Papriky 2023

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.103 (?) 
3.3.2023 10:22

snímek semínek před přesazením

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 3.3.2023 10:56

Waltře, o tom ocásku jsem psal já. A dopadlo to tak, že ta "s ocáskem" po nechtěném, neúměrně dlouhém, máčení v dešťovce vyrazila jako první. A vůbec si Big Red vedla nejlíp ze všech, protože to byla moje semínka z loňska - cca 20 z 25. U těch koupených to bylo mnohem horší, ačkoliv byla čerstvě koupená s expirací 12/24. Z celkového počtu 90 semínek mám nyní použitelných - už přesazených a krásně chycených - 40 rostlin. Nejmíň 15, možná i víc, jich padlo za oběť neodstranitelné helmičce. Po tom namočení mne to překvapilo. Mám pocit, že u těch ohelmených byly vždycky konce děložních lístků jakoby přirostlé k tomu obalu. Jinak jsem je samozřejmě klíčil v substrátu, však víš.

Takže jsem byl nucen vysít ještě další várku. 27 Big Red a pokusně asi 3 roky staré moje vlastní Jabliny. Namočení jen 1 den. Z těch 27 jich vylezlo 25 - bez helmiček, Jabliny zatím nic. Ne, že bych něco čekal.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.103 (?), 3.3.2023 11:29

Milane, já jsem s helmičkami nikdy vážnější problémy neměl, prostě jsem je na rostlinkách nechal, až byly děložní lístky asi 1-2cm velké a helmička je spojující zaschlá, tu jsem pak jemně vzal mezi prsty, víc rozevřel a lístky se uvolnily. Někdy to šlo hůř a třeba jsem i utrhl špičku děložního lístku, ale rostlinka kvůli tomu neuhynula. Tak mě překvapuje, že kvůli helmičce může celá rostlinka uhynout. W.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.103 (?), 3.3.2023 11:48

mlsně koukám na ty loňské plody Leanty pana Vaška, takové papriky by se mi líbily, pokud to nejsou hybridy. I když moje pěstební podmínky nejsou tak kvalitní, jako na Moravě. Každopádně mě moc nebaví zkoušet nové odrůdy na trhu, raději bych zůstal u jednoho osvědčeného hybridu a z toho bych si uschoval větší množství semen F2 a pokud by plody z nich byly v slušné kvalitě, zůstal bych jim věrný i několik let. Vyzkoušet nové odrůdy, to přenechám vám, odborníků, jako jsi Ty, pan Vašek, paní Eva, pan Vladimír a další. Tak ať vám to pěkně roste. Já v poslední době dělám zeleninu jen okrajově, mnohem víc se v poslední době věnuji sadaření, jen jabloní v nízkých tvarech mám asi stovku v 25 odrůdách, atd. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 3.3.2023 16:15

V tom sadaření bych Tě rád požádal o radu. Sice to nepatří na tohle vlákno, ale snad to projde. Chci dát tam nahoru novou jabloň. A manželka furt básní o "koženáčích" - hnusně vypadajících hnědých, ale výtečných, tak jak si je pamatuje z minulosti. Byly tam běžnou odrůdou, pravděpodobně pozdní či polopozdní německou. Vydržely do léta. Víc info nemám. Jen připomenu: jižní svah, 570 mnm, jílovitý podklad, celkem těžká půda kolem pH 6,8. 

Nevěděl bys o nějaké podobné, která je ještě v prodeji či k sehnání? Díky moc.

Milan

host - 248.168 (?), 3.3.2023 18:07

Nejsem Walter, ale "Koženou renetu" má Kruh na M25 wink.          Lída

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 3.3.2023 18:58

Díky moc. Já vím, že máte zahradu stejně v malíku jako Walter. smiley

Milan

host - 248.168 (?), 3.3.2023 20:07

Jen se omlouvám, ta podnož měla být M 26, ale to Vás asi napadlo wink.   L.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.103 (?), 3.3.2023 21:02

Paní Lído, děkuju za radu pro Milana, čtu diskuzi až teď večer, ale stejně bych Milanovi neporadil, tuhle odrůdu už nemám hodně dlouho a ani nevím, kde ji sehnat. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 3.3.2023 23:21

Díky za naprosto neopodstatněnou důvěru. Nenapadlo. Stromy nejsou vůbec můj obor. Takže bez uzardění přiznávám, že rozdíl mezi podnožemi je mi asi tak jasný, jako rozdíl mezi Eskymáky a Inuity.laugh

Ne, zatím jsem to nehledal, takže díky za opravu, která přišla dřív než včas.smiley

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025