Co je to za houbu?



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?) 
13.3.2020 23:04, zobrazeno: 1507x

Na obrázku jsou mé papriky, ale nejsou osamělé. Mají společnost. Nezdá se, že by jim nějak vážně škodila, ale ta houba tam prostě nepatří.

Nevíte někdo náhodou, oč se jedná? Nebo ještě lépe, co s tím? Ta houba se objevila jen u několika mých paprik z celkového počtu asi 60. Objevila se v kartonech od mléka, a to jak ve sterilizované hlíně (s pískem a perlitem), tak ve výsevním substrátu Gramoflor. Všechno u mne doma.

Neměl už ji někdo přede mnou? Koneckonců nemusím být ve všem úplně originální.wink

Milan HP

Želatinová houba
Želatinová houba
A ještě jedna
A ještě jedna
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 20.100 (?), 14.3.2020 6:55

Ucho jidášovo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 14.3.2020 8:11

Díky, opravdu to tak vypadá.

Což by znamenalo, že přežívá v drobných kouscích dřeva jak moji sterilizaci, tak propaření substrátu u výrobce. Což mi dává smysl, protože dřevo je mizerný vodič tepla. Případně v papíru, ze kterého jsou vyrobeny kartony na mléko (to je ale hodně přitažené za vlasy). A dál, že jsem udělal chybu, když jsem si z něj neudělal nějakou houbovou pochoutku.cheeky

Každopádně přecházím zpět na kelímky. Pokud se objeví i tam, je původ jasný. Ale jak se ho zbavit s prostředky, které mám bez chemie, je ve hvězdách. Tak ho prostě vyndám a sežeru. To bude moje pomsta.angry

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 175.23 (?), 29.4.2020 17:40

Já bych byl s takhle kategorickým určením poněkud opatrnější. Záměna za prudce jedovatou houbu nejspíš nehrozí, ale v přírodě se vyskytuje řada hub podobného vzhledu, vyrůstajících navíc spíš ze země, než jako většinou boltcovitka ucho Jidášovo z kmene stromu, na němž by byly bočně přirostlé. Napadají mě jakožto amatéra dvě, které lze u nás běžně spatřit, navíc plodnice vyrůstají na jaře - destice chřapáčová (plodnice na jaře) a terčovnice síťnatá. Ale určitě budou další podobné druhy, např. řasnatka hnědá..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 30.4.2020 3:01

Díky za informace.

Vzhledem k tomu, že se mi vyskytla v mnoha dalších kartónech (ale zatím v žádném kelímku a ani u velkých rostlin v plastových květináčích), nebylo v mých silách je všechny přesadit. Sazenice rostou i s houbou. Možná hůř, ale to není průkazné. Když dosypávám, jednoduše vyjmu plodnice i s trochou substrátu pod nimi, dosypu a jede se dál. Dál jsem si všiml, že se většinou nevyskytne u rostlin, které zalévám zespoda. Z toho soudím, že vyžaduje mokrý povrch a že se se možná její výtrusy šíří vzduchem z neznámého zdroje. Největší výskyt jsem zaznamenal v únoru a začátkem března. Je také zajímavé, že se vyskytla mnohem víc u paprik než u rajčat. To ale může být jen shoda okolností a to, že jsem papriky dával dřív.

Mrknu se i na ty ostatní, ale v podstatě to není až tak důležité, když není pro rostliny smrtící. Bez chemie můžu jen rostliny přasazovat nebo houbu vyndat bez přesazení. To dělám a celkem ta sadba rajčat více-méně prosperuje. Samozřejmě, mám tam pár chcípáčků, ale ty zase v naprosté většině houbu nemají. Tam budou příčiny jinde.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika