Odruda rajčete



Stránky: 1,  2   
433kefudflodur - (22) - 79.34 (?) 
30.4.2018 20:29, zobrazeno: 7102x

Mám problém s rajčetem TOMATOES, vypěstoval jsem sazenice a vysadil je do skleníku. Sáček od semínek jsem vyhodil a teď nevím zda jsou tyčkové či keříčkové, na webu jsem to nenašel. Zároveň jsem vypěstoval sadbu rajčat TOMATO ty jsou tyčkové.Nakonec jsem na webu zjistil anglicky tomatoes=rajčata, tomato=rajče. Takže jsem na rozpacích zda mám dvě odrůdy rajčat nebo jednu, jestli vyštipovat či nevyštipovat.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 95.36 (?), 30.4.2018 20:48

Od akej firmy ste kupovali? Lebo to nemáte názov odrody, ale len všeobecný názov, môže to byť hocijaký druh, alebo zmeska. Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 27.7.2018 8:57

Navážu s dotazem na jinou odrůdu. Viděl jsem v nabídce odrůdu keříčkových rajčat Sub Akrtic Plenty. Vladímír tu už o chladu odolných psal. Máš s ním prosím Tě, nebo někdo jiný, nějakou zkušenost? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 250.237 (?), 27.7.2018 14:40

Druhým rokem zkouším venku Latah, Siberian Superior, Subarctic Plenty (výsev koncem ledna), letos jsem k nim přidala Siberia, Siberia Early a Glacier (výsev začátek března).

Loni jsem vysazovala v dubnu, mrazy přečkaly pod textilií, letos kolem 20.4. Letos žádný stres z chladu nemohly mít a rostou míň kompaktně, víc se rozvalují a mají výrazně větší rozestupy v začátku zrání v porovnání s loňskými. První zrálo Latah okolo 10.6., pak po cca 10dnech Siberian Superior a za dalších 10 dnů teprve Subarctic Plenty. Už jsem sklidila i pár Glacierů, Siberia a Siberia Early teprve začínají zrát.

Z Latah se sklidí míň - hlavně kvůli velikosti plodů, keřík teď už pomalu končí. Rozhodně to není rajče na celou sezónu.

Ostatní jsou velni úrodná, s postupující sklizní se na listech objevuje septoriová skvrnitost. Keříčkové odrůdy, kt. pěstuju, jsou na ni v porovnání s tyčkovými citlivější. Ničím nestříkám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 27.7.2018 20:19

Opravdu zajímavý seznam. Z nich jsem zkoušel Latah, ale rajčátka byla malá a pro mne dost kyselá. Odkud máte semena? Z ostatních jsem měl něco jako Glacier- Iceberg, někde se psalo, že je to stejné rajče. Pokud budete v pokusech s těmito rajčaty pokračovat, tak bych měl zájem o informace.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 250.237 (?), 30.7.2018 15:20

Latah mám z permasemínek, Sub Arctic Plenty z neoseeds, Siberian Superior jsem si před lety přivezla v sáčku Sluis Garden, Siberia a Siberian Early z německého kräuterreich-exotic a Glacier za slovenského bio-eco-logic.

V příštím roce chci porovnat se Stupickým, na kt.jsem kdysi zanevřela.

Semínka poputují na příští sezónu do Trstené, tamní klima by mělo prověřit jejich přednosti. Snad budu mít zpětnou vazbu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 30.7.2018 16:36

Zajímá mne, jak Vám ten Latah chutnal a jak velká ta rajčata byla. Jestli mám shánět semena z jiného zdroje. Mne ta má neoslovila.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 250.237 (?), 1.8.2018 13:08

Rajčata Latah jsou opravdu kyselejší a malá (cca 30-40g). Pěstuju je, protože jsou s předstihem první. Letos byla o cca 10 dní dřív než skleníkové Starty. Nemusí to tak být zřejmě pokaždé, letos bylo jaro velmi teplé. Nekupovala jsem vůbec rajčata v obchodu a to pak první vlastní chutnají, i když jsou kyselejší. Jak začnou zrát další chutnější odrůdy, Latah zpracovávám.

A ještě ke zpracování - zahušťování rajčat. Čas, práci a asi i energii mi šetří tenhle postup, při kterém odpadá zdlouhavé zahušťování rajčatové šťávy. Rajčata dám zmrazit, pak je oloupu. Při naříznutí slupky a chvilkovém podržení pod vodou se sloupnou jak z košilky. Pak je nechám v cedníku pomalu rozmrznout. Pustí veškerou vodu. Dužinu pak jen lehce povařím (možná to ani není nutné), naplním do sklenic a zavařím. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.18 (?), 29.7.2018 8:45

Tento rok prvy raz pestujem "arctic plenty". Kupil som semeno pod nazvom arctic, takze neviem ci je to to iste ako subarctic plenty. Okrem toho este Black prince, Black from Tula, Ox heart, silky pink, ldyl a jedny bez nazvu ale podobne San marzano. Na Arctic plenty ako na jedinej odrode mi hniju plody od "spicky". Takze pravdepodobne sa s touto odrodou rozlucim aj ked ako prva dozrela. Minuly rok mi podobne hnili San Marzano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 30.7.2018 8:21

Pro 243.18. Jestli je to podobné jako na san Marzano, je to nejspíše fyziologický nedostatek vápníku. Vladimíre znáte stránky fajnesemena.cz? Tam ten Sub Arctic... mají. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika