Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?) 
16.9.2019 17:25, zobrazeno: 16302x

Ve vlákně Konzumace rajčat napadených plísní jsme poněkud značně odbočili od tématu, takže jsem se rozhodl založit vlákno nové.

Odpovídám Mimmovi na jeho poslední příspěvek v Konzumaci.

Mimmo, loňský rok byl výjimečný a měl na mne špatný vliv: nakukal mi, že je to všechno brnkačka a že to půjde samo. Ten letošní mi naopak pomohl: vím už, že to samo nejde a že musím tvrdě pracovat a přemýšlet o tom, co dělám. Nechat co nejmíň věcí náhodě. Až to všechno skončí, zase to shrnu nějak přehledně (díky za chválu). Hlavně svá opomenutí a chyby.

Váš projekt třetí sezóny mne zajímá. Ta Vilma vypadá jako mladice. Co přesně myslíte? Tedy kdy vysejete semínka, jaké odrůdy (s tím si teď lámu hlavu taky), zda budete přisvětlovat a tak dále. Chystám se vysévat začátkem listopadu, po vzoru Evy T. a také proto, že cítím, že je nutná přestávka. Žádné řízky (stejně je nemám z čeho vzít), to absolutně zklamalo.

Nerozumím tomu o zmrazených rajčatech. Vy jste je dal do mrazáku? Kámoš to dělá a pak je jí jako "rajčatovou zmrzlinu". Ještě jsem ji neokusil. Ale na vaření se přece hodí skvěle, ne?

Jak dlouho trávíte Vánoce v Česku?

Milan HP

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 16.9.2019 18:48

Dotyčnou Vilmu jsem nikdy nepřisvětloval (nepočítám-li světlo v místnosti do 16 hodin) a chemicky neošetřoval. Je umístěna daleko od patogenů a síť v (Z) okně ji znemožňuje kontakt s jakýmkoliv hmyzem. Mírně ji přihnojuji a zalévám. Víkend vydrží bez zalévání. Pokud však hrozí teploty nad 35º nebo pokud má víkend 3 dny, částečně ji zakrývám PE sáčkem. Vylamuji přebytečné listy a když je už moc košatá nebo poškozená suchem, přistřihnu ji. O Vánocích bude bez zalévání asi 14 dní při 18°C. Bude tu devítihodinový den (v ČR bude osmihodinový). Myslím, že kdybych ji silně ostříhal a zakryl sáčkem, přežila by tak týden. Jednou jsem to zkoušel, ale byla celá mokrá. Je jasné, že je to špatně. Proto jsem si koupil dvě tkaničky, kterými jsem chtěl zavlažovat z vyvýšeného kbelíku. Vůbec však nesají. Koupil jsem tedy úplně jiné tkaničky a ten známý vzlínací pokus budu opakovat. Potřeboval bych tak průtok 0,3 litru za den. Kdyby to bylo o něco méně, dám tam více tkaniček. Taky chci udělat úzký knot z perlitu zašitého do plátna.

Na zahradě mám už jen převážně řízky ze zálistků. Musel jsem je postříkat Decisem proti invazi kněžic. Ty se jim i po 3 týdnech vyhýbají, protože ještě nepršelo a ony to cítí. Nesnědená rajčata ještě akumuluji v mrazáku. Někdy je odvezu domů autem a uděláme z nich kečup. Rajčatovou zmrzlinu asi ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.41 (?), 16.9.2019 21:17

Ten kbelík nemusí být vyvýšený, rostlina si tu potřebnou vlhkost natáhne i zdola. Nebo také otočit PET láhev plnou vody a hrdlo zastrčit do zeminy - ale to nevím, jak dlouho ta voda vydrží.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 18.9.2019 9:52

Díky Vašemu příspěvku jsem si uvědomil, že původcem mé nákazy by mohly být i pokojové rostliny - měl jsem jich tam fůru a některé měly hnědé listy. Samozřejmě ty přežijí, ale rajčata jsou jiné kafe. Takže pokojáky ven! Tedy kromě jiného.

Bulharsko je na tom s délkou dne v zimě o dost líp, takže já asi přisvětlovat budu muset. Váhám ale, zda už vysít teď nebo až začátkem listopadu. Kdy jste tu Vaši Vilmu vyséval? A také bych chtěl i jinou vhodnou odrůdu. Počet rostlin takhle pěstovaných omezím na 6. Se zaléváním problém nebudu, na rozdíl od Vás, mít. Ale tkaničkám bych nevěřil, ty jsou dělány na pevnost. Zkuste koupit přímo knot, pochopitelně nevoskovaný. Ovšem netuším, jestli je vůbec k dostání. Také mne napadlo, že by se mohla použít nádoba s dírkami ve dně - ty lze nakalibrovat - a korýtkem svést vodu k Vilmě. Je v tom ovšem riziko ucpání dírek.

Pokud jsem to dobře pochopil, neotužoval jste ji vůbec a zůstává permanentně v interiéru, pouze okna jsou otevřená. když je vhodné počasí. Je to tak?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 18.9.2019 16:07

Je pěkné, že vás to taky zajímá. Já jsem původně nechtěl Vilmu pěstovat. Jeden známý mě však požádal o semínka a v únoru je vysil v Sofii na okně. Ani jedno rajče mu však nevzešlo. Protože mu několik semínek zbylo, předvedl jsem mu, jak se semínka vysívají. To však byl už asi duben 2018. Všechna semínka vzešla a já jsem rozdal přebytečné sazeničky. Nechali mi tu nejslabší, ale rostla jako z vody. Do Vánoc vyplodila opravdu velmi veliké množství sladkých plodů. Možná 200. Šok přišel až po Vánocích, když jsem viděl, jak je rostlina zaschlá. Zalil jsem ji napřed čistou vodou a ostříhal. V lednu už měla první plody, ale byly kyselé. Pak jsem začal víc přihnojovat a rostlina roste a roste a plodí a plodí. V sobotu jsem na trhu koupil tkaničky od neznámého člověka. Při opakovaném pokusu jedna tkanička dopravila 100 ml vody do květináče za 7 hodin. To je tedy trefa. Problém je, že nevím, kde koupím stejné tkaničky až je budu potřebovat. Ještě něco. Mám i žlutou rostlinu Azték z únorového výsevu (2019). Je v malém květináči a není prostříhaná. Buď ji v listopadu vyhodím nebo ji nechám po sestřihu zimovat s druhou tkaničkou.

Úspěšný pokus vzlínání
Úspěšný pokus vzlínání
Aztek neupravený přehuštěný
Aztek neupravený přehuštěný
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 208.132 (?), 18.9.2019 18:01

Zaujímavé že vám tak dlho Vilma vydržala, podľa popisu je to kríčková- teda determinantná zakrslá odroda a tie obyčajne odrodia svoje a rastliny odídu. Mne vlani Vilma pestovaná na balkóne odišla medzi prvými- ale to som mala všetky rajčiny napadnuté nejakou bakteriózou. Tento rok som ju nevysievala, v hrantíku som mala vysadené 3 korene Hoffmans Rentita - stredne veľké a Heart Breakers vita v 3 l kvetináči, všetky rodili super, ale vo dvore pod strieškou ich trápili molice, striekať som nechcela, tak som ich začiatkom septembra zlikvidovala, aj keď mali ešte veľkú násadu zelených plodov a v podstate netrpeli žiadnou chorobou.

Indeterminantné odrody rajčín za pre ne optimálnych podmienok sú vlastne trvalky a fandím takýmto hobby pokusom aj s tými samozavlažovacími knôtmi.

 Ako sa vám tento rok vydarilo pestovanie Rugby F1?(chuť, úrodnosť, vitalita) Myslím, že vám dozrievalo medzi prvými.Ja mám k budúcemu roku na skúšku od bulharského Geosem z Agrokomplexu Prekos F1,Riya F1 a Rozalina Rosa F1.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 135.151 (?), 18.9.2019 18:18

ASi to nebyla otázka pro mne. U mne Rugby krásné plody, docela úrodné, jen ta chuť byla pro mne zklamáním. Pro mne zůstává z bulharských nejchutnější ta chuť, co dodává klon M21 do našeho hybridu Start F1.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 18.9.2019 18:28

Rostliny venku v květináčích (Vilma a Aztek) mi už taky odcházejí. Napadá je hmyz a ničí plody i listy sekundární infekcí. Letošní Vilmy mám v interiéru i na Vysočině v Třebíči. Zatím dobrý. Musím však s nimi třepat, aby se opýlily květy. Rugby plodily skutečně velmi brzy. Byly chutné, ale menší než jsem čekal. Vylámal jsem z nich asi 20 cm zálistky a vypěstoval nové rostliny. Asi 30 ks. Ty jsem teď naposledy obíral. Původní rostliny odešly poměrně brzy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2724) - 6.138 (?), 23.9.2019 22:06

Díky moc za podrobné informace. Vlastně jste se přiblížil mému snu o rajčatovém "stromu". Pomohly mi, protože vidím, že je lepší strategie - tedy snad - vysít na jaře, vypěstovat silné rostliny přes příznivé období a pak doufat, že jim dokážu vytvořit vhodné podmínky na přezimování. Snažit se o silné rostliny přes zimu podle mé zkušenosti nevede k cíli, i když nevím, jak moc je ovlivnila ta nákaza. Takže vyseju až v listopadu rostliny na ranou úrodu po vzoru Evy T. a po tom, co je přesunu do balkonovníku, začnu s těmi trvalkami. Zkusím Heart Breakera, Vilmu a případně Balkonzaubera či Azteka. No a mezitím musím také vypěstovat zdravou sadbu pro zahradu. Takže práce jako na kostele, ale těším se na ni.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 24.9.2019 18:50

Ta infekce je zlá věc. Před dvěma týdny jsem přenesl z exteriéru rajčata v truhlících a za pár dní uhynula. Napadly je svilušky, kterým se uvnitř dařilo daleko lépe než venku. Něco podobného se mi stalo v loňském roce s paprikami. Jenom místo svilušek to byly úplně jiné breberky.

Ještě k tomu samočinnému zavlažování. Všiml jsem si, že tkanička sice vodu skutečně transportuje, ale tento transport je velmi nelineární. Na počátku projde např. 20ml/h, ale po čase jen 0,5ml/h, protože hladina je velmi daleko od přepadu. A to už může být málo. Hladina v hloubce 15cm znamená téměř zastavení vzlínání. Pokud tedy použijeme zásobní lahev, množství transportované vody je na počátku velmi vysoké, ale časem prudce klesá. Bude proto lepší volit zásobní nádobu s velmi širokou základnou (lavor) a ne úzkou lahev. V lavoru hladina klesá jen pomalu a průtok se zřejmě nesnižuje tak prudce.

Zavlažování tkaničkou
Zavlažování tkaničkou
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika