Křížení rajčat - nová zábava



Stránky: 1,  2   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?) 
29.6.2018 7:32, zobrazeno: 6903x

Díky těm pařeništím jsem už od půli května soběstačný se zralými rajčaty. Momentálně zrají tak rychle, že ani odbyt dceři a synovi nestíhám. Je jasné, že na to má vliv i teplé letošní počasí, ale předpokládám, že i při horším počasí mně bude produkce rajčat z těch pařenišť stačit. Moc zábavy si už napříště s rajčaty v pařeništi asi neužiji, půjde jen o to, vypěstovat tam dostatek rajčat na jídlo.
Dlouho jsem pokukoval na to, jak řada lidí na Tomatoville se snaží vypěstovat nějaká nová rajčata k obrazu svému. Tak jsem se rozhodl, že také něco zkusím. Mým cílem bude rané keřířkoví rajče s bramborovým listem, které by bylo vhodné k pěstování v pařeništi. Proč bramborový list? Protože už ve druhé generaci poznám, jestli mé křížení (opylení) bylo úspěšné. Proto jako matku budu používat Stupické polní rané a jako otcové Sophie´s choice, Sarayev Shtambivyi a Mongolskyi karlik.
Vladimír

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 74.89 (?), 29.6.2018 20:00
Blahozelam k uspesnemu pestovaniu. Ten napad s krizenim je super. Ked sa podari, s radostou si kupim napr Vladimir s choice:) Ariadna30
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 29.6.2018 20:11
Zatím je ve hvězdách, jestli se mně vůbec povede to první- ruční opylení. A potom začne dlouhá, dlouhá cesta výběrů a stabilizace. A výsledek může být nezajímavý. Ale pro mne je hlavní ta cesta, když bude dobrý výsledek, tak to bude něco navíc. Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 186.131 (?), 29.6.2018 22:04

Vladimíre, vybral si si zaujímavú kombináciu, kedy začínaš opeľovať? Želám veľa úspechov! 

                         Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 30.6.2018 14:05

Protože už na zahradě nemám žádná kvetoucí keříčková rajčata, tak jsem dnes udělal nový výsev všech čtyř odrůd. Kdy budu ručně opylovat, to je zatím ve hvězdách. Doufám, že někdy v druhé dekádě srpna.wink

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.117 (?), 30.6.2018 15:10

Zdravím Vladimíre, takže pak vlastně budete dělat pokusy s dehybridizací. Tedy přesně to, za co jsem to tady od několika lidí schytal ;-)

Letošní generace mých protiplísňových Mountain Magic F2 rajčat se pěkně rozjela - některé rostlinky jsou bujnější, jiné mají bramborové listy, další jakoby byly polo až determinantní (v určité fázi zastavily růst a přestaly vyhánět fazochy). Mám 44 rostlin, tak bude z čeho vybírat a stabilizovat. Jsem zvědavý jestli letos budou příhodné podmínky pro plísni bramborovou abych provedl správnou selekci...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 30.6.2018 17:12

Tak ta Vaše dehybridizace je úplně něco jiného než ten můj pokus. Já udělám hybrid ze stabilních odrůd. Již dnes vím, že F1 bude mít normální rajčatové listy a bude indeterminantní. Pokud tomu tak nebude, tak se mně opylení nepovedlo. Teprve potom až vyseji tento hybrid, tak dojde k dělení, jedna čtvrtina bude mít bramborový list, ostaní normální. Také jedna čtvrtina bude determinantní a tři čtvrtiny budou indeterminantní. Je třeba vysít co nejvíce těchto hybridů a najít tu rostlinu, která bude determinantní a přitom její list bude bramborový. 

Vy začínáte s hybridem, který je vlastně nestabilnía hlavně tu vlastnost, kterou chcete získat, odolnost k plísni bramborové, je těžké jednak poznat a také stabilizovat. Kdyby to bylo jednoduché, tak existuje plno odborných pracovišť a universit, které by si na tom udělaly jméno. Příkladem je rajče Crimson Crush, které snad je k této plísni tolerantní..

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.68 (?), 1.7.2018 0:20

Jen přemýšlím o kolik více je nestabilní má odrůda oproti Vašemu hybridu. Například co se týče odolnosti k plísni, mohu dojít ke stejným poměrům a číslům jako uvádíte. 

Odolnost k plísni se ve špatné roky nebo na špatném stanovišti dá docela dobře poznat - pokud nestříkám tak vidím příznaky na listech i plodech. Minulý rok mi rajčata Mountain Magic (které jsou spolu s Mountain Merit, Crimson Crush aj. uváděna jako plísni odolná) vydržela do pozdního podzimu prakticky bez známek choroby. Rajčata od 2 sousedů to zabalila kvůli plísni už o měsíc a půl dříve. Předchozí roky mi pravidelně rajčata v září odešla. Proto jsem se také vydal do tohoto pokusu, Mountain Magic mě přesvědčil o svých kvalitách. Kdyby se plíseň některý rok neprojevila, posbírám semínka z více rostlin a budu čekat na selekci na další roky. V té knize od šlechtitelky Carol Deppe kterou jsem Vám dříve poslal jsou výpočty procentuálního zastoupení odolných genů a rozhodně nemá cenu házet flintu do žita pokud se některý rok plíseň neprojeví.

Proč s podobnou věcí nepřišla některá univerzita nebo někdo jiný, nevím. Pro mě je to pokus, stejně jako pro Vás vyšlechtění odrůdy, stejně jako pan Milan HP dělá své pokusy. Je to zábava a možná z toho vzejde i něco užitečného...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3238) - 173.17 (?), 1.7.2018 5:28

To je úplně v pořádku, že jste si našel zábavu s rajčaty a vytkl si ten cíl, stabilizovat gen odolnosti proti plísni bramborové v přesevech Mountin Magic. Chtěl jsem en naznačit, že to co já dělám je normální cesta jak vyšlechtit novou odrůdu, která je docela geneticky zmapována už od Mendela. Nedáván si vysoké cíle a ty vlastnosti, které hledám (keříčkový růst a bramborový list) jsou na první pohled vidšt. S tím jednoduchým recesivním genem (odolnost vůči plísni bramborové) je to daleko složitější. Na pryvní pohled není poznat nic, jestli přijde plíseň bramborová (a který typ) je ve hvězdách. Stačí jeden rok bez plísně a jste úplně na začátku, můžete začít znovu od Mountain Magic F1. Chtělo by to asi uchovat nějakým způsobem spóry plísně bramborové a rostliny záměrně tímto infikovat a tím testovat, která rostlina je odolná a která ne. Potom by výběr byl prokazatelný a stabilizace toho genu by mohla pokračovat,

V žádném př ípadě Vás nechci odradit od nVašich pokusů, jen tady presentuji své myšlenky k té vaší dehybridizaci. Také o tom šlechtění nic moc nevím, ale konzultuji to na Tomatoville s lidmi, kteří už něco vyšlechtili a o prblémech vědí daleko víc než já.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.5 (?), 1.7.2018 9:14

Já jsem v této oblasti také začátečník. Jen jsem si k tématu nastudoval jednu knihu. A tam právě tvrdí opak - nevadí pokud se některý rok plíseň neprojeví. Prostě sesbíráme semínka ode všech rostlin. V příloze uvádím výňatek z oné knihy (kterou jsem Vám posílal, strana 271), kde jsou uvedena čísla procentuálního zastoupení jednotlivých genů v generaci F5 (ve které konečně naplno udeřila rozpoznatelná plíseň). Tedy vůbec nemusím začínat znovu od F1, naopak 88% z odolných jedinců v tomto roce bude mít zafixován gen rezistence.

Co mi trochu vrtá hlavou je, že Mountain Magic obsahuje 2 různé geny rezistence proti plísni bramborové. Tam se ono procentuální rozložení genů bude dále dělit. Tedy i v letech kdy se plíseň projeví, budu zřejmě muset vzít semena ode VŠECH odolných rostlin, abych náhodou nepřišel o rostliny, které mají oba geny a neponechal si jen ty, které mají jen jeden (a i s ním se ubránily v tomto roce plísni)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika