Mšice na paprikách



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
         
host - 69.62 (?) 
5.7.2010 14:24

Já vždy nasadím berušky (i když někdy dá dost práce je najít) a je po problému. Obzvlášť jejich larvy jsou stroje na požírání mšic. A jak bojujete proti mravencům?  Chemii raději nechci používat, aby se nenatáhla do plodů. Ted jsem objednala solární odpuzovač mravenců :-), tak jsem zvědavá na ty zástupy, jak se budou úprkem hnát z foliáčku. marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 5.7.2010 21:29

Mšice na paprikách ve skleníku likviduji proudem vody z hadice musí být silný, vždy si říkám chudáci papriky, vždy stříkám večer, papriky úplně leží na zemi, ale ráno už jsou v pozoru.A mšice jsou pryč, letos jsou prozatím bez mšic.Kdysi jsem taky umývala jarovou vodou každou papriku zvlášť, ale voda z hadice je OK.M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 142.150 (?), 5.7.2010 22:16
Mne sa doteraz vždy osvedčilo vydymenie tabakom. Na misku vytvarovanú s drobného pletiva nasypem drevené uhlie, nechám rozhorieť a zasypem tabakom. Skleník uzatvorím, robím to večer a ráno sú všetky na zemi, tá je od nich zelená. Po 10 dňoch zopakujem, a zničím aj tie čo boli pri prvom ťahu ešte nevyliahnuté a uchránené vo vajíčkach. Uhlia musí byť dostatok, misku dávam nad zem asi 40 cm. Vďaka politike boja proti fajčeniu je ten tabak ale stále drahší a drahší, asi si ho budem pestovať.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 5.7.2010 23:43

Taky dlouho používám tabákový dým, poradil mi to kdysi kolega, od té doby chemii nepoužívám. Tabák nasypu na hliníkovou misku od buchet, postavím na dvě cihly a pod tím zapálím 3 svíčky v kalíšku, ten musí být z hliníku, plastový se teplem roztéká. Zapaluji pozdě večer při co nejlépe uzavřeném skleníku, noc musí být chladná, aby se zavřela automatická ventilace, dále nesmí foukat vítr. Za těchto podmínek je ve skleníku nedýchatelně. Jdu spát a ráno jsou mšice nohema vzhůru.    J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.29 (?), 10.7.2010 19:02

Ti chemijobijci mne vzdycky dojmou - "hlavne ne chemii!!". Copak tabak a dym z nej neni chemie? Copak drevene uhli, drevo, slama neni chemie? I samotne plody a vypestky jsou chemie. Chemie je PRIRODNI veda, tu si nevymyslel clovek, ta existuje od prvni srazky dvou meteoritu z niz povstal prvni zarodek Zeme.

Tento prispevek samozrejme patri i do mnoha jinych vlaken, ale nedalo mi to. Omlouvam se prispevateli na nehoz reaguji, je mozne ze se jej to ani tak netyka. Rozumne pouzivana chemie urcite neni na skodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.250 (?), 16.7.2010 11:51

@chemiozastánci: ono jde o to používat hlavně "selský" rozum - ale rozumně. Chápu snahu využít "již existující" prostředky, které se osvědčují a na naší zemi jsou už dávno místo těch "našich nových", někdy geniálních, někdy méně, někdy méně geniálních až po létech (třeba rady z lékařských učebnic mladým maminkám, aby omývali kojence novou, geniální chemikálií DDT, která pěkně dezinfikuje) To co "složí" člověk (myšleno chemie), nemusí být špatné, ale bohužel to nemusí být dobré. O tom co tu ale už je, je napsáno, "... a bylo to dobré"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 16.7.2010 13:43

Příroda složila Ebolu, černé neštovice, škorpióna, mambu, rulík a taky to není nějak moc dobré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.170 (?), 16.7.2010 23:32

No právě - o ten "selský rozum" jde. Chemijobijci jsou schopni neuvěřitelných věcí. Dokonce kutilský guru Dr. Přemek Podlaha v jednom uz dávnějším Receptáři četl dopis jedné přispěvatelky která učinila objev, že když ovocný strom na jaře postříká roztokem "obyčejného" hypermanganu tak nemá problémy s žádnými škůdci ani chorobami. Načež zmíněný moderátor dodal "tak vidíte, jde to i bez chemie". Mne tenkrát málem museli křísit. Na jeho omluvu musím říct že hned v dalším pokračování pořadu se za tuto bl*bost omluvil. Lidová tvořivost dokáže nacákat na strom jed který spálí všechno živé a myslí si že je to "bez chemie". Alternativa k tomu použití prověřených, náročně testovaných protředků v rozsahu který je bezpečný a přitom spolehlivý. Doby kdy se bezhlavě stříkalo (a doporučovalo) DDT jsou dávno pryč. Dneska se postřikové prostředky prověřují podobně jako léky - mimochodem ty jsou taky chemie! Další kategorií vedle chemijobijců jsou superochránci kteří dokážou chránit cokoliv. Nasbírané slimáky by nejraději umisťovali do útulku a pochytane myšky chodí vypouštět humánně do lesa.   Ale to by bylo na samostatné vlákno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 16.7.2010 14:40

Doplňuji k předchozímu příspěvku. Nepatřím k absolutním odpůrcům chemie na zahradě. Např. každý rok stříkáme brambory proti plísni, letos jsme je postříkali i proti mandelince, při tom horku je tak rychlý vývoj, že ani na malé ploše se to nedá uzbírat. Ve skleníku se chemii snažím vyhnout hlavně kvůli dodržení OL, stále tam něco sklízíme a rostliny mám v patrech nad sebou, že je není možné při postřiku zcela odstínit. Tabákový kouř vyvětrám a mohu konzumovat, tím nechci říci, že by bylo zdravé vdechovat těch 3000 chemických látek, které vznikají nedokonalým spalováním tabáku. Výluh z tabáku zavrhuji úplně.     Zdraví J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elena - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 183.242 (?), 16.7.2010 22:50

K nám se do skleníku nastěhovaly pomocnice. Neubližuji jim, oni mi za to pomáhají s bojem se mšicemi (nebo -ma?).

Naše pomocnice
Naše pomocnice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika