Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?)
7.1.2020 21:30

Taky přeju všechno nej v roce 2020.

Pokud nechcete dál přisvětlovat, tak bych je dal do skleníku. 20°C je dostatečných pro růst. Kolik je tam nad ránem? Jak moc jim vychladne půda?

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 14.12.2019 16:43

 Mně se taky smůla mi lepí na paty. Mušky z nepromrzlého substrátu jsem nedokázal pochytat. Jsou tak jemné, že je plácnutí rukou odvane, i když je ruka namočená. V zahrádkářské prodejně jsem vysvětlil prodavačce, že nutně potřebuji žluté lepové desky. Pochopila, o co jde i na co tu chci. Jenže nic takového nevedou. Zkusil jsem tedy obyčejnou mucholapku, ale ta mušky moc neláká. Naštěstí, večer, když je v místnosti tma a okno je ještě osvětlené zapadajícím sluncem, mušky přiletěly k oknu a asi 10 ks se chytilo. Snad je vychytám úplně všechny. Další průšvih je, že rajčata potřebují v zimě pouze třetinu vody, kterou jsem pracně v létě nastavil v tkaničkovém zavlažovači. Zkoušel jsem najít na tržišti tkaničkového dědka a koupit tenčí tkaničky. Ale nic. Děda zmizel i se svým stánkem. Naštěstí mám náhradní řešení. Nejsem jediný s podobnými starostmi. A není to náhodou, že si soudruzi v ČLR (Lidové Číně!) řekli dost! Dali hlavy dohromady a bez jediného gramu oceli okopírovali od Američanů regulovatelný dávkovač vody, který přesně pasuje na PET lahev od Coca coly.
Přitom pořád ještě mohu použít tkaničku a snížit odhadem hladinu vody v nádobce. Ke všemu jsem venku našel i samovýsev Vilmy, 2 mladé rostlinky jsem zasadil do samozavlažovacího truhlíku a odnesl do ložnice na okno. Snad ten šok přežijí.

Regulovatelný zavlažovač
Regulovatelný zavlažovač
Zavlažovač v provozu
Zavlažovač v provozu
Vilmy z venkovního samovýsevu
Vilmy z venkovního samovýsevu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 6.1.2020 15:10

Tříkrálové přání
Za několik hodin budou mít všechny Vilmy svátek. Ty balkánské, včetně té mé na okně, o hodinu dříve. Vilma mi udělala radost tím, že opět přežila dlouhé rizikové období bez dozoru. Odhadem snížená hladina v napáječce byla stanovena dobře. Každá z rostlin (Vilma i Aztek) dostávala průměrně 120 ml vody denně. Povrch zeminy byl spíše oschlý. Jen kolem konců tkaniček byl vlhký kruh. Mušky jsem nevychytal, přestože mucholapka trochu pomohla. Ale zdá se, že zrovna tyto mušky rostlinám neškodí. K svátku dostane Vilma trochu Kristalonu v dunajské vodě, aby po sestřihu vyhnala nové výhony a nasadila květy. Den je sice delší jen o krok, ale při vyjasnění je to už slušná záře. I v noci bývá jasno a jsou vidět padající hvězdy. Kdo to stihne, může si při jejich pádu přát úplně cokoliv. Místní lidé si tu vzájemně přejí mnoho let života. Někdy i opakovaně, aby se na nikoho nezapomnělo. Tak i já vám i Vilmě přeji: ZA MNOGO GODINY!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
janulle - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 161.55 (?), 7.1.2020 17:23

Zdravím v Novém roce, přidávám fotky Vilmy vyseté 19.11. Zatím jsou pod LED zářivkou, ale zvažuju co s nima dál. Jestli přesunout za okno nebo je dát do vytápěného skleníku. Je tam přes den okolo 20°C, ale zase více světla.Díky za názory. Jana


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.1.2020 21:30

Taky přeju všechno nej v roce 2020.

Pokud nechcete dál přisvětlovat, tak bych je dal do skleníku. 20°C je dostatečných pro růst. Kolik je tam nad ránem? Jak moc jim vychladne půda?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.1.2020 21:19

Mimmo, díky za přání. A pochopitelně nápodobně.

K těm muškám: ani se je nepokouším nějak zlikvidovat. To by znamenalo nějaký insekticid, což se mi příčí. Ale paprika i s muškami přežívá bez nějaké viditelné úhony a rajče trochu obráží, mušky nemušky. Tak prostě dál spolíhám na to, že si Matka Příroda poradí.

A rajčatům, ale spíš víc Tobě, blahopřeju. Ten závlaháč jsi vymyslel dobře.laugh. Kdybych ho někdy potřeboval (ale já nikam moc nejezdím), obrátím se o radu.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.1.2020 17:59

Možná by se teď hodila fotodokumentace k rostlinám, které skutečně vstoupily do třetí sezóny. Já tedy vím jen o třech. Kolega svou Vilmu*** (původně z mého výsevu) vůbec nestříhal. Nasazovala nahoře květy a plody i prosinci a lednu. Jenže rostla moc do výšky a staré listy i některé výhony v suchém vzduchu osychaly. Před týdnem ji zkrátil na polovinu a ostranil suché listy. Ihned obrazila a nasadila mnoho nových květů. Mou Vilmu*** jsem už dříve zcela brutálně ostříhal. Také obrazila a nasazuje nové květy, přestože není na jižním okně. Časem budou obě fešandy.

Vilma*** bez řezu po dvou sezónách
Vilma*** bez řezu po dvou sezónách
Moje Vilma*** (měsíc po velmi hlubokém řezu)
Moje Vilma*** (měsíc po velmi hlubokém řezu)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 11.2.2020 16:11

Vilma*** má po předvánočním silném řezu úplně nové výhony, listy a květy. Stále je oddělena od venkovních patogenů. Aztek** už má i zralé plody a mnoho květů. Rostliny nebyly nikdy přisvětlovány ani chemicky ošetřovány. Bohužel jsem musel řešit hejna mušek přinesených v troše nesterilního substrátu. Pokoušel jsem se je mechanicky vychytat, ale musel jsem to vzdát. Natáhl jsem tam proto mucholapku a odchytil asi 200 mušek, jejichž larvy zřejmě poškozují kořeny rostlin. Mušky zase roznášejí spory plísní, pokud se s nimi setkají. Nesnášejí však některé rostlinné pachy obsažené ve speciálních hnojivech. Jedním z nesnesitelných pachů je ten česnekový. Zasadil jsem proto do květináče jeden naklíčený stroužek česneku a dovezl originál lepovou desku. Na desce zatím není ani jedna muška. Všechny opustily místnost. Snad chudinky neuhynuly a najdou pohostinství jinde.

Vilma***
Vilma***
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 11.2.2020 20:12

Mimmo, doufám, že ty mušky nepřijdou ke mně! Já bych je zas až tak moc nelitoval.smiley

Ta Vilma vypadá dost k světu, což mě přimělo v duchu oživit své přání mít doma rajčatový "strom". Vlastně Ty už ho máš. No, strom to zrovna nebude, když chci použít keříčková rajčata, ale hlavně, že přežije několik let a bude plodit sem tam něco i v zimě. V rámci pokusů s klíčením jsem vypěstoval "omylem" 6 Mickey Mousů, tak zasadím 3 do velikého květináče - nějakých 25l - a uvidím, co z toho vzejde. Ten můj pokus ve 2018 selhal kvůli infekci, ne proto, že by to nešlo. A možná ty mušky, co jsem tenkrát měl (a že jich bylo!), opravdu přispěly k jejímu šíření. Vzal jsem si z toho jedno velké poučení: doma žádný hnůj, žádný substrát, žádné pokojové kytky ve stejné místnosti. Moje sterilizovaná hlína a umělá hnojiva musí stačit, což mi letošek plně potvrzuje. Ale těžko půjde zabránit tomu, aby něco nechytly, když budou venku na balkóně. Chemii stále nechci používat, stejně jako Ty. Takže taky zkusím česnek.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 26.2.2020 17:00

Vilma*** nasadila několik plodů a hodně květů. Snad už bude v březnu něco k jídlu. Zatím ochutnávám jen plody z Aztéka**, který nebyl tolik ostříhán. Rostliny, které původně rostly na zahradě a byly ve styku s patogeny jsou na vyhození. Na rajčatový strom to bude chtít pěstování v zajetí po celý život. Pokud jde o mušky, občas se nějaká objeví, ale venku jich lítá hodně. Nezmrzly. Dneska se mi jednu podařilo vyfotit, protože se nehýbala. Byla přilepená na žluté desce. Ono fotit dvoumilimetrovou mušku mobilem není žádná sranda. Zajímalo by mě, jestli to je opravdu smutnice.

Vilma***  26.2.2020
Vilma*** 26.2.2020
Muška
Muška
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 226.184 (?), 27.2.2020 7:55

Mimmo, som rada že robíte takéto pokusy. Táto zima- nezima bude pre nastávajúcu sezónu nebezpečná, prežilo kopec škodcov a patogénov. Na rastlinách mám preventívne zavesené žlté lepové dosky, objavili sa mi už molice aj smutnice, ale mám to pod kontrolou, zatiaľ ničím nestriekam, iba prezerám rastliny. Skúšam veľa skorých, hlavne determ. nízkych odrôd, vysievala som začiatkom novembra, mám už plné okná. Ako prvá mi zrejme do 2 týždňov bude dozrievať Sophie´s Choice, potom dám nejaké foto. Škoda, že tu na fóre milovníci rajčín akosi prestali prispievať, je tu dosť mŕtvo. Snáď sa to z jari trocha rozbehne.

  Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika