Gallant:
Pěstoval jsem ji první rok, takže je na to třeba brát ohled (žádné dlouhodobé zkušenosti). Lokalita Vizovice. Jako referenci beru Start.
Tato odrůda je raná pouze v tom smyslu, že má relativně krátkou dobu od odkvětu po zčervenání plodu. Pokud ale chcete sklidit chuťově solidní plody, musíte je nechat na rostlině po zčervenání ještě změknout (1-2 týdny), čímž se ranost ztrácí! Je tedy fakticky pozdnější než Start, ale nejsem schopný přesně říct, o kolik. Chuťově je po změknutí na rostlině horší než Start (dokud není plod aspoň lehce měkký, tak je chuť Gallantu bídná). Do salátu OK.Úrodnost byla o něco menší než Start (odhadem, ale u Gallantu věřím, že půjde zvýšit, až člověk přijde na to, co "tato odrůda chce").
Hlavní výhody: nepraská, netvoří žlutý límec kolem stopky.
Příští rok Gallant vysadím znovu a uvidím, jak se mi bude zdát chuťově. Kdybych byl velkopěstitel/prodejce rajčat, tak bych Gallant určitě pěstoval – hlavně kvůli skladovatelnosti min. 2 týdny spolu s ne úplně bídnou chutí (čili dobrý poměr chuť/skladovatelnost).
Zajímalo by mě, jak chutná Gallant vypěstovaný na jižní Moravě, u nás zatím nic moc. Při objednávání jsem si nevšiml, že jde o LSL typ rajčete - přece jen ta dlouhá skladovatelnost bývá většinou vykoupena horší chutí.
Závěr: Myslím, že to bude odrůda, kterou budou zahrádkáři pěstovat jen v oblastech, kde jsou problémy s praskáním plodů.