Pěstování pod umělým osvětlením



host - 36.82 (?) 
24.12.2018 0:59, zobrazeno: 3759x
6.12.2018 jsem zasel své první semínka papriky žluté pěstované pod umělým osvětlením zářivkovými trubicemi. Okolo 18. 12.2018 jsem zahlédl první rostlinku a dnes jsou venku téměř všechny. Chtěl jsem zjistit jestli je zde někdo kdo taky pěstují pod bílím světlem. Paprika není určena na pěstování ven je to jen pokus pro zjištění jak zasadit po novém roce sadbu když nemám dostatek denního světla za oknama. Máte nějaké vaše podněty a připomínky? Díky všem.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 24.12.2018 10:49

Letos v zimě jsem vyséval papriky v někdy lednu (bohužel jsem si nezapsal přesné datum) na západním okně, většinu času nebyly přisvětlované a v dubnu (bylo krásné počasí) jsem je vyhodil na balkón. V červnu jsem z nich měl první lečo. Z toho jsem usoudil, že papriky jsou malinko méně citlivé na nedostatek světla než rajčata. 

Pokud je máte na okně, je důležité použít odražeče z vnitřní strany: zvyšují intenzitu osvětlení až o třetinu, jak denního, tak umělého. Moje měření lze najít na vlákně Rajčatový hokus pokus - průběh. Pro přisvětlení jsem používal (a používám) ekonomičtější LED žárovky, růstové i čistě bílé. Momentálně mám jednu skupinu rajčat pod 2 bílými žárovkami, 10W příkon každá, 4100°K, přibližně 40 cm nad vrcholy rostlin. Svítím jim tak 12 hodin denně, pokud není jasný den. Prospívají dobře. Zářivky jsou poněkud méně efektivní, ale zda mají papriky dost světla záleží na jejich výkonu (přibližně daném příkonem a tím, zda jsou nové) a vzdálenosti. Rovněž barva světla hraje svou roli. Čím blíže dennímu světlu (6500°K), tím lépe. Minimální práh růstu je prý 1000 luxů po dobu 14 hodin u rajčat. Jinými slovy lze poněkud kompenzovat slabší zdroj délkou svícení.

Pokud máte 40W zářivku denní bílá či bílá na jedno okno 40cm nad rostlinami, řekl bych, že máte velikou naději, že budou v pohodě. Ale protože zářivky svítí kolem dokola, je důležité mít dobře odrážející těleso či odražeč nad nimi. Ovšem záleží i na jiných faktorech. To je jasné.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
dara1111 - (46) - 234.92 (?), 16.1.2019 21:39

Pěstuji papriky již třetím rokem pod umělým osvětlením, minulý rok jsem vysévala 7.1.1018. Paprikám pod zářivkama se daří velmi dobře. Nejsem odborník na trubice, ale nechala jsem si poradit v growshopu. Koupila jsem k trubicím také odraznou folii a celý zázrak byl na světě. Papriky opravdu nejsou tak citlivé na světlo jako rajčata. Letos se s výsevem trochu opozdím z časových důvodů, ale příští týden jdu na to. Pokusím se pak výsledek nafotit. Minulý rok jsem na Papriky 2018 dávala foto jak to vypadá, pokud budete mít čas, tak koukněte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika