Pěstování raných rajčat v nádobách



Stránky: 1,  2   
host - 61.51 (?) 
25.9.2019 11:27, zobrazeno: 7779x
Jaké odrůdy a postupy se Vám osvědčily pro pěstování v květináčích pro co nejranější sklizeň? Letos jsem v květináčích pěstovala poprvé, rajčata jsem zasela koncem února – Jahodo, Bejbino, Goldkrone a menší černá "No name" od kamarádky. Podmínky doma jsem měla dobré, rostliny byly hezké a silné, od dubna jsem je otužovala a v půlce května je přesadila do 25 l květináčů, to měly tak 30 - 40 cm, dala jsem je ven k domu na jižní stranu, kde na ně neprší. Doufala jsem v brzkou sklizeň, ale první rajče bylo zralé až v půlce července a všechny rostliny mají zelená rajčata ještě teď (přendala jsem je do garáže, kde snad u okna dojdou). Je takle pomalá a dlouhá sklizeň normální, nebo to bylo studeným květnem? Co můžu udělat pro dřívější sklizeň? Pročítám už nějakou dobu diskuze a snažím se vymyslet, co můžu realizovat ve svých podmínkách - skleník nemám, pařeniště ano - max. 40 cm vysoké, můžu využít i garáž s 2 malými okny na jih, kde nemrzne). V příspěvcích Evy T. jsem našla doporučené rané odrůdy Maglia rosa, Stupické a Gardenberry – je to stejné jako Jahodo od Sema? S keříčkovými váhám, letos jsem měla Venus a bylo tak kyselé, že to nikdo nechtěl jíst. Děkuju za rady, Elen
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 25.9.2019 19:51

Na jaře závisí rychlost růstu a zrání rajčat hlavně na tepelných podmínkách. Rozdíly v délce dne a v osvětlení jsou v březnu až dubnu v různých lokalitách nebo i zemích málo významné. Podle mých zkušeností, rajčatům vyhovují nejlépe teploty kolem 30-32st. ve dne a kolem 15-25 st. v noci. Snesitelná maxima jsou +5 až +35. Optima dosáhnete nejlépe v pařeništi nebo jiném improvizovaném krytu. Jestli můžete v pařeništi vyhloubit terén do -20cm, dejte do něj v dubnu silné sazenice (výsev leden/únor) v nádobách 0,4-1 litr. Ke sklu to budou mít 50 cm a to by mohlo až do půlky května stačit. Po přesazení do velkých květináčů (v květnu) můžete rajčata přihřívat improvizovaným fóliovým krytem zavěšeným na prádelní šnůře až do doby, kdy venkovní teploty dosáhnou 30st. Podle počasí můžete rajčata zakrývat třeba jen na noc a ve dne jen částečně. Přehřátí také vadí. Při dlouhodobých teplotách nad 30st. je proto lepší spíše přistiňovat.

Fóliový kryt
Fóliový kryt
Fóliový kryt schéma
Fóliový kryt schéma
Sazenice k rychlení v pařeništi
Sazenice k rychlení v pařeništi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 208.132 (?), 26.9.2019 10:04

Tento rok bol výnimočný, celkovo sa mi hlavná úroda vonku oneskorila temer o mesiac oproti minulému roku pre mimoriadne studený máj. Von vysadené rastliny mi začalili dozrievať až koncom júna, kvetináčové síce v apríli, ale to boli tie z novembrových výsevov s prisvetľovaním za oknom od januára. Z januárových výsevov (20. jan. som napr. siala Tutti Frutti F1) mi dozrievala v kvetináči za oknom okolo polovice mája a vonku vo dvore bola až doteraz.  Ak chcete mať v kvetináčoch skorú úrodu, odporúčam vysiať koncom januára, príp začiatkom februára- teda o mesiac skorej ako ste vysievali vlani a hlavne skoré odrody. Pri presadzovaní prípadné vyťahovanie možno riešiť položením rastliny na ležato, alebo stočením do špirály.Koncom marca by sa už nemali tak vyťahovať(potrebujú aspoň 12 hod. svetlo, aby kvitli a nasádzali plody.Pokiaľ počasie dovolí otužovať už od začiatku marca.Dôležitý je aj výber skorých odrôd. Jahodo nepatrí k najskorším. Moje osvedčené sú Stupické skoré poľné, Maglia Rosa, Sleeping Lady, Mongolskiy Karlik, GardenberryF1, Štart F1. Tento rok budem skúšať skorej vysiať ajTutti Frutti a príp nejaké balkonovky- napr. Bajaja a Vilmu.Pre rajčiny sú optimálne teploty pre rast cez deň 22-30 stupňov, v noci 15-20 stupňov- dôležitý je rozdiel medzi nočnými a dennými teplotami. Pri nižšej intenzite svetla môžu mať aj nižšie teploty- nebudú sa tak vyťahovať. Pre kvetináčovky sa mi osvedčlo presadiť ich v máji na trvalé stanovisko do nádob s čiastočne urezaným dnom do mierne vyhľbených jám a kompstom, príp. vhodne použitým hnojivom  - takto vysadené netreba tak často polievať - pustia korene hlbšie do zeme.

 Aj ja mám tento rok vonku ešte spústu zelených rajčín. Kvetináčové už likvidujem, nebudem ich prenášať do vnútra, lebo pod strieškou chytili molice, ale ak ich máte vy zdravé s kľudom ich môžete dať do garáže k južnému oknu, kde môže ešte väčšina dozrieť do prijateľnejšej chuti, ako pri obratí za zelena- príliš už ale nepolievajte.

  Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 61.51 (?), 27.9.2019 14:35

Děkuju za odpovědi, bohužel můžu psát až teď, dosud se mi okno "Text příspěvku" vždy do vteřiny zavřelo a nebylo kam psát... stává se vám to taky?

Stupické už mám koupené, Gardenberry, Start a balkonovky taky seženu. Kdyby byla možnost od Vás koupit i ty další, které se běžně nenabízejí (Mongolskiy Karlik, Maglia Rosa a Sleeping Lady), byla bych moc vděčná!

Proč je rozdíl mezi denní a noční teplotou tak důležitý? Rostou pak lépe? To pro mě bude těžké, máme pasivní dům, teplota pořád stejná, leda když svítí sluníčko, tak je za oknem trochu tepleji... leda že bych otevřela mikroventilaci, ale aby na ně zas netáhlo... Letos byly sazeničky i v těchto podmínkách hezké a silné, ale nemám srovnání.

Ještě bych se zeptala - myslíte, že 25 litrový květináč stačí?

Láká mě zkusit i podzimní výsevy, poradíte mi prosím, čím přisvětlujete?

Mockrát děkuju, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 27.9.2019 16:00

Rozdíl mezi denní a noční teplotou je vhodný hlavně při nedostatku světla. Rostliny jsou pak silnější. Ale sám jsem vypěstoval dobrou sadbu mnoha odrůd rajčat v interiéru bez významného nebo žádného kolísání teplot. Některá rajčata mám v klimatizovaném interiéru stále.

Když jsem pěstoval v lodžii na Vysočině rajčata, květináče měly 7 litrů. Tornáda přitom dorostla až do 2 m a dobře plodila. Musel jsem však denně zalévat a na dně květináčů byl zkompostovaný hnůj. Balkónovky pěstuji ve 2-3 litrech zeminy. Skoro se mi zdá, že je 25 litrů zbytečný luxus pro jedno rajče.

Nutnost přisvětlování závisí na teplotě. Při 15ºC rostou rajčata sice pomalu, ale při použití odrazové fólie přežijí i v lednu. Myslím si, že při přírodním denním spektru po dobu 8-9 hodin (zejména za slunečného počasí), postačí libovolný zdroj světla k malému dvouhodinovému přilepšení. I zářivka nebo LED. Samozřejmě se dá přisvětlovat i nákladnějším vyváženým zdrojem po delší dobu a zvýšit teplotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 61.51 (?), 27.9.2019 19:23

Rajčata ve 2 l květináčích? To zírám... jsem zvědavá, jak moc budou prokořeněné ty moje, až je vyndám... a to jsem si říkala, že je v těch 25 l trápím :)

Loni jsem ještě měla fóliák, ale hodně tu fouká, tak nepřežil. Nový tedy nemá cenu a skleník je velká investice i závazek. Proto jsem zkoušela květináče, abych mohla rostliny za jarních mrazíků ještě dávat dovnitř a chránit před deštěm. Když porovnám, jak rostly ve volné půdě... tak jsem z květináčů spíš zklamaná. Ve fóliáku i venku jsem je měla na 3 i víc výhonů, vše obsypané. V květináčích 2 výhony ještě utáhly, ale výnos skoro stejný jako jenom na jednom.

K tomu přisvětlování sazenic - na jižním okně by měly tak 24°C, svítil byste? Místo odrazové fólie jsem loni použila alobal (na stranu směrem do pokoje, aby odrážela světlo) ale vzdala jsem to, protože i když bylo jen polojasno, rajčata to trochu popálilo.

Mohl byste prosím napsat víc k těm celointeriérovým rajčatům? Díky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 27.9.2019 20:37

Při osmihodinovém dnu (prosinec) a 24ºC rajčata asi nepřežijí ani na jižním okně. Možná budou jen trpět až do února a bude to na nich vidět. Já jsem používal alobal u rajčat při 15st. v březnu a líbilo se jim to. Pokud jde o nádoby: trhovci dokáží vypěstovat i půlmetrové kvetoucí sazenice nebo i s plody v kelímcích 400ml, ale často je zalévají hnojivým roztokem. Sazenice netrpí. Rajče není cuketa. Já mám momentálně v interiérech keříčková balkónová rajčata v květináčích a v samozavlažovacím truhlíku. Do interiérů se hodí spíše maloplodá keříčková rajčata, protože tyčka v malém květináči bez opěrné konstrukce špatně drží. Kdyby byla opěrná konstrukce, dalo by se pěstovat i něco vyššího. Tyčkové odrůdy jsou prý v zásadě trvalky. Menší nádoby však znamenají pravidelnou zálivku a občasné přihnojování roztokem (Kristalon apod.).

Aztek ve 2litrech a Vilma ve 3 litrech zeminy
Aztek ve 2litrech a Vilma ve 3 litrech zeminy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 226.156 (?), 28.9.2019 8:05

Myslím, že p. Mimmo to dostatočne vysvetlil s veľkosťou nádob, aj s tou teplotou- čím vyššia teplota, tým viac sa v zimnom období vyťahujú a tým viac ich treba prisvetľovať. Zo začiatku stačí aj obyčajné svetlo, ale ak chceme, aby kvitli a rodili treba aj nejaké grow full spektrum.Ja som pred 3 rokmi objednávala cez Ebay, dá sa celkom lacno, neviem teraz názov(tuším 54W led Full spectrum), ale niekde som to tu na fóre už písala.  Prisvetľujem ním od januára. Používam aj termofóliu z lekárne ako Al. odrazovku miesto záclony - vraj môže poskytnúť rastlinám až o 30% viac svetla, neskúmala som, ale evidentne pomáha tiež.

Mladým rastlikám zbrzdí trochu rast a vyťahovanie aj častejšie postupné presáddzanie do o málo väčších nádob- silu potom venujú do tvorby nových koreňov- najmä pri tých nižších nočných teplotách. Ja presádzam asi 4 krát- 1. raz pikírujem pri náznaku prvých pravých listov - vždy až po klíčne listy do malých1-2 dl kelímkov, druhý krát do 3 dl- príp. vytiahnutú rastlinku aj ohnem do U, tretí krát do 1 l nádoby, zase hlbšie, štvrtý krát do finálnej nádoby podľa druhu rajčny.Magliu Rosu mávam obyčajne v 5-6 l nádobe, Stupické v 8 l, Štartky a Gardenberry v 10 l. Treba však častejšie polievať a prihnojovať (Kristalon zdravé rajče a paprika), ja som prihnojovala v týždňových intervaloch žltým kristalonom na striedačku s roztokom liadku vápenatého. Aby som nemusela tak často polievať, tak som tento rok väčšinu takýchto skorých indeterminantných kvetináčoviek z dvora (aj Magliu Rosu) presadila koncom mája von na záhony do čiastočne zapustených okolo 20-25 l. nádob s čiastočne urezaným dnom do zeme kde pustili korene hlbšie a krásne plodili až doteraz. 

      Eva T.

Aprílové otužovanie
Aprílové otužovanie
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 156.162 (?), 29.9.2019 8:00
Moc děkuji za spoustu pratických informací!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 29.9.2019 22:42

Podpořím Evu tím, co jsem provedl sám: měření intenzity světla s a bez alobalových odražečů: není to sice konzistentní, ale v průměru se opravdu jedná o zhruba třetinu. Pokud chcete přesná čísla, mrkněte na vlákno Rajčatový hokus pokus. Co se přisvětlování týká, myslím, že hodně závisí na místních podmínkách, ale také teplotě v místnosti. Po dvouleté zkušenosti dám přednost nižší teplotě a méně přisvětlování, tedy pomalejšímu růstu.

Určení kritické velikosti nádob je taky můj problém, specielně když chci rajčata pěstovat jako trvalky - tedy i přes další zimu. Zatím jsem pokusy došel k názoru, že spíš než na objemu záleží na způsobu a častosti přihnojování a půdě v nádobách. Ale i tak mi vychází minimální hranice na 10 a více litrů - především kvůli udržení vlhkosti. Pro nízká keříčková pak stačí 6 - 8 litrů, ale s častějším zaléváním.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika