Okurek - pouze samčí květy



host - 63.85 (?) 
24.6.2018 11:32, zobrazeno: 12580x

Dobrý den,

vysadil jsem na záhon 3 doma předpěstované sazenice odrůdy burpless tasty green. Doma rostly dobře, až jsem je dal na záhon tak jim zbělely listy - asi že nebyly zvyklé na přímé slunce. Nevěděl jsem jestli se vzpamatují, tak jsem koupil jednu nějakou sazenici v obchodě. Vzpamatovaly se všechny. Na okurce z obchodu jsou jen samičí květy, tj. budou z nich okurky. Ty mnou předpěstované 2 sazenice mají asi třetinu samičích tj okurek a dvě třetiny samčích. A ta jedna sazenice má jen výhradně samčí tj nemá žádné plody. Dá se s tím něco dělat? Čím to mohlo být způsobeno, tím spálením sluncem nebo něčím jiným? Právě ta co neplodí tak trošku překáží té koupené sazenici tak nevím jestli ji vytrhnout nebo se dá nějak "donutit" plodit a i je mi jí trošku líto když tak pěkně roste.

Děkuji za nápady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 199.129 (?), 25.6.2018 16:52

Dobrý den, některé okurky potřebují zalomit hlavní výhon a samičky se objeví až na výhonech bočních. Nevím jestli je to tento případ, ale za zkoušku nic nedáte. Podle mě spálení může souviset s pozdějším nástupem kvetení, než se rostlina vzpamatovala ze šoku takže, je možné, že jsou ještě relativně krátce v květu a samičky teprve přijdou, jako u jiných tykvovitých bývají vždy samci dřívější protože technicky lákají opylovače (i když ta burpless tasty opylovače nepotřebuje, resp. ani nejsou žádoucí, je to spíš skleníková odrůda), tak ta rostlina sama o sobě to neví, žejo. Přeju bohatou úrodu.  Když se Vám na záhon vejdou 4 okurky, kupte si i jiné odrůdy příští rok a zkoušejte která bude mít ideální podmínky na tom záhoně.  Siťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 119.52 (?), 27.6.2018 8:30

Dobrý den. Mohu potvdit, Tasty Green měl u mne plody až na bočních výhonech. Ty jsem zprvu vylamoval až na zapomenutých vyhonech se udělaly okurky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Stachys - (22) - 56.166 (?), 27.6.2018 9:24

Som rada, že to napísal aj niekto iný. Po rezolútnych vyhláseniach o nezaštipovaní súčasných odrôd som si pripadala trochu divne. Ale mne tiež uhorky vôbec nekvitli samičími kvetmi a žiadne uhorky sa nezaväazovali, tak som ich zaštipla a mám uhoriek veľa a to prvýkrát v živote. (O nejakom zaštipovaní som doteraz nevedela.) Uhorky boli na okraji záujmu, vždy nejaké boli. Až teraz však vidím, čo to je úrodná uhorka.

Okrem našich odrôd som tento rok zasiala odrody z číny. Sú veľmi skoré a chutné - krehké, jemné a chrumkavé a tvarovo a farbou trochu odlišné. Z nich boli niektoré "nezaštipovacie", ale bolo to vidno už od začiatku, lebo mali hneď nasadené samičie kvety.

Ďakujem všetkým za vysvetlenie ohľadom uhoriek. IMHO po zaštipnutí majú aj oveľa viac kvetov než som bola zvyknutá a nesmierne chutia včelám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.135 (?), 16.7.2019 7:39

Dobrý den,

já mám dvě rostliny roubovaných salátovek jen se samčími květy a dvě rostliny, kde se střídají okurky se samčími květy přibližně po čtvrt metru + na bočních výhonech též samčí květy. Přiznám se, že jsem to ještě nikdy ve fóliovníku neměla. Nebo se toho nevšimla. Letos je to s okurkama u mě mizérie. Zkusila jsem u jedné rostliny se samčími květy zalomit vrchol, aby se projevily i boční výhony, ale nic. Stále jen samčí květy. Ani venku na záhonu u okurek zavařovaček žádná sláva. Zřejmě velké teplotní rozdíly. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.14 (?), 16.7.2019 8:53

Tohle je prostě rok od roku jiné. Aspoň u nás. Mně letos plodí nakládačky od prvního plůdku jak o závod a jiné roky první plůdky jak o závod žloutnou. Zkusit trochu přihnojit, spíš slabší a častěji, ono se to rozjede.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 16.7.2019 9:20

Tak to máte štěstí, letos má problémy s okurkami skoro každý. Mně venku nakladačky tak "mohutně" plodí, že na pět sklenic sbírám týden. Ve skleníku nějaké partenokarpické okurky sice kvetly/kvetou, ale plody udělaly jen v těch vedrech na začátku června, teď radši ani nekvetou, pohnojené jsou, ve skleníku nová hlína z kompostu... Obyčejné salátovky už vedu pod střechou skleníku, kvetou, ale 90% jsou samčí květy a z těch pár samičích se vyvíjí tak každý pátý. Je to letos bída, loni jsme ze stejného množství rostlin měli okurek, že jsme to házeli rovnou do kompostu, letos jsme rádi, že se vůbec něco utrhne. Ty výkyvy teplot a hlavně nízké noční teploty okurkám vůbec nesvědčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 115.237 (?), 8.8.2019 17:50
Přidám svoji letošní zkušenost. Loni 25 sklenic nakládaček, letos už 50. Stejný počet sazenic. Pěstuju Vertiko ve foliáku i venku. A právě venku se poslední měsíc těch pár sazenic tak rozjelo, že jsem jen čuměl. Podle mě pomohlo: pytel koupeného kompostu, zaštipování květů a výhonů do 60 cm výšky (pak už jsem samčí kvet neviděl ani jeden), teplé počasí, pozdější výsadba (25.5.). Ať se daří. PeP.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika