Jak pěstovat rajče Stupické?



433kefudflodur - (22) - 79.34 (?) 
9.5.2019 9:01, zobrazeno: 5206x

Dočetl jsem se lze jej pěstovat na jeden až tři výhony případně vyštipovat, ale jak-za každým listem? Přivítám radu jakou volbu zvolit pro pěstování.

Rajče Stupické
Rajče Stupické
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 135.151 (?), 9.5.2019 9:48

O tom jak pěstovat rozhoduje to, jakým způsobem budete řešit oporu těch výhonů. Připěstování na jeden výhon, budete potřebovat opěrnou tyč cca 1.5 m, při dvou dvě nižší a při třech nejnižší. Při pěstování na zahradě to není až zas tak velký problém, tyčka se přiměřeně zapíchne a můžete vyvazovat a vyštipovat. Problém by byl, kdybyste to rajče pěstoval v nádobě, jak tyč nebo tyče upevnit aby nepadaly. Vyštipují se všechny zálistky mimo toho jednoho nebo dvou ze kterých se vytvoří ty další stonky. Stupické lze také pěstovat jako keříčkové, nic nevyštipovat, jen zabezpečit aby se budoucí plody neválely po zemi.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 249.102 (?), 9.5.2019 13:02

Dobry den,

asi je to hlupa otazka, ale chybaju mi skusenosti. Da sa kazde tyckove rajce pestovat aj semideterminantnym sposobom? Planujem pestovat dost vela indetermin. cherry rajciat v kvetinacoch. Mozem ich tam viest napr. na 3-4 vyhony, aby neboli nutne take vysoke oporne tyce a nevyvracali sa? Neovplyvnuje to prilis negativne vynos? Na pole (polotien) chcem dat klasicke velkosti a bifteky. Mam dojem, ze z kvetinacov minuly rok bol sice ovela mensi vynos, ale ovela lepsia chut (juzna strana, plne Slnko) Na poli zase menej chuti, viac plodov a vydrzali ovela dlhsie, do konca oktobra. To je asi ale uplne logicke.

Vdaka

Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 135.151 (?), 9.5.2019 16:24

Za Atlantikem pěstují zahrádkáři většinou všechna rajčata bez pravidelného vyštipování. Vyštipují jen když se jim keř zdá moc hustý a to hlavně kvůli listovým nemocem. Pěstují je tak jak na zahradě tak i v různých kbelících, aby držely pohromadě dělají si nebo kupují různé klece většinou kruhového tvaru. Občas se diskutuje na Tomatoville o tom zda vyštipovat nebo ne- je to vlastně diskuze Evropa vs, Amerika. V zásadě se najde shoda, že vyštipování je pracnější, ale je prevencí proti listovým chorobám, na rostlinách udržovaných na jeden stonek jsou rajčata větší, na nevyštipovaných jsou menší ale je jich víc. Panuje shoda, že úroda je srovnatelná. Pěstovat na tři až čtyři výhony je velmi náročné na pozornost, protože rajčata mají tendenci za každým listem vytvořit zálistek a často se některý přehlédne, ale budete to mít doma, tak si myslím, že to uhlídáte. Ty rozdíly o kterých píšete mohpu být způsobeny kořenovým systémem, možná rychlejším vysycháním v květináčích (sušší půda výraznějším chuť).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 59.105 (?), 13.5.2019 19:34

Katka, bola som od štvrtku odcestovaná, tak odpovedám až teraz. Ja tyčkové cherry v kvetináčoch pestujem bežne aj na 4- 5 výhonov, hlavný potom zaštipnem za 6.- 7. kvetenstvom- podľa výšky-tak max. vo výške 2m. Ostatné podobne a zálistky vylamujem podľa uváženia. Stupické v skleníku nechávam tiež na viac výhonov, vylamujem podľa uváženia.Výnos je pri cherry vyšší, ako pri pestovaní na 1-2 výhony. Kvetináčové, ktoré boli pestované za oknom a následne letnené vonku pri súčasnom studenom počasie ešte sem - tam schovávam dnu, v skleníku nemám miesto, je tam už džungľa Rodia prakticky už od začiatku apríla a obyčajne končia začiatkom augusta, ale to už je dostatok rajčín z vonkajších záhonov.

     Eva T.

Stupické skoré poľné v skleníku
Stupické skoré poľné v skleníku
Stupické poľné skoré
Stupické poľné skoré
Stupické -násada
Stupické -násada
42 Days v skleníku
42 Days v skleníku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?), 13.5.2019 22:43

Pekny hokejovy vecer prajem /odbieham od telky, endorfiny pracuju na plne obratky Kanada -Sk/

 dakujem za rady, myslim, ze typ pestovania urci, ked zacnem vysadzat do crepnikov a na pole, kolko mi zvysi miesta. Ked bude treba vystipovat, budem o zivot, nie som rodom USA, nie som lenivec a milujem pestovanie, plus vyhoda, byvam v mieste pestovania. Ta hypoteka za to stoji laugh. A hlavne, co mi bude tolerovat manzel. Zase padam mimo domu na kongres na 4 dni,  nikto sa starat nebude, ostanu komplet vsetky v dome, fuka aj tak nenormalne vietor. Paradajky v previslych crepoch Tumbling Tom red a Yellow som musela preniest dnu po prvom majovom tyzdni. Niektore listy vyzerali K.O. Kombinacia vetra a zimy bola pricinou podla mna..., uz sa ale spamatavaju. Poucenie, neriskovat pred zmrznutymi...           

Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika