Vyštipování rajčat



Stránky: 1,  2,  3,  4   
OlinaKadlec - (1) - 130.174 (?) 
21.6.2018 12:59, zobrazeno: 17706x

Zdravím, v zahradničení jsem začátečník, loni jsme postavili rodinný domek a od letošního jara začínám budovat zahrádku a samozřejmě mi nechybí skleník. Zatím pěstuji pouze rajčata. A k nim bych se ráda zeptala, jak je to s vyštipováním. Na internetu jsem se dočetla, že je nutné vyštipovat pouze rajčata tyčková, nikoliv keříčková, ale v tom je ten problém. Zakoupila jsem si keříčková rajčata a nyní z nich mám ve skleníku rajčatový prales. Jak to tedy je? Také tam píšou, že se obejdou bez opory, protože jsou nízká, no moje mají metr a půl, tak nevím. Jsou to opravdu keříčková rajčata, navíc jsem si koupila i rajčata datlová a koktejlová, se všemi mám stejný problém. Můžu je nechat volně růst nebo se tím vyčerpávají?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 82.5 (?), 21.6.2018 12:59, zobrazeno: 17706x

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Během posledních 14 dnů začaly plody okurek ve skleníku během růstu měnit barvu - stávají se z nich okurky dvoubarevné (viz. obrázek). Na počátku má okurka standartně tmavě zelenou barvu a během růstu se začne objevovat barva světle zelená. Můžete mi prosím poradit, čím toto je? Děkuji V. Duníková

barva okurek
barva okurek
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Darina2152 - (15) - 253.174 (?), 21.6.2018 16:39

Podle mě je to horkem - okurky jsou přehřáté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 206.19 (?), 22.6.2018 10:17

To asi není tím, protože ve skleníku máme hadovky na 2 místech - jedna je v pořádku a druhá má takovéto plody

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 150.120 (?), 25.6.2018 8:38

Mám úplně stejný problém. Okurek mám plný fóliovník a na některých rostlinách se mi též objevují žluté fleky. Přikláním se též k variantě že to způsobilo přehřátí sluníčkem, teorie o plžácích se mi nezdá pravděpodobná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.103 (?), 27.6.2018 15:14

taky si myslím, že nejde o přehřátí sluncem. Proto, že okurka je původem z tropů a na ysoké teploty je navyklá, taky proto, že letošní červnové teploty zdaleka nejsou tak vysoké, jako loňské, spíš bych se přikláněl k nějaké genetické vadě při šlechtění osiva. Dále bych to ale neřešil, protože jde pouze o vadu vzhledovou, velikost i chuť okurky jsou nepochybně v pořádku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.181 (?), 21.6.2018 20:09

Keříčková dorůstají tak 60cm, nevyštipují se, proto dělají rozvětvený keříček. Tyčková rostou víc do výšky, zálistky se vyštipují. Pokud to neuděláte, zahustí vám keř a díky tomu, že bude málo proudit vzduch, budou náchylnější k plísni. Lze tak maximálně ponechat růst ještě jeden ze zálistků a pěstovat rostlinu na dva výhony (což dělám). Při třech už je rostlina příliš zahuštěná.  Jinak pokud má dostatek výživy, měla by plody v pohodě vyživit.

Datlová a koktejlová rajčata bývají většinou tyčková.

Tyčková a keříčková mohl klidně zaměnit prodejce, pokud jste si je ze semen nepěstovala sama.          

Pokud máte houštinu, doporučuji dát tyčky a trochu vyvázat, případně prostříhat, rostliny obsypané plody jsou dost těžké (za větru klidně zlomí i opěrný kolík 3x3cm) a polámaly by se vám, navíc by lehce chytaly plíseň. 

Myslela jsem že vám poradí zdejší pěstitelé rajčat, ale zatím se k tomu moc nemají...               Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 23.6.2018 9:02

Lído, řekla jste to v podstatě všechno. Je vidět, že jste zkušená zahradnice. Já jen dodám, že při tom prostříhávání musí být člověk nelítostný, což mi dělá problémy. Mám zakódováno, že ustřihnou zdravý silný list je něco jako hřích proti Matce Přírodě. Ale těm rostlinám ty listy fakt nechybí.

Loni jsem pěstoval některá Tornáda (snad - dostal jsem jinou odrůdu než jsem chtěl) na 3 fazochy a stalo se přesně to, co říkáte: plíseň si v té džungli jen lebedila. A to jsem se snažil je vyvazovat směrem od sebe.

Milan HP

P.S. Dospěl jsem k závěru, že když se keříčkové rajče hodně rozbují, není na škodu ho včas trochu umravnit občasným vyštípnutím, tedy předtím, než fazoch nasadí na květ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 25.6.2018 13:54

Milane, nevím proč potřebuješ keříčková rajčata nějak regulovat. Keříčková rajčata jsou determinantní, což znamená, že sama bez nějakého lidského zásahu ukončují růst i kvetení. Tak jsou vyšlechtěny.  Jakýkoliv lidský zásah do jejich růstu je jen ke škodě. Byl jsem celý týden mimo a tak jsem včera a dnes sbíral zralá rajčata z mých dvou pařenišť (5, 3 m2). Sklidil jsem 5,2 kg zralých rajčat, všechny rostliny už ukončily růst, není na nich ani jedem další květ. Všechno jen nasazené malé plody, počítám, že bych v průběhu července mohl ještě sklidit 10 - 15 kg.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 26.6.2018 0:30

Vladimíre, obvykle nepotřebuju. Ale dal jsem je na chalupě dost blízko sebe, pěkně pohnojil - možná trochu moc - a ony si teď překážejí. Takže důvody se najdou. Třeba ten, že přespříliš hustá rajčata vytvářejí dobré podmínky pro plíseň tím, že udržují vlhkost a neuschnou jim listy uvnitř. Ty víš, že nechci používat chemické postřiky, takže se snažím je udržovat provzdušněná, a to třeba i za cenu menší úrody. Z napadeného rajčete totiž nebude žádná, nebo jen minimální a navíc můžou nakazit ostatní. A keříčkáče jsou, pokud vím, na plíseň i méně odolná. A jako další opatření je pak stříška z plachty nad všemi neodolnými či méně odolnými. No a tam jsou keříčková uprostřed, aby byla co nejvíc chráněná. Dá se téhle logice něco vytknout? Zatím jsou v pohodě, ale hlavní čas plísně (late blight) teprve přijde. Není ještě čas na jásání.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika