocit, že letos, kdy jsem tato rajčata pěstoval pod střechou s minimální zálivkou v době růstu a zrání plodů se mně tato rajčata podařilo vypěstovat v dobré kvalitě  a chutná. Jak dlouho ještě vydrží je zatím ve hvězdách. To mne zajímá víc, než nějaká dozrávající rajčata, která jsem také konzumoval jěště počátkem prosince.
Já jsem tak trochu český patriot. Neznamená to, že budu vždy chválit česká rajčata, spíš se snažím k nim přistupovat kritičtěji než k odrůdám cizím. Protože v cizině je docela zájem o česká rajčata (hlavně o Stupické polní rané, které se běžně pěstuje od Nového Zélandu až po Aljašku- asi nejčastěji pěstované rajče na světě, které si každý vyzkoušel pěstovat) tak jsem od roku 2014 začala pěstovat všechna rajčata u nás na trhu, abych byl v obraze. Také mne začala zajímat historie šlechtění u nás a zejména všechno co o tom Stupickém se dalo sehnat. Všechno co jsem zjistil, jsem publikoval na internetu v USA a také něco zde např. ve vláknech Česká rajčata a Česká rajčata 2017.
K tomu Stupickému polnímu ranému. Ano má dvě vady, ale to neznamená, že se s tím nedá nic dělat. Je náchylné k praskání, ale které rajče s tenkou slupkou není.  Dobře ochráněné před velkým deštěm a nadměrnou vlhkostí např. ve skleníku by mělo toto praskání být minimální. Stejné je to s tím žlutým límcem. Ten se tvoří za určitých podmínek, ostré slunce a rychlé dozrávání při vysokých teplotách. A protože tímto límcem trpí i hybridy F1, kde je pro hybridizaci použita linie na jejímž počátku je Stupické (Start F1, Tornádo F1)), tak také tyto odrůdy více trpí na žlutý límec. Já jsem zahrádkář a mohu si dovolit s těmito odrůdami experimentovat a přijít na opatření potřebná k tomu aby se tento žlutý límec netvořil. A to je můj současný cíl, pokud jde o česká rajčata. Mohl bych přejít k odrůdám, které také mají základ ve Stupickém, ale k jejich dalšímu křížení bylo použito odrůdy, které chybí jeden gen způsobující dozrávání a proto nemají ten límec (Toro, Torino, Pálava, atd.). Jsou to krásná kulatá rajčata (LSL), jen ta chuť je trochu jinde. Pokud jde o chuť, tak mne takové Harzfeuer ani jiné cizí rajče neuspokojilo tak jako Start F1. Asi každý vnímáme chuť jinak.
Kdyby Jahodo, Blumko atd. vydali v loňském roce, jistě bych si je odzkoušel. Ale omezuji množství odrůd a tak na zkoušení nových odrůd nemám místo. Počkám si jaká odezva bude od jiných.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 247.166 (?), 19.12.2017 18:14

Vladimíre,  veľmi pekne by som prosila laicky vysvetliť, čo znamená skratka LSL u rajčín, nemám naštudovanú genetiku šľachtenia, prípadne i ďalšie podobné skratky, akosi som sa o to doteraz nezaujímala. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 19.12.2017 22:15

Zkratka LSL znamená long self life znamená v češtině rajče s dlouhou trvanlivostí. Poprvé jsem o tom četl, když Ing. Prášil psal o nové odrůdě, kterou uvedli na trh (Bejbino). Napsal asi toto. Rajčata LSL když zčervenají a utrhnou se, tak se mohou dlouho skladovat, ale nikdy nedosáhnou tu správnou chuť. Kdežto rajče Bejbino když dostane červenou barvu se také mohou dlouho skladovat, ne sice tak dlouho jako LSL, ale během skladování dosáhnou výbornou chuť. Přiřadil jim značku MSL- midle self life (střední životnost). Podle mne asi ty s největší LSL jsou právě ta rajčata ze Supermraketů. Někde jsem četl, že rajčatům LSL chybí jeden gen, který se podílí na dozrávání. Ale jsou tady jistě lidé, kteří by to mohli vysvětlit lépe, já po tom nepátrám, protože pro mne to nemá žádný význam.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika