Jen si tak trochu postěžovat



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 38.5 (?) 
2.7.2013 12:57, zobrazeno: 86289x

Zdravím!

Vím, že všude to letos stojí za...(doplň dle svého uvážení), ale mně se tedy extrémně nedaří. Tady mě pochopíte spíš než doma. Ano, jsem uklidňována, že příští rok to bude lepší a že si to vynahradím, ale to mi bylo řečeno už loni, kdy mi rajčata a melouny zničily kroupy.laugh

Cukety mi nerostou-rostliny vysazeny po zmrzlých se zastavily-jsou to trpaslíci. Rostliny ze semínka, které vyrostly nedávno, mají nějaké žluté fleky a to mají jen asi tři listy. Vždycky mi rostly Adély, loni touto dobou už jsme cukety grilovali... no, škoda mluvit.

Okurky a dýně mi sežrali slimáci-kvůli nedostatku místa jsem je musela zasadit poněkud "z dosahu". S tím jsem ale víceméně počítala, letos ty potvory hnědé nemůžu sbírat, protože se nemůžu předklánět.

Melouny-rostliny mají tak dvacet centimetrů, květ žádný.

A co mě nejvíc bolí-rajčata. Objednala jsem si semínka z Anglie a těšila se na nezvyklé odrůdy. Rostliny jsou malé a už mám na nich plíseň. Stříkla jsem je Ortivou, ale nevím, jestli to k něčemu bude. Dnes je pohnojím, ale nevím teda... Letos jsem je poprvé dávala do volné hlíny, dosud jsem je pěstovala v kýblech a asi se k tomu vrátím. Nevím, jestli to není hloupost, ale není možné, že by jim bylo v tom kýblu tepleji?

Abych si ale jen nestěžovala-letos super ředkvičky, hlávkový a ledový salát, hrášek. Zatím pěkná cibule a česnek vypadá taky moc dobře. Jo a nakoupila jsem ovocné stromky, všechny se chytly-aby taky ne, když jsem je díky počasí nemusela zalívat, že? Jinak jsem z Vysočiny, nv 540 m.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 2.7.2013 13:19

Cítím s Vámi, už pro podobné pěstební podmínky. Za roky zahrádkaření jsem vyzkoumal, že každý rok je na něco jiného. Například řadu let jsem míval naprosto výstavní brokolice. Letos vyrostla neduživá ťopka a chystala se kvést. S rajčaty jsem na tom podobně, zatím ťuk ťuk bez plísně, ale jestli letos nějakou kuličku sklidím, bude to zázrak. Třešně kvetly, odkvetly, trochu narostly a spadly. Tak bych mohl pokračovat. Akorát plevel, ten jede.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 198.248 (?), 2.7.2013 14:58

zdravím, je to tak ako píšete, rajčiaky vám aj ja z vlastnej skúsenosti odporúčam pestovať radšej v dostatočne veľkých nádobách na miestach chránených pred dažďom (tak aby nezostávala voda na listoch), polievať len ku koreňom, inak vo voľnej pôde bývajú napadnuté plesňou. Ja už vôbec nepestujem vo voľnej pôde, lebo inak krásna úroda bývala vždy u mňa úplne znehodnotená plesňou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 2.7.2013 15:07
U mne je letošní rok samý extrém, oproti předcházejícím dvěma, které byly celkem hnusné, ale zase jak na co. Není sice povodeň, ale mokro a chladno se střídá s extremními hicy, je léto a ráno jsou desítky. Réva letos nepomrzla ale v době květu byl hic a u mnohých je to poznat, rajčata na záhonech rostou jako z vody, zatím jsou zdravá ale až na vyjímky plodů celkem málo, cuketám i nakladačkám se daří stejně jako vloni, na melouny venku už přestávám věřit, cibule, česnek, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, poprvé i nový angrešt vypadají velmi pěkně. Lilky se zmátořily a začínají kvést, papriky venku jsou jedna bída, z buráků nebude nic. Třešeň měla deset plodů, maloplodé kiwi je obsypané, broskvoně odkvetly dobře a snad udrží násadu plodů přestože stromky hrají všemi barvami, jabloně nějaké plody mají, nový obrost po dvojím ošetření je už zdravý, tohle počasí prověřilo jejich odolnost na strupovitost, na první pohled jsou vidět odolnější odrůdy. Spolehnutí je hlavně na skleníky a foliák, prozatím i na rajčata pěstovaná v kýblech, a to je na podmínky našeho jihu hodně špatná konstelace. Sázka do loterie je stále ještě réva, dokud nebude "na talíři" tak je to stále otazník. Roste krásně, násada je bohatá ale strašně žene do zeleného tak jako vše ostatní, nějakých 50-60 vysazených naroubovaných sazenic melounů jde pomalu ale jistě do hajzlu, a aby to bylo úplné, tak "profík" mi vzal před 14ti dny haldy hlíny, kde jsem vysadil dýně, totálním herbicidem a já minulý týden znovu podsazoval. Už se to klube a snad to dozraje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.7.2013 16:14

Na druhou stranu, kdyby všechno rostlo jako podle učebnic, či přesně podle fotek z katalogů Bakkera a jemu podobných, stačilo by píchnout ulomený klacík do hlíny a on by se za týden obalil banánama …  bavilo by vás to? On ten zahradnickej masochismus, to puzení, čekání, občasná radost,  naděje, různá překvapení i zklamání jsou taky důležité.  Bez toho by to byla jen rutina, nuda, šeď. Člověk, aby měl opravdickou radost z vlastního díla si to musí zasloužit, vybojovat, vydobýt ze země. Pak je to teprve to pravé.

To jsem vás, Mirku asi zvednul, co? smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 2.7.2013 16:30

Klidně bych se v záhonech plných melounů pod trsem banánů chvílemi i nudil cool. Wimpi, zvednul jste mne tedy řádně, právě jsem dopil mochito (máta je letos samý stonek a málo listů) a jdu si do skleníku utrhnout okurku (jsou letos nějak hodně pokroucené), papriku (furt se to nevybarvuje), přiberu nějaké rajčátko (pomalu to zraje) a dám si lehkou svačinku. Aź vyprchá bílý rum tak sjedu na zahradu pořádně pohnojit ty blbé melouny, vyvázat rajčata (zas budu mít zadělané ruce) a přitom se budu snažit vyhnout komárům wink, kteří jsou hlavně v letos málo sladkých malinách.  angry Proč já raději nejdu na jedno točený a výborné mastné hospodské brambůrky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.7.2013 16:44

"Proč já raději nejdu na jedno točený a výborné mastné hospodské brambůrky?"

Bum ho! yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 2.7.2013 16:51

Nezoufejte, zase Slunce vyjde...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 2.7.2013 17:30

Já si myslím, že je spíše úctyhodné, když ve vašich podmínkách vypěstujete aspoň něco. Holt jsme si letos zatím pěkného počasí neužili, prostě klasické středoevropské léto. Jinak to jste vymyslela téma wink, místním plačkám se zavaří klávesnice cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 38.5 (?), 2.7.2013 17:48

Já vím, že jsem vymyslela super témalaugh. Stěžování si a pláč jsou dovoleny, každý to občas potřebuje vypustit.

Ale aby to nebylo jen o zoufání, přikládám fotku svého největšího pěstitelského úspěchu (rok 2011), jedná se o tzv. Vysočinský meloun laugh. Pěstován venku, měl deset kilo. Povšimněte si rajčat za mnou, taková normálně bývají.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika