Jake vhodne rajce do skleniku (odolne proti zloutnuti listu)



kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 102.254 (?) 
20.2.2019 18:29, zobrazeno: 2499x

Po lonskem zloutnuti a vymirani rajcact ve skleniku (viz obrazek, pred tim jsem to nikdy nezaznamenal) hledam neco odolnejsiho a vhodnejsiho do skleniku. Bohuzel napr doporucovane odrudy Marfa a Aranca nevim kde sehnat.

toto jsem nalezl k dane problematice:

Vadnutí a žloutnutí listů je také příznakem některých houbových chorob, způsobených např.Verticillium albo – atrum, V. dahliae, Fusarium oxysporum a Didymella lycopersici (rakovina rajčete). Ochranou proti těmto chorobám je pěstování odolných odrůd (např. ´Eskort´, ´Semarol´ – keříčková rajčata rezistentní vůči fuzariovému i veticilliovému vadnutí, z tyčkových pak např. ´Marfa´ F1, ´Aranca´ F1) a dodržování osevního postupu.

a ke sklenikovym rajcatum starsi prispevek:

Volte odrůdy určené převážně do skleníku - Pedro, Dagmar, Tipo, Toro, Stupické skleníkové apod.. Od Startu jsem upustil - rychle měkne.

https://www.zahrada.cz/forum/plodova-zelenina/jaka-rajcata-do-skleniku-192426/?kotva=jaka-rajcata-do-skleniku-192428


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 129.206 (?), 20.2.2019 19:38

Z jedného obrázku ťažko zistiť, o akú chorobu ide, môže to byť s kľudom aj nejaká bakterióza, mne tiež dosť vlani decimovala úrodu skleníku, len jednoznačne som ju nemohla určiť. Rajčiny som síce oberala v sklenníku ešte začiatkom novembra, aleuž len mizivé množstvo oproti minulým rokom.

Mne sa naopak, roky osvedčuje v skleníku skorý Štart S F1, Bejbino F1 a Stupické skoré poľné. Pridávam ešte nejaké Cherry napr. GardenberryF1, Mandant, Pollicino, Datlo, Sweet Aperitiv...

 Vlani som mala v sklenníku aj koktejlovú Arancu F1(dostať ju na Saikei od Kiepenkerl), bola podobná Bejbinu a odišla pomerne skoro, teda až taká odolná nebude- dlhšie vydržalo Stupické poľné a Štart.

 Pozn. Vlani som nestihla vydezinfikovať sklá a vnútorné časti sklenníka roztokom Hypermangánu a možno sa mi to trocha vypomstilo. Zeminu dezinfikujem každý rok Dusíkatým vápnom 4 týždne pred výsadbou:

Postup: na dobre zrýľovaný záhon sa vykoná aplikácia rozhodením a potom nasleduje zapravenie vápna do pôdy s následným zaliatím a zakrytím takto ošetrených záhonov igelitovou fóliou na dobu 3-4 týždňov. Potom už môžeme začať z výsevom či výsadbou rastlín. Dusíkaté vápno obsahuje približne 2O% N a asi 5O% CaO. Pri aplikácii pozitívne pôsobí na pôdnu úrodnosť. V pôde sa hydrolyzuje na kyánamid a vápno. Vzniknutý kyánamid pôsobí v pôde fungicidne, insekticídne, herbicídny a repelentne. Dusíkaté vápno sa pri katalytickom procese vrátane mikrobiálneho rozkladu v pôde premení na močovinu, ktorá sa ďalej transformuje na čpavkový a nitračný dusík. Rýchlosť je závislá na pôdnej vlhkosti a teplote. Pri tomto procese, ktorý trvá približne dva týždne, dochádza k ničeniu burinných semien v pôde, klíčiacich burín, slimákov vrátane ich vajíčok a pôvodcov hubových chorôb koreňov a stebiel. Postupne po dobu 7 - 10 týždňov sa rovnomerne uvoľňuje dusík v prijateľnej forme pre rastliny. Pre rastliny sa zvyšuje dostupnosť vápnika, čo sa priaznivo prejaví likvidáciou plesní a zlepší sa skladovateľnosť zozbieraných produktov.

                      Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.37 (?), 26.2.2019 19:31

Vloni jsem vyzkoušela do skleníku rajče Sonet F1, byly ještě v listopadu, velká spokojenost, bez postřiků, výborné a velká násada, letos dávám opět, Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika