Nestihli jsme podzimní "úklid" v záhonech, ani ve skeniku - opatření na jaro



host - 189.13 (?) 
2.1.2018 23:20, zobrazeno: 3728x
Dobrý večer všem pěstitelům. Chtěla bych se zeptat na pár věcí zkušenějších zahrádkářů. Z důvodu náhle nemoci jsme nestihli včas připravit záhony na zimu. V září jsme ještě sklizeli zeleninu- okurky, rajčata, hrášek a jiné, potom přišla nečekaná nemoc a na zahradu se uplne pozapomelo- nebyla prioritou. Samozřejmě vše zůstalo v záhonech na zahradě i ve skleníku a stonky rostlin už jsou buď zmrzlé, nebo mrtvé s povlakem plísně (ve skleniku). Plísně já naštěstí málo a vypadá jako chomacky vaty. Nevím jak teď ošetřit záhony, jestli to venku nechat až na jaro a ve skleníku to zkusit ještě vytahat co půjde? Musí se kvůli tomu dávat na jaře uplne nová zemina od základu? A dá se vzešla zelenina konzumovat i když cca metr od ni je odumrela rostlinka okurky bohužel pokryta tou plisni? Kupodivu je tam teď spousta dozralych redkvicek, baby mrkev, petrželka, rostlinky jsou vitální, ale přeci jen ta plísen vedle😦 Mám nechat skleník otevřený aby " vymrznul"? Děkuji předem za vsechny rady, ještě nikdy se mi nestalo abych nezazimovala zahradu a teď nevím co s tím...
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.61 (?), 2.1.2018 23:54

Se skleníkem tak, jak říháte - vytahat, nechat vymrznout (ale přes spodek dveří postavte nějakou desku výšky cca 0,5m, ať vám tam nelezou kočky). Zjara bych tam dodala hnůj.

Vytahala bych zbytky úrody i ze záhonů, nebo aspoň odstranila natě rajčat. Jestli to půjde - zatím moc nemrzne, přihrňte aspoň růže trochou okolní země, můžete přihodit i větvičky z vánočního stromku. Jinak bych nechala práci na jaro.

Na jídlo plíseň vedle nevadí, ale nevím, jaká bude chuť zeleniny, když chybí sluníčko...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 184.133 (?), 3.1.2018 7:33

Dokud to počasí (a stav půdy) dovolí, pokračujte s údržbou zahrady, podzimními pracemi tam, kde jste skončili před nemocí. A jako normálně - to co dáváte do kompostu, dejte do kompostu, to co vyhazujete, vyhoďte. Pokud nemáte ve skleníku nějaké vytrvalé kultury, spíše než čekání na mráz pomůže s desinfekcí dusíkaté vápno. Skliďte co se dá sníst, vytrhejte staré natě, rozhoďte, mělce zaryjte a dobře zalijte dusíkaté vápno, skleník na 14 dnů zavřete a pak stejně dlouho větrejte. No a pak můžete navážet kvalitní komposty nebo hnůj - s nimi se obnoví ta správná mikrobielní aktivita půdy.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.1.2018 9:50

Půlmetrová deska asi kočku nezastaví, ale to vůbec nevadí. Aspoň to tam přihnojí. Hnojem ani dusíkatým vápnem jistě nic nepokazíte. Jinak bych se ale nebál použít skleník i záhony stejně jako dřív bez nějakých speciálních opatření.
   Saprofytická plíseň na odumřelé zelenině ničemu nevadí, riziko parazitických houbových chorob se nezvýší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.13 (?), 4.1.2018 22:48
Děkuji všem za odpovědi, o víkendu se do toho pustím😉 Ještě jsem pod sněhem objevila celer, kupodivu asi nezmrznul, nate jsou zelené a bulvy také vypadají dobře, myslite že bude ještě k jídlu, nebo už bude drevnaty?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 5.1.2018 7:48

Namrzlý celer může začít zahnívat - venku vypadá v pohod, ale když se dá do sklepa teprve se to začne projevovat. Je lepší ho co nejrychleji zpracovat, třeba zamrazit nebo naložit nakyselo, nastrouhat do směsi na polévku v soli... - dřevnatět začne až když na jaře tvoří stvol a kvete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika