Dýním se nedaří



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?) 
9.7.2018 9:05, zobrazeno: 1701x

Letos jsem narouboval melouny na Centurion (lepší než Sprinter), nicméně rostliny živoří. Jsou celý den na slunci. Na prohnojenou vrstvu zeminy, kde jsem je pěstoval vloni, a moc se jim nedařilo, jsem navezl asi 20cm kvalitní zeminy, hnoje a kompostu. Takže tam tak 30 cm velmi vhodné půdy na pěstování bude. Ještě jsem ji pokryl netkankou, abych zabránil přišnému odpařování. Ob den jim plním PETku píchnutou u každé rostliny 2l vody. Rostliny mají výhony do 1m a listy jsou velmi malé. Každý den přes den se jim listy svinují, ačkoli bych čekal, že právě slunné teplé stanoviště se jim musí zamlouvat. Chovají se podobně i jiné dýně. Květen/červen krásně rostly, jsou to mohutné rostliny (tak 3cm tlusté stonky u země) s dlouhými 2m výhony, mnohé nasadily i plody, které jsou už rozumně velké, nicméně poslední 3 týdny se chovají takto nehezky. Listy přes den povadlé, dál už nijak divoce nerostou. Ob den dodáno ke každé rostlině 2l vody. Tak nevím, co ještě dělat víc.

Je pravda, že tu během posledních 2 měsíců byly jen 2 smysluplné deště, jinak totální sucho. Ale vodu dodávám...

A když se podívám, jaké plantáže dýní jsou každý rok kolem Břeclavi a Hodonína, kde je jistě nikdo nezalívá a je sucho ještě větší, tak tomu přestávám rozumět.

Tak si říkám - nemůže být problém v tom, že dýně mají hluboké kořeny, aby dosáhly na vláhu, a v této chvíli právě prorostly tou vrstvou kvalitní zeminy do hlubší vrstvy, kde je suchá hlinitopísčitá půda bez humusu, takže se jim nedostává ani vláhy, ani živin? Tzn. kratší kořeny nestačí vyživovat celou rostlinu a hlubší z té chudé spodní vrstvy nemají čím?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 9.7.2018 10:11

Svěšování-sklapování listů je v tuto roční dobu a v plodnosti zcela normální-rostlina se při slunečním žáru brání nadměrnému výparu. Rychlost růstu výhonů souvisí s přerozdělováním síly na úkor plodů. Ten Váš způsob zalévání a zároveň použití netky rostliny netěší-stran pitného režimu, rády se napijí i mimo základní-centrální kořání, na šlahounech tvoří další... Na těch polích je půda detailně připravená-zpracovaná pro účel pěstování. Snad by ty Vaše pokopla aplikace ledku vápenatého, ještě rychleji močoviny+hódně vody... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika