Rajčata 2017



host - 110.132 (?)
18.12.2016 18:38

Ked tak selektujete Kumato F2...Fn, ako sa meni kvalita? Staci vas subjektivny postreh.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 173.17 (?), 18.12.2016 17:39

Kumato je rajče F1, originál je dokonce chráněn tak, že firma Syngenta vůbec jeho semena volně neprodává, ale poskytuje je jen vybraným firmám, které produkují rajčata na trh. Většinou se pěstují v zimě ve Španělsku nebo ve sklenících. Mimo jiné i proto jsou tato rajčata tak drahá.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.228 (?), 18.12.2016 17:39

Když už se zde píše o klonování, ráda bych upozornila, že se jedná o generativní způsob rozmnožování, kdy se zasahuje do vajíčka(výměnou jádra či dalšími zásahy). Že se zde na foru začal tento výraz používat pro řízkování z jedné rostliny- no budiž, ale s jeho pravým významem to nesouvisí. Pěstitele Kumata jsem pochopila tak, že rajče zakoupil v roce 2008 a od té doby se snaží ze svých semen vybírat jedince určitých vlastností a tím vlastně šlechtí svoji vlastní odrůdu. Příští rok už bude tedy někde na F9. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 143.84 (?), 18.12.2016 17:51

Tímto ještě jednou odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil, s malou poznámkou, že jsem nenapsal že klonuji, nýbrž že selekcí vybírám nejlepší klon, což je asi také špatně a proto opravuji na: selekcí zvolím potomstvo s nejlepšími vlastnostni, které dále rozmnožuji výsevem jeho semen. Jak to prozatím vypadá, tak tyto vlastnosti jsou stálé a dále nemění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.228 (?), 18.12.2016 18:03

Moje poznámka mířila na pana Vladimíra. Vaší selekci fandím, když se Vám podařilo z nedostupného hybridu dostat z něj to nejlepší, co vněm bylo. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 110.132 (?), 18.12.2016 18:38

Ked tak selektujete Kumato F2...Fn, ako sa meni kvalita? Staci vas subjektivny postreh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 143.84 (?), 18.12.2016 18:53

Pro hosta 110.132 (?)

je to zajímavé, ale nezdá se mi, že kvalita se v dalších generacích zhoršuje. Řekl bych, že chuť je stále stejná, výborná jako u kupovaných plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 19.12.2016 0:06

Tvrzením "nezdá se mi, že kvalita se v dalších generacích zhoršuje" a "řekl bych, že chuť je stále stejná" se těžko oponuje.

Kumato F1 je stejně jako české hybridy např. Tornádo F1, Orkádo F1, Mandat F1. Proč tedy všichni kupují tyto poměrně drahé hybridy, když se jejich kvalita přesevy nemění a stačí si vybrat pár semen ze zralého plodu?  Dost pěstitelů rajčat to zkusilo a zjistili, že to takhle nefunguje. Co stále funguje je genetika jejíž základy popsal náš krajan J. G. Mendel. Doporučuji něco si o tom přečíst případně navštívit jeho muzeum v Brně.

Stabilizovat hybrid F1 tak aby výsledné rajče bylo nehybridné a mělo stejné vlastnosti jako původní hybrid se ještě nikomu nepodařilo, možná až se bude používat genetická modifikace u rajčat, ale o to asi ani nestojíme (alespoň já).

Jen bych chtěl dodat, že vůbec nechci někoho ovlivňovat tak aby se vzdal své víry v to, že přesévání hybridů nemá dopad na kvalitu a úrodu plodů. Jinak všem přeji hodně úspěchů při pěstování rajčat v roce 2017.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 19.12.2016 7:02

Vladimíre, zřejmě paříte k těm lidem, kteří stejně jako já, mají zálibu v amatérském pěstování.  Jsme ochotni této zálibě věnovat svúj čas i energii a dokonce si rádi povídáme s lidmi se stejným zájmem. Pouze z tohoto důvodu níže reaguji na váš poslední příspěvek.


„Tvrzením "nezdá se mi, že kvalita se v dalších generacích zhoršuje" a "řekl bych, že chuť je stále stejná" se těžko oponuje.“                     Máte potřebu vždy oponovat subjetivnímu hodnocení jiných? Mě většinou stačí vyslechnout názory ostatních a popřemýšlet o nich. Ale dobrá, rozumím tomu tak, že určitá míra skepse je potřebná a tu vám neberu.


"Proč tedy všichni kupují tyto poměrně drahé hybridy---"           A proč by se všichni měli věnovat semenářství, když koupit sáček s lákavým barevným vyobrazením a semeny uvnitř je tak snadné? Mě k tomu vedlo to, že semena rajčat Kumato nebyla u nás s sehnání.


"…když se jejich kvalita přesevy nemění a stačí si vybrat pár semen ze zralého plodu? Dost pěstitelů rajčat to zkusilo a zjistili, že to takhle nefunguje. Co stále funguje je genetika jejíž základy popsal náš krajan J. G. Mendel. Doporučuji něco si o tom přečíst případně navštívit jeho muzeum v Brně."            Ano, genetika naštěstí funguje, takže jestli bylo k hybridizaci použito dvou chutných odrůd a vnitrodruhové křížení, pak neexistuje žádný důvod, proč by potomstvo nemělo být také chutné.


„Stabilizovat hybrid F1 tak aby výsledné rajče bylo nehybridné a mělo stejné vlastnosti jako původní hybrid se ještě nikomu nepodařilo, možná až se bude používat genetická modifikace u rajčat, ale o to asi ani nestojíme (alespoň já).“                    Proč by výsledné rajče nemělo být nehybridné, jestliže se opyluje vlastním pylem? Zřejmě nerozlišujete mezi vnitrodruhovým, mezidruhovým a mezirodovým křížením a všechno házíte do jednoho pytle. Dále, nikde jsem netvrdil, že potomstvo vzešlé z hybridu F1 má s ním všechny vlastnosti stejné. Pro mne jsou rozhodujícími kriterii výběru chuť a „zdravý růst“- což pro mne znamená to, že v mých pěstitelských podmínkách bude taková odrůda vúbec pěstovatelná.          

„Jen bych chtěl dodat, že vůbec nechci někoho ovlivňovat tak aby se vzdal své víry v to, že přesévání hybridů nemá dopad na kvalitu a úrodu plodů. Jinak všem přeji hodně úspěchů při pěstování rajčat v roce 2017“                     Hovoříte o víře, ale já hovořím o svých vlastních praktických poznatcích a výsledcích. Jinak vám také přeji hodně úspěchů při pěstování rajčat v roce 2017
PS. Bez plísně bramborové a šťastnou volbu při nákupu nejúžasnějších hybridů F1

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 19.12.2016 13:19

Jsem vlastně potěšen, že jste mne ohodnotil jako člověka majícího zálibu v pěstování rajčat, a že jste nadále ochoten se mnou diskutovat. Děkuji za Vaši ochotu.  Já diskutuji většinou jen tehdy, když s příspěvkem nesouhlasím a to je v tomto případě. Že někdo nesouhlasí se mnou, to mne také až zas tak nebere.
Nemám potřebu vždy oponovat subjektivním tvrzením jiných, ale když má zkušenost s pěstováním Kumata je jiná a názory odborné veřejnosti (myslím tím i profesionální šlechtitele rajčat) se shodují s mou subjektivní zkušeností, tak musím oponovat. Jestliže uvedete nějaké své zkušenosti v diskuzním fóru, tak se nesmíte divit, když s Vašimi názory někdo nesoulasí. O tom diskuze je.

"řekl bych, že chuť je stále stejná" Tak je stejná nebo není stejná? Když je stejná, proč děláte nějakou selekci? Jak zjišťujete, že je stejná? To si každý rok koupíte půl kila Kumata jen proto abyste mohl porovnat chuť? Nebo máte tak úžasnou chuťovou paměť, že si pamatujete jak Kumato chutnalo před osmi lety? Jinak na Kumato jsem v létě v době sklizně mých rajčat v Bille nikdy nenarazil. Není jednodušší z koupených rajčat Kumato si každý rok vybrat nová semena? Docela chápu, že je to pro Vás spíš zábava, já také pěstuji některé odrůdy jen tak pro zábavu.

„Proč tedy všichni kupují tyto poměrně drahé hybridy?“ Protože buďto čtou odborné články nebo se doslechli od sousedů, kteří to zkusili, že to s přesevy nefunguje.
„Jestliže bylo k hybridizaci použito dvou chutných odrůd, pak neexistuje žádný důvod, proč by potomstvo nemělo být také chutné“. Dva krásní jedinci nemusí mít krásné potomstvo a v dalších generacích může dojít i k degeneraci. Tak je to i s chutí, prostě tak to v genetice chodí.
„Proč by výsledné rajče nemělo být nehybridní, jestliže se opyluje vlastním pylem?“. Protože pyl je z hybridního rajčete a také vajíčka jsou z hybridního rajčete. V pylu i ve vajíčku je plno různých genů u nichž nevíme jak se v další generaci F2, F3…Fn nakombinují a jak bude rajče vlastně chutnat.
Té ironické poznámce „šťastnou volbu při nákupu nejúžasnějších hybridů F1“ nerozumím. Nejsem si vědom, že bych někdy někde napsal, že hybridy jsou nejúžasnější, a že proto pěstuji jen je.          
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.84 (?), 19.12.2016 15:12

Všechno je v pořádku Vladimíre. Předpokládám že v srpnu 2017 budu schopen zde dodat fotografie a pokud budete mít zájem, mohu Vám pár plodů poslat.

S pozdravem Jiří II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika