Méně časté druhy tykví - pěstování, skladování, využití



Stránky: 1,  2   
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?) 
16.1.2015 14:07, zobrazeno: 11692x

Včera jsem rozřízla první Blue Hubbard, měla přibližně 5kg. Při pěstování zůstaly všechny nasazené plody, slimáci je nechali na pokoji. Jen jeden plod byl od malička na povrchu trochu ožraný, ale během růstu si vytvořil takovou drsnou náhradní slupku a vydržel ve sklepě až do teď. Je strašně sladká, přemýšlím, co s druhou půlkou. Nepěstoval jste, prosím, někdo Baby Blue Hubbard? Skladuje se také tak dobře? Jak chutná? Děkuji.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 17.1.2015 13:00

Měla jsem Green Hubbard. První jsem použila na gril, ale ta byla čerstvě utržená, další čekaly na uležení ve sklepě. Před vánoci jsem rozdělala další a zkusila jsem udělat kojeneckou přesnídávku dýně plus jahody z mražáku dosladit a zahustit pudinkem, byla výborná vnučce chutnala. Zkusili jsme nakrájet na kousky opéct na másle naskládat do zapékací misky pokapat medem a posypat ořechyupéct v troubě servírovat se šlehačkou bylo to také dobré. Šla by k tomu i zmrzlina. Tak mě napadlo udělat přesnídávku z pečené dýně s hruškou obojí do zapékací misky dosladit medem a rozmixovat tak to zkusím po neděli a uvidíme. Ta dýně když se rozdělé je krásně voňavá nasládlá úplně jiná jak čerstvá která je spíš taková zeleninová, ty zaleželé lákají na zpracování spíš do sladka. U nás byly letos kroupy tak mám se skladováním dýní trochu problém musím je často kontrolovat a některé jsem už na podzim musela zavařit na pyré do polévek, ale ještě jsem sklenici nerozdělala, tak uvidím jak to dopadne.Letos chci zkusit další odrůdy spíš těch menších plodů aby se celý dal zpracovat. Měla jsem i Hokaida, Lungu di Napoli-ta je hodně velkáa dobrá, Liscia, Acorny. Chtěla bych takové odrůdy které se dají dobře skladovat ai podelším skladování jdou dobře loupat, ale důležitá je i chuť a velikost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.19 (?), 12.1.2016 22:44

Pořídil jsem semena tykve Acorn od Sema. Má někdo s pěstováním a využitím této dýně zkušenonst?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 134.22 (?), 13.1.2016 8:34

Acorn je tykev C. pepo a kříží se s patizonem, cuketou, ojejnou, špagetovou a i okrasnými tykvičkami. Je plazivý, zaroste docela slušnou plochu. V mládí chutná jako cukety, později je moučnatý, trochu podobný Hokaidu. Bez problémů se skladuje třeba i rok,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.105 (?), 27.1.2016 10:58

Sela jsen Acorn od Sema loni, proti jiným dlouho nechtěl vzejít, vlastně jsem květináček se semeny vyhodila na záhon a odpískala to a pak se teprve ukázaly klíčící rostliny. Nevím proč, bylo to ve stejných podmínkách jako všechny ostatní tykve a cukety. Vzhledem k tomu a taky počasí vyrostl jeden maličký, je to neprůkazné jako vzorek. Letos vyseju znova, zkusím. K dostání jsou i jiné tohoto typu, viděla jsem v zahradnictví stojan se sáčky od dobrasemena.cz, tam ty žaludové ve světlé barvě určitě byly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 12.2.2016 0:05

pry je dobra, budu take letos pestovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.186 (?), 13.1.2016 18:01

Pěstoval jsem v minulém roce dvě rostliny Lunga di Napoli. Podařil se ale jen jeden plod, je ale pěkný, asi 40 cm dlouhý. Neví někdo prosím, jak dlouho jej lze skladovat? Třeba ve srovnání s nějakými jinými druhy.

A ještě mám jeden dotaz. Proběhla tady několikaletá velká diskuze na téma údajně tohoto druhu tykve, kde se uvádělo, že po odkrojení části nechala pani při pokojové teplotě zbylou část v kuchyni a okraje se zacelily. Je to tak? Nemusí to pak být v ledničce? Hokkaido dávám po odkrojení do ledničky a skladuji tam max.  asi tak týden.

Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 27.1.2016 10:55

Hokkaido i Liscia typ nechávám normálně v teple na lince, ale spotřebovávám to do pár dní, týden asi ne. Hokkaido méně, část se semínky má vyšší sklony k chycení plísně, Liscia naprosto bez problému, jenom potom seříznu ten "okoralý" okraj.

Pokud se mi jedná jen o dužinu na další použití jako pyré, tak jsem loni vyzkoušela a používám jiný postup. Dýně opláchnu, rozkrojím na polovinu, vydlabu semena a celé poloviny dám řezem dolů na plech s pečící folií. Do trouby na 180-200 stupňů 45-60 minut. Píchnutím vidličkou se dá zjistit stav. Po upečení se z nich slupka stáhne celá najednou, jak vyfouklý fotbalový míč. Výhodné hlavně u těch žebernatých odrůd. Dužinu nechám okapat na sítu (šťávu chytám, uděláme z ní džus nebo ji přidám do polévky, do omáčky), okapanou dužinu jde mrazit v baleních podle potřeby.  Toto jsem použila hlavně na Hokkaida, kvůli tomu sklonu chytat plíseň, na hodně žebrované dýně jako Akorny nebo taky na minidýničky Baby Boo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 12.2.2016 0:09

Tezko rict. Ja take ziskala pred dvema lety semena, ale dyne vubec nechutnala, byla moucna a zadnou vrstvicku nedelala. Ale mozna to nebylo ciste semeno... nevim...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
M.D.Rettigova - (17) - 209.52 (?), 20.2.2016 15:27

Měly jsme je ze stejného zdroje, t.j. z ebaye, narostly tak, jak vypadat měly, ale chuťově nic moc. Měla jsem i Giana di Napoli, z ní byl fantasticky kompot, ale jedla jsem ho jenom já.Máslová dyně, různé Provance, Maria di cosi, byla jsem tím úplně posedlá, ale když se to přejedlo už i slepicím... Jinak reakce typu: Jo, bylo to dobrý, ale příště už to nedělej...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika