Rady pro absolutního začátečníka



host - 66.26 (?)
7.4.2016 9:52

Mne to naopak prijde prelite a problemy s "hobby" substraty nejsou neobvykle.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
host - 159.162 (?), 7.4.2016 7:38

Minulý rok som mal obyčajný záhradný substrát, teraz boli niektoré vo výsevnom substráte značky agro myslím a niektoré vo výsevnom substráte z OBI.

Tú OSB dosku mám preto lebo som tým predlžoval velkosť parapety aby sa mi tam toho zmestilo viac, velkost osb dosky je 100x100cm a neviem ci by bolo mozne aby sa teplo dostalo aj ku tým ktoré boli napr. hned pod oknom, kedze je tam parapeta a aj osb doska a radiator je dalsich 50cm pod nimi, kazdopadne v tej miestnosti som ich pestoval posledny rok, nabuduce to budem skusat v inej miestnosti s inou teplotou, no ale až o rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 66.26 (?), 7.4.2016 8:26

AGRO substrat pro vysev a mnozeni... to se mi moc nezda, pro vysev by mel mit substrat jine vlastnosti, nez pro mnozeni (prepichnuti). Bud jedno nebo druhe, mozna drzi moc vlhkosti - vhodne pro vysev a kliceni, ale nevhodne pro sazenicky po prepichnuti (jsou mozna 'prelite'). Substrat z OBI zrejme "neznackovy" bude jeste horsi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 159.162 (?), 7.4.2016 9:12

Ach ospravedlňujem sa ale ja som napísal substráty do ktorých som vysieval, pardon. Rastliny som nasledne presádzal do Agro zahradnicky substrat s aktivnym humusom. 

Sú v nom presadené aj papriky a s tymi vôbec žiadny problem preto ma ani nenapadlo to riešiť, ale ked tak rozmýšlam tak aj minulý rok som presádzal rajčiaky do tohto substrátu, že by to bola chyba?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 66.26 (?), 7.4.2016 9:29

Aktivni humus... kvalitni vyzraly kurovy humus (dle popisu). No nevim, mozna vhodne pro zlepseni zeminy na zahonech, ale asi ne pro prepichovani malych sazenic. Ta kura se mi tam nezda, radsi bych to nepouzival (pro pestovani sazenic).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 226.218 (?), 7.4.2016 9:43

Na předpěstování používám vždy ten nejobyčejnější zahradnický substrát a žádný problém jsem nikdy neměl. V tom bych rozhodně příčinu nehledal. Navíc sám píšete, že jste zkoušel více substrátů. Podle fotek mi to přijde jako spálené od slunce - kombinace málo zalité a prudké slunce? Na vašich fotkách vidím úplně vyschlý substrát a jen pár kapek v jednom místě. U mně tedy vypadá výrazně jinak - v podstatě permanentně vlhký.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 66.26 (?), 7.4.2016 9:52

Mne to naopak prijde prelite a problemy s "hobby" substraty nejsou neobvykle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 7.4.2016 9:58

Ano, myslím si to samé. sazeničky které se po přepíchání dají za okno, hlavně na západní stranu, kam ted svítí velmi douho, mě takhle taky dopadnou. Do přepíchání to slunce snášejí bez problémů, jak se vrátí na stejné místo po pikýrování tak chřadnou. Odspodu lístky usychají.My jsme měli jedni z prvních plastová okna, nevím, kolik je to let, ale hodně. Před léty se mě za těmito okny začaly po přepíchání kroutit u paprik listy. Hlavně u Berosů, ale i jiných odrůd. Na listech absolutně nic nebylo, mšice apod. Ptal jsem se na to pana Šipoše z Pribety, šlechtitele u nás známé Simony. Odpověděl, že to mohou dělat ta plastová okna. Ve foliáku se to potom spravilo. A opravdu, od další sezony vozím sazeničky k matce kde je "normální" okno a bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 226.218 (?), 7.4.2016 10:08

Souhlasím. Teď si vzpomínám, že podobně mi dopadly papriky, když jsem je pikýroval. Po přesazení žloutnuly a usychaly, zatímco ty od počátku v kelímku krásně rostly. Od té doby je seji po 2 semínkách přímo do kelímku, bez pikýrování, a nemám problém. Rajčata tak pěstuji vždy, takže jsem tuto reakci nikdy nezaznamenal. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.162 (?), 7.4.2016 12:05

A kedy zvyknete vysievať semená? Ja som rajčiaky sadil okolo 22.2 a presádzam ich hlavne z dôvodu že sa sadeničky vytiahnu, takže ich následne presádzam a dávam im zem až po listy aby neboli také vytiahnuté, ked ich dávate priamo do kelimku niesu potom vytiahnuté?

Zalievať sa snažím tak aby to nebolo premokrené ale ani aby to príliš nevyschlo, problém asi bude v tom že po presadení na nich svieti celý den prudké slnko a ked sa to spojí s tým možno príliš prehnojeným substrátom tak problém je na svete... Na budúci rok to chcem robiť tak že semiačka po vysadeni najpv prelejem Previcurom proti padaniu klíčnych rastlín, následne pri pikirovani budem substrát miešať s obyčajnou zemou zo záhrady a nebudem ich nechávať na priamom slnku, to už dúfam že sa mi nestane potom to čo tento a minulý rok lebo ma asi porazí... Jo a sadenice budem dávať na chodbu kde sú normálne okná a nie plastové, dúfam že to všetko zabere :D...

Dakujem za všetky rady a postrehy :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 226.218 (?), 7.4.2016 12:25

Pokud jste začátečník, jak je název tohoto vlákna, asi sazenic nemáte tolik, aby se nevešly na okna. Můžu vám říct postup, jaký používám já, a mám 100% úspěšnost, silné a nevytáhlé sazenice.

Papriky i rajčata dávám po 2 semínkách přímo do kelímků. Používám ten nejobyčejnější zahradnický substrát. Plním tak do 2/3, a až trochu povyrostou, dosypu do plna, aby se vytvořily maximálně kořeny. Papriky seji na konci ledna a rajčata v půlce března. Dám na okno, v místnosti je průměrně 20-21°. Zalívám tak, aby celý substrát byl vlhký, tzn, řádně zaliji a nechám i v podtácku, aby sosaly i zespoda. Po pár dnech, až substrát vyschne, opět zaliji, atd. Po pár dnes začnou klíčit, klíčivost je 100% u rajčat, takže vždy jednu ze 2 sazenic vytrhnu. Papriky tak 95%, takže jsou po 2, některé po 1. Okna jsou jižní, plastová dvojskla. Vzhledem k tomu, že nepikýruji, se mi ještě nikdy nestalo, že by jim slunko ublížilo, ba právě naopak. Toť vše.

Tip: udělal jsem si polici nad papapet, takže mám tác a nad ním 40cm další, takže v jednom okně se vleze 60 sazenic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika