Koralik - ultra rané polodivoké rajče



host - 131.34 (?) 
6.8.2020 11:32, zobrazeno: 3913x

Pěstujete někdo rajče Koralik, které se nabízí např. na permaseminka.cz?

Má to být ultra rané polodivoké rajče, částečně odolné plísni bramborové, s lahodnými sladkými plody, většími než plody divokých rajčat. Pěstuje se „na divoko“: Bez vylamování bočních výhonů, bez opory.

Podělte se, prosím, o vaše zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 172.72 (?), 6.8.2020 15:53

Koralik je keříčkové (determinantní) rané rajče. Ostatní přívlastky jako je třeba částečně odolné plísni bramborové jsou jen lákadlem aby se semena prodala. Pokud jde o to polodivoké, tak je to normálně v Polsku dříve vyšlechtěné rajče, jehož plody mají velikost cherry. Je to asi jako bych napsal, že Stupické polní rajče je rané a polodivoké. Nevím kde jste četl, že se pěstuje na divoko, ale asi to znamená, že se nevyštipuje, což je u keříčkových rajčat normální. Ono se každé rajče může pěstovat bez opory, ale kdo to má sbírat v blátě.

           Vladimír

PS.: Toto rajče jsem nikdy nepěstoval, dle TatianaTOMATObase jsou plody velmi chutné, ale malé

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 131.34 (?), 6.8.2020 17:48

Já o tom rajčeti vím jen to, co o něm uvádějí permaseminka:

Jeden z našich objevů roku 2019: Odrůda Koralik je ultra rané polo-divoké rajče, jejíž plody dozrávají 50 - 55 dnů po výsadbě. Doporučujeme všem milovníkům divokých rajčat, kteří mají problém s jejich dozráváním, a chtějí ranější úrodu trošku větších plodů při současném uchování divokého habitu, dlouhého sklizňového okna, skvělé chuti a odolnosti divokých rajčat.

Existuje několik studií a výzkumů, které se touto odrůdou zabývaly a shledaly ji zajímavou, jak co do odolnosti, tak co do její výživové hodnoty. Dle některých studií odrůda Koralik obsahuje minimálně jeden gen odolnosti vůči plísni bramborové. Což můžeme po letošní deštivé a vlhké sezóně potvrdit i na základě vlastních zkušeností na naší farmě v Permasemínkách. Jiné studie ukazují, že plody této odrůdy mají vysoký obsah živin, zejména vitaminu C, betakarotenu a kvercetinu - v porovnání s jinými odrůdami. Tohle sice ověřit nedokážeme, ale nepřímo to naznačuje znamenitá chuť. Je to jedno z nejchutnějších rajčat mezi stovkami odrůd, které jsme v posledních letech vyzkoušeli.

A nejlepší je, že odrůdu Koralik lze pěstovat úplně stejně jako divoká rajčata: Bez vylamování bočních výhonů a bez opory - prostě "na divoko".

Takže mě zajímalo, jestli ho někdo náhodou nepěstuje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 110.40 (?), 31.8.2020 21:53

To, ze je odolnejsi proti plisni pisou i Polaci, nejen permaseminka :-) 

Nemam, ale premyslela jsem nad nim. Zatim jsem pestovala jenom Golden Currant a ten je chutove vyborny a plisen ho moc nebrzdi, proste roste a plodi dal. Do salatu nebo jen tak na zob na zahrade super. Pak mam jeste nejake vetsi podarovana (ze dvou zdroju, ale napadne podobna, haha), spis mi velikosti ale pripadaji na cherry nez na divoke, ale jsou hodne bujne taky a plody v blate rozhodne nelezi.

S Latahem, ktery je "taky kerickovy", se ta bujnost vazne neda srovnat, to je uplne jiny svet. 

Asi jsem ale moc nepomohla :-) 

PS: Stupicke je indeterminantni, asi by ho tedy 'nadivoko' oznacoval a pestoval malokdo ;-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 107.59 (?), 1.9.2020 13:17

Já ho letos z těch permasemínek mám a opravdu je to takové větší divoké rajče. Chuťově podle mě průměr až lepší průměr. Je opravdu hodně rané a plíseň se mu zcela vyhla - u nás ale celkově nebyl s plísní až takový problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika